Přeskočit na obsah

Celebrity školního stravování

Finále celostátní soutěže O nejlepší školní oběd bylo nejen bojem jídelen o co nejlepší umístění, ale také setkáním mnoha odborníků a osobností. Všichni tito lidé se zabývají stravováním mnoho let, něčeho dosáhli, a proto bylo zajímavé jim naslouchat. Seznamte se s některými z nich.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Ing. Filip Sajler – předseda poroty, podnikatel, gurmán a tančící kolega
Když jsem uviděla vcházet mladého muže Filipa Sajlera, pomyslela jsem si: „No, ty jsi byl, kluku, v akci, ale asi celou noc.“ Později jsem pochopila, kdo se skrývá za rozevlátou a rozvernou image. Inteligentní zkušený odborník v gastronomii, zastánce kuchařského umění a ochránce školního stravování.
„Kluci v akci“ Filip Sajler a Ondřej Slanina školnímu stravování fandí a propagují všechno chutné a zdravé z odborné stránky, ale i z pohledu strávníků. Předsedové hodnotící komise v soutěži o Nejlepší školní oběd vynášeli výroky plné vtipu, přímočarosti a zkušeností, a přestože zdánlivě dost kritizovali, cílem bylo hlavně motivovat a poradit.
Filip Sajler však také nešetřil upřímnou chválou: „Kdyby se tak vařilo všude, byl by život o něco krásnější. U vás bych se chtěl stravovat! Důležitý je nápad. A díky za každé nové jídlo!“  Doporučoval ale neexperimentovat za každou cenu. Vycházet by se mělo z ověřené praxe, domácích a kvalitních surovin. Upozornil na dovážené suroviny, které jsou levné, ale ne vždy vhodné pro děti. Namístě bylo i zamyšlení, co asi mají doma k jídlu děti, kterým ve školních jídelnách permanentně nechutná.
Filipovi chutnají knedlíky s vejcem, ovšem kostičky musejí být do křupavoučka osmažené. Miluje polévky i omáčky. Zřejmě u něj platí staré pořekadlo: „Polívka je grunt a maso je špunt!“ Očividně si pochutnával na všech předložených pokrmech, zvláště na tvarohovém dezertu. Říká: „Není jídlo, které bych nejedl. Rád zkouším nová jídla, nové chutě. Jídlo patří ke kultuře národa.“
Jako ve všech oborech i ve školním stravování záleží na přístupu lidí k práci, je to pak znát na výsledcích, u vaření zvlášť. Příprava jídla se nedá odložit, ani ošidit a reakce je bezprostřední. Strávník je nemilosrdný, ať je to školáček anebo celebrita.
Nejenže se pohybuje Filip Sajler ve špičkových vodách gastronomie a pomáhá školním jídelnám, ale také ještě tančí v televizní show StarDance. Kdo by to do něj řekl! Pustil se i na tento tenký led. Přestože fyzičku má díky sportu a svému řemeslu dobrou, není si jistý v rytmu a tanečních krocích. Ale bojuje, jak má ve zvyku. Prostě šikovný kluk, stále v akci.
Řídí se heslem: „Život není o počtu nadechnutí, ale o chvílích, které vám berou dech.“
Když nám tak pomáhá, pošlu mu hlas i já do taneční soutěže. Za statečnost. Snad mu pomůže na tomto nelehkém bojišti.

Ing. Ludmila Věříšová, CSc. – odbornice z poroty, dlouholetá členka Společnosti pro výživu
Na moje otázky odpovídala paní Věříšová s úsměvem a nadhledem zkušeného člověka.
Dlouhá léta byla metodičkou školního stravování na MŠMT a na její působení na ministerstvu školní jídelny rády vzpomínají. Konstatovala, že stále je ve výživě co zlepšovat, hlavně ve stravování dětí.
Po dotazu na novelu vyhlášky o školním stravování, zda se bude měnit spotřební koš, se nadechla a spustila: „Novela se na ministerstvu zatím nechystá, musíme vycházet ze stanovených pravidel. Pokud dojde k převzetí systému DACH, mám z toho docela obavu. Dělala jsem si porovnání stanovených hodnot a nemyslím, že by bylo možné v našich stravovacích podmínkách vařit takto školní stravu. Pevně doufám, že rozum zvítězí a bude vůle cokoliv nového zavádět ve prospěch školního stravování.“
Soutěže vítá, ráda jde mezi lidi, jen hodnocení pokrmů je těžké vzhledem k jejich vysoké kvalitě. Je ráda, že téma školního stravování se probojovalo i do médií.
Sama ráda vaří např. zapečenou cuketu nebo maso na celeru. K dobrému jídlu patří i sklenička červeného vína, tvrdí paní Věříšová. Zavzpomínala tak na pana profesora ze studií, který říkával: „Malí pijáci jsou zdravější než nepijáci!“

