V dubnu 2014 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR doporučení, podle kterého může být regulován sortiment bufetů a automatů na výdej potravin ve školách. Ministerstvo tak následovalo trend např. ze Slovenska, kde podobné omezení je již mnoho let skutečností. Je ovšem dobré vědět, že to není jen záležitost Slovenska, že k takové regulaci sortimentu přistoupila i řada dalších evropských zemí.
Zákaz prodeje dalších potravin ve slovenských školních bufetech
V posledních týdnech ovšem Slovensko postoupilo ještě dál a okruh zakázaných výrobků rozšířilo. V říjnu 2014 schválil slovenský parlament novelu školského zákona, která přesně vyjmenovává skupiny potravin a nápojů, které budou v bufetech a automatech od 1. ledna 2015 zakázané:
• doplňková jídla typu rychlého občerstvení,
• potraviny s obsahem soli nad 1,5 gramu na 100 g hmotnosti,
• sladké pekařské výrobky s nižším jak třetinovým podílem ovocné anebo mléčné složky,
• cukrovinky anebo cukrářské výrobky balené anebo volné,
• zmrzlina, nanuky anebo mrazené ovocné dřeně,
• nápoje s obsahem alkoholu, kofeinu, chininů a bezkofeinové nápoje, energetické nápoje,
• nápoje ochucené včetně nápojů s přídavkem cukru a umělých sladidel kromě čaje a kakaa s obsahem cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu,
• tabák a výrobky z něho.
Námitky proti zákazu
Návrh vyvolal na Slovensku bouřlivou diskusi. S omezením samozřejmě souhlasí odborníci na výživu a lékaři, kteří vidí především neuspokojivý zdravotní stav dětí a mládeže. Někteří oponenti však uvádějí, že školní svačina se dotýká pouze pětiny denní dávky stravy a že novela školského zákona proto žáky od obezity nezachrání. Veřejnost se obává, že dojde k likvidaci školních bufetů, k propouštění a nárůstu nezaměstnanosti.
Proti schválení byla Potravinářská komora Slovenska. Vadí jí, že návrhu nepředcházela žádná odborná diskuse a že budou zakázány i potraviny, které nelze považovat za nezdravé, jako je například celozrnné pečivo či obyčejná makovka. „Problémem není to, která potravina je a která není zdraví prospěšná, ale vyvážená strava a vyvážený příjem a výdej energie,“ vysvětlují potravináři. Upozorňují, že prodej zakázaných potravin se přesune do obchodů, které následně vzniknou v blízkosti škol.
Další námitky byly vzneseny proti formulaci „doplňková jídla typu rychlého občerstvení,“ protože to mohou být i např. balené saláty nebo směsi syrového ovoce. Novela také zakáže v bufetech potraviny s vyšším obsahem soli, který mají například některé tavené sýry a některé tmavé pečivo, tedy výrobky, které nejsou pro děti vysloveně škodlivé.
Novela přináší zmatek v legislativě
Při diskusích provázejících schvalování novely se opoziční poslanci shodli, že záměr omezit sortiment jako takový není špatný, ale vyčítají mu pochybení legislativního charakteru. Například že návrh upravuje to, co je již dávno obsaženo v jiných právních předpisech. Další námitkou je, že státem schválené receptury pro školní stravování obsahují některé potraviny, které budou v bufetech zakázány.
Týká se novela i činnosti školních jídelen?
Na první pohled se zdá, že ne, protože zákaz se týká bufetů a automatů. Jestliže však kuchařky v jídelnách připravují potravinářské výrobky do bufetů, omezení sortimentu by mohlo mít vliv na jejich úvazky a platy. A jídelny jsou si tohoto rizika vědomy. Podle ankety portálu Jedálne.sk se opatření dotkne pětiny slovenských jídelen – těch, které pro bufety připravují svačiny a další výrobky.
Regulace sortimentu v Česku?
Razantní omezení prodeje v bufetech není specifikem Slovenska. Sortiment bufetů a automatů reguluje řada evropských států a školní automaty jsou v některých státech dokonce zcela zakázány. Podle vyjádření českých státních orgánů bude určitá regulace v této oblasti provedena v roce 2015 i v Česku, a to ne formou doporučení, nýbrž přímo vyhláškou o školním stravování. České školní jídelny by tedy již nyní měly uvažovat, jaké to na ně může mít dopady, kolik pracovních úvazků v jídelnách je vázáno na školní bufety.
Budou možná muset také odpovídat na nepříjemné dotazy, proč při přípravě jídel mohou používat takové potraviny, které jsou ve školních bufetech zakázané. Více nám však napoví očekávaná novela vyhlášky o školním stravování.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze