Ovoce a zelenina tvoří nedílnou součást vyváženého jídelníčku každého člověka. Jejich spotřeba je ve školním stravování jedním z důležitých výživových ukazatelů. Jsou přírodním zdrojem ochranných látek, které jsou nutné pro zdárný vývoj a růst dětí.
Na podzim probíhá v naší republice řada zajímavých výstav, na kterých drobní i větší pěstitelé prezentují své produkty. Navštívili jsme 11. ročník výstavy ovoce a zeleniny, který proběhl na olomouckém výstavišti FLORA ve dnech 5. – 8. října 2008. Z mnoha zajímavostí pro vás dnes vybíráme, co jsme se zde dozvěděli o českém ovoci.
Nejoblíbenější druhy ovoce a zeleniny
Nejoblíbenějším ovocem u nás jsou jablka (kterých průměrně zkonzumujeme 25 kg na osobu za rok). Z tuzemského ovoce pak následují hrušky, třešně, broskve, meruňky, švestky, višně a rybíz. Z jižního ovoce jsou nejoblíbenější pomeranče, mandarinky a banány. U zeleniny se největší popularitě těší rajčata, hlávkové zelí, okurky, mrkev, saláty, papriky a ředkvičky.

Měli jste již dnes jablko?
Nejčastěji konzumované odrůdy jablek u nás jsou Idaret, Šampion, Golden, Jonagold a Rubín. Vystavovatelé ovoce kromě ukázek svých produktů nabízeli i mnoho dobře zpracovaných propagačních materiálů. Návštěvníci se v nich mohli například dozvědět, „Proč je s jablky lepší život“ a co by mělo být jejich „Každodenní cestou ke zdraví.“
Některé z těchto vtipných sloganů a informací by se určitě mohly uplatnit na nástěnce třeba i ve vaší jídelně. Proto jsme pro vás některé vybrali a společně s nimi se ptáme: „Měli jste vy a vaši strávníci dnes již jablko?“
Proč jsou právě jablka tak zdravá?
- Jablka jsou bohatým zdrojem fytonutrientů – rostlinných antioxidantů.
- Obsahují přírodní cukr.
- Mají vysoký obsah vlákniny.
- Jsou zdrojem bóru, který podporuje zdraví kostí.
- Nejsou energeticky vydatná, neobsahují sodík ani tuky.
Díky těmto vlastnostem snižují riziko rakoviny, srdečního infarktu, pomáhají zlepšit funkci plic. Napomáhají hubnutí a podle některých studií ovlivňují příznivě i funkci mozku. Zlepšují paměť a bojují proti stárnutí. Pomáhají při činnosti zažívacího ústrojí, výborně léčí průjmy a zácpu. Při průjmech potírají bakterie vyvolávající kvasné procesy. Při zácpě ředí stolici, napomáhá peristaltice střev a rychlejšímu vylučování.
Jak nejlépe jablka konzumovat
Jablka bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Nejvhodnější jsou syrová, neoloupaná, protože pod slupkou se ukrývá nejvíc cenných látek. Zároveň by ale měla být pečlivě omytá.
Syrová jablka můžeme přidávat do ovocných i zeleninových salátů. Rychlá a dobrá je například kombinace se syrovou červenou řepou. Výborný recept najdete na konci tohoto článku.
Chutné jsou také ovocné šťávy, mošty. Sušená jablka jsou zase zdravou alternativou k večernímu mlsání místo chipsů a sušenek.
Jablka můžeme podávat nejen v tradičních kompotech nebo ve sladkých pokrmech. Neméně dobré jsou i kombinace jablek dušených nebo pečených s masem a to jak vepřovým tak i kuřecím nebo rybím.
Pro dochucení jídel můžeme využít místo obyčejného octu ocet z jablečné šťávy, který je velmi bohatý na minerály, a to hlavně: draslík, fosfor, vápník.
Tuzemské ovoce je nejlepší z tuzemska
Je nejpřirozenější a v důsledcích pro přírodu i naši peněženku nejlepší, pokud ovoce a zeleninu nakupujeme co nejblíže místu, kde byla vypěstována. Na olomouckém výstavišti se pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se svými výpěstky představili nejlepší čeští a moravští pěstitelé ovoce a zeleniny.
K organizacím podporující produkci tradičního českého ovoce a zeleniny patří například: SISPO (Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce v České republice), který působí na trhu už od roku 1998.
Nebo CZ FRUIT odbytové družstvo, které sdružuje pěstitele ovoce z významných pěstitelských oblastí ČR. Hlavním předmětem činnosti družstva je prodej ovoce z produkce svých členů. Největší zastoupení mají jablka s roční produkcí 45 000 tun.
Zajímavosti o jablku
Pár zajímavostí o tomto jen zdánlivě obyčejném ovoci:
- Jablko patří k jednomu z nejstarších druhů ovoce na světě.
- Obsahuje vitamíny B1 a B2, které podporují činnost kožních a nervových buněk.
- Dvě třetiny vlákniny a mnoho prospěšných antioxidantů je obsaženo v jeho slupce.
- Čerstvá jablka plavou na vodě.
- Největší jablko na světě vážilo 1,5 kg.
Jedí děti ve vaší jídelně rádi ovoce a zeleninu?
Z průzkumů vyplývá, že děti mají raději ovoce než zeleninu. Nejraději konzumují jahody, jablka, broskve, banány a hrozny, ze zeleniny pak rajčata, papriky, okurky a mrkev. Ovoce a zeleninu více upřednostňují dívky než chlapci.
Jaké máte zkušenosti se strávníky v jídelnách? Jedí u vás děti čerstvá jablka rády, nebo je používají spíš jako „munici“ při hrách? Jak děti