Václav Vojcik – zástupce mužské části soutěžících, učitel odborného výcviku
Vychovává další generace kuchařů a vede je k lásce k tomuto oboru, protože je to práce záslužná. A stále je o ni zájem. Jak sám říká: „Zájem o tento obor je, ale ne všichni jdou do učení s velkým nasazením. Málo z vyučených dosáhne na profesní špičku. Ale na těch, kteří mají zájem o práci a vaření je pro ně i koníčkem, je to znát. Účastníme se různých soutěží a jsme hodně úspěšní. Na soutěžích je patrné, že kuchařina není jen dřina, ale i prestižní záležitost.“ Jeho učňové v oboru číšník chodí obsluhovat i do školních jídelen v rámci výuky. Toto je dobrá zkušenost i pro strávníky, protože kultura stravování do školních jídelen patří.

Ing. Zdeněk Hladík – moderátor soutěže, manažer, odborník ve stravování
Znám pana Hladíka dlouho, vždy svým přístupem šíří pohodu a eleganci v jakémkoliv směru spojeném se stravováním. Jako moderátor finále jistě přispěl k lesku celé soutěže. Svou práci má jako koníček, jinak to snad ani být nemůže. Dostal se k ní díky bojovnému duchu, i když chtěl být od malička sportovním trenérem. Osudem se však stala vášeň pro vaření, zdravé a chutné. Pan Hladík totiž žije s chutí. Navození přátelské atmosféry a radosti při soutěži tak nebylo pro pana Hladíka problém. Nelze řešit všechny bolesti světa, ale nevidí důvod, proč by se neměl člověk snažit vybřednout ze životního chaosu a řešení každodenních problémů. „Proč si neužít tuto kulinářskou slávu v pohodě a vést dialogy s nadhledem a radostí?“ ptá se. „K dobrému jídlu patří jistě i kultura stolování. Pracovníci jídelen zajistí dobré a zdravé jídlo, ale často jim nestačí síly na zajištění vhodného prostředí pro konzumaci. Je to dáno vzdělávacím systémem a financemi. Tady mají velké pole působnosti ředitelé s vysokoškolským vzděláním. Ředitel by měl spolupracovat se školní jídelnou a hořet pro vše nové. Stav stravování na škole je obrazem i jeho práce. Což je vidět. Strávník by měl mít šanci si jídlo vychutnat v příjemném prostředí a v dostatečném čase. Aby věděl, co jí, proč jí. Strava by neměla být jen cestou k zachování životně důležitých funkcí. V tomhle směru máme co dohánět. Doufejme, že i vzdělávací systém podpoří školní stravování po všech stránkách,“ povzdechl si pan Hladík. Svoji řeč k hodnotící komisi končil slovy: „Hodnocení zcela záleží na vás. Vůně a chuť je nejdůležitější. Když jídlo chutná, máme vyhráno.“  

Bc. Anna Packová – členka poroty, odborná metodička pro školní stravování
„O favoritovi této soutěže jsem měla zcela jasno. Taková chuťová vyváženost byla jedinečná, skutečně se toto menu Uherskému Brodu povedlo,“ nadšeně uvedla houževnatá bojovnice za školní jídelny paní Packová. „Myšlenka soutěží mezi jídelnami je jednou z cest, jak povznést školní stravování z běžné rutiny a upozornit na důležitost školního stravování, ale i na problémy spojené s touto činností. V celostátním měřítku proběhla soutěž poprvé, ale máme už zkušenosti z moravských kol. Stále se učíme a vychytáváme chybky. Mám nesmírnou radost, z toho, jak získávají vedoucí školních jídelen rozhled a sebevědomí.“

Alena Stará je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: emmo

    Soutěž
    Viděli jste pořad ze soutěže?
    Co jste tomu říkali?
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/210562221900029/