Přeskočit na obsah

Cenové průzkumy pro jídelny nově!

V září opět pokračujeme v našich cenových průzkumech. Nyní do nich může přispět každá jídelna, která bude mít zájem. Výsledky průzkumu vám dají přesnější přehled, jak je to s cenami potravin v jídelnách. Prosíme, přispějte do cenových průzkumů také. Dnešní článek vám poví, jak na to.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Pohyb cen
Vloni na podzim se opět po dlouhé době začaly výrazněji pohybovat ceny potravin – směrem vzhůru – a to oživilo váš zájem o tuto problematiku. Jídelny začaly ceny potravin pečlivě sledovat, hodnotit, porovnávat. Zároveň byly nuceny zvýšit ceny obědů. S napětím jsme na jaře 2008 oslovili několik vedoucích, zda by nám napsaly ceny základních potravin, z nichž vaří. Některé jídelny souhlasily se spoluprací a tak vznikl seriál článků k cenám:
Ceny potravin a jídel – červen 2008
Ceny potravin a jídel – květen 2008
Ceny potravin a jídel
Byl o ně dost byl dost velký zájem a vyprovokovaly vás i k diskusi, čehož si velmi ceníme.

Cenové průzkumy v novém kabátě
Proto jsme se rozhodli ve sledování cen pokračovat. Teď již nejen s několika vybranými jídelnami, ale nově: se všemi, kteří budou ochotni do díla přispět.

Chcete vědět:

– Jaká je průměrná cena potravin pro přípravu jídel v jídelnách ČR?

– Jak se liší ceny v jednotlivých krajích?

– Jaké jsou průměrné finanční normativy jídel?

– Zda ceny výrazněji závisí na velikosti obce?

– Jestli vaše finanční norma odpovídá vašim cenám potravin?

Prosíme, přispějte do Cenového průzkumu portálu Jídelny.cz!

Pro všechny jídelny: Každý měsíc (obvykle uprostřed) se v menu portálu objeví odkaz Cenový průzkum. Tento odkaz tam bude vždy jen po dobu 1 týdne. Bude obsahovat jednoduchý dotazník, který může každá jídelna snadno a anonymně vyplnit a odeslat. Vznikne tak obsáhlejší databáze informací, která nám všem odpoví na otázky uvedené výše.
Pro statečné jídelny: Kromě toho bude portál Jídelny.cz s některými vybranými jídelnami spolupracovat ještě úžeji. Pravidelně nám budou poskytovat např. své jídelníčky a finanční normy.

Po uzavření každého průzkumu otiskneme článek, v němž zveřejníme základní informace o cenách z daného měsíce a porovnáme je s vybranými jídelnami. Zároveň budete moci zhodnotit, jaká jídla tyto jídelny za uvedené ceny připravovaly. (Těchto několik vybraných jídelen nám všem poskytne o své práci velmi podrobné informace. Jsou statečné a nesou svou kůži na trh. Patří jim náš obdiv a dík. Dokázali byste to ve vaší jídelně také?)
Až bude cen větší množství, pustíme se i do náročnějších statistik podle krajů, sledování vývojů cen, závislosti cen apod.

Vyplnění dotazníku
Dotazník jsme připravili tak, aby jeho vyplnění bylo co nejjednodušší a aby vám zabralo co nejméně času.
V jeho první části budou některé obecnější informace o jídelně. Povinné jsou pouze 4 údaje označené hvězdičkou v prvním sloupci.

Zadáte Kraj a Velikost obce.
Ceny: Vedete potraviny ve vašem skladu v cenách s DPH nebo bez DPH?
Dodavatelé: Jestliže nakupujete převážně v maloobchodě, budou ceny asi jiné než ve velkoobchodě. I tento údaj nám, prosíme, udejte.
Údaje ve 2. a 3. sloupci jsou již nepovinné. Můžete, ale nemusíte je vyplňovat. Dotazník je naprosto anonymní, ale přesto budeme rádi, když alespoň zadáním obce nám sdělíte, kde všude se tento dotazník vyplňoval.
Výšky finančních normativů budou některé měsíce povinné: poslouží pak k tomu, aby se jídelny dozvěděly, za jaké peníze se vaří jinde.
Důležité upozornění: Mezi položkami se pohybujte myší nebo klávesou Tab. Nikoli klávesou Enter, která dotazník ukončí a odešle!


Ceny potravin
V druhé části dotazníku na vás čeká 20 potravin. Zde zadáte jejich ceny. Je možné, že některé potraviny nepoužíváte, pak jejich cenu necháte prázdnou. Musíte ale vyplnit min. 60% položek, což je 12 cen.
I zde se posunujte myší nebo klávesou tab. Entrem nebo tlačítkem Odeslat dotazník údaje odešlete.

 

Přispějete také?
Aby zjištěné informace byly dostatečně věrohodné, potřebujeme větší množství dotazníků. Bude jich 50, 100 či více? To záleží jen na vás. Prosím vás o spolupráci a věřím, že s vaší pomocí získáme užitečné a zajímavé informace, které vám poslouží ve vaší práci.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Valentýna

    Chybný dotazník
    Musím mít připomínku k Vašemu „dotazníku“:

    jednotlivé komodity máte, podle mě, nedostatečně specifikované. Například hovězí zadní bk – neuvádíte jaké, zda býk nebo kráva, tam se cena podstatně liší. Nebo mléko polotučné čerstvé – kvalitní je např. Olma v lahvi a ta je také dražší než v sáčku. Dále máte kuřecí stehna – ale opět nespecifikováno zda čerstvá nebo mražená. Rama – zase – jaká – profi kilovka nebo cena za dvě 500g malé??? To budete porovnávat hrušky s jablky.

    • Autor: Redakce

      Re: Chybný dotazník
      Vážená paní Valentýno,
      děkujeme za připomínku. Pokusíme se s tím něco udělat. Budeme rádi, když se nám ozvete přímo do redakce.

  • Autor: Radka

    Rozšíření dotazníku
    Jestli je povinných zhruba 60 % položek, pak bych dotazník rozšířila. Myslím si, že v MŠ bereme spíš kuřata než stehna a snad málo kde se vaří vepřové maso s kostí, spíš vepřová kýta bez kosti. Ale je to jenom můj poznatek.

  • Autor: OLGA

    dotazník
    nejde vyplnit dotazník