Přeskočit na obsah

Ceny potravin a jídel – květen 2008

Měnící se ceny potravin vyvolaly v poslední době zvýšený zájem. Přinášíme výsledky dalšího – tentokrát květnového – průzkumu, v němž porovnáváme ceny potravin v různých jídelnách a zjišťujeme, jak souvisí s jídelníčky.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Přinášíme výsledky průzkumu, v němž porovnáváme ceny potravin a jídelníčky ve 3 různých jídelnách. Poslední podobný článek měl poměrně velký počet čtenářů a vyprovokoval i reakce. Je vidět, že vás toto téma zaujalo. Podle vašich připomínek také upřesňujeme jednotlivé druhy potravin.

Ceny potravin a finanční normy v tabulce jsou uvedeny v Kč včetně DPH. Všechny údaje jsou z období kolem 14.5.2008.

Ceny potravin v školních jídelnách

Potravina

MJ

Brno

Plzeň

K. Vary

Hovězí zadní maso b.k.

1kg

 

136,30

165,68

Vepřová pečeně s kostí

1kg

 

 

151,50

Mléko polotučné čerstvé

1L

13,70

14,08

12,49

Eidamská cihla – 30 %

1kg

98,40

104,80

83,93

Vejce slepičí čerstvá

10ks

27,87

2,74

2,33

Máslo čerstvé

1kg

90,82

88,85

81,75

Rostlinné máslo Rama

1kg

69,50

64,17

Rýže loupaná(obyčejná)

1kg

25,50

 

25,39

Těstoviny vaječné přílohové

1kg

32,40

47,60

42,49

Cukr krystal

1kg

26,70

21,96

21,23

Brambory konzumní

10,40

6,76

Brambory loupané

1kg

16,35

Jablka konzumní

1kg

26,20

29,43

21,04

Pomeranče

1kg

 

26,71

27,38

Banány žluté

1kg

 

28,23

19,98

Papriky

1kg

54,50

107,91

47,58

Rajská jablka červená kulatá

1kg

34,90

27,25

37,53

Karotka pravá

1kg

15,40

16,17

13,22

Kuřecí stehna

1kg

54,00

54,39

63,82

Okurky salátové

1kg

30,52

28,34

25,90

Fin. norma – žáci

6-10 let

20,00

20,00

19,00

11-14 let

22,00

23,00

20,00

15 a více

24,00

25,00

20,00

Jídelníčky

Brno

Plzeň

K. Vary

– Plzeňská jídelna upřesňuje, že její cena papriky je za 1 kg červené papriky (u paprik jsou dost velké rozdíly v cenách)
– Podobně jako v dubnu vycházejí ceny surovin jako nejnižší v Karlových Varech, jako nejvyšší v Plzni, rozdíl mezi nimi činí téměř 20%– porovnání bylo provedeno jen u těch položek, které používají ve všech 3 jídelnách.
– K lepšímu zhodnocení těchto údajů je však potřeba porovnat jídla, která se z těchto potravin připravují. Klikněte si také na odkaz Jídelníček na konci sloupce každé jídelny.

Zaujaly vás tyto výsledky? Přemýšlíte, zda nakupujete levně či draho, zda máte finanční normu vysokou či nízkou? Pak je to dobře.
P.S. Pomůžete nám v podobných průzkumech, až se na Vás redakce portálu obrátí s prosbou o pomoc?

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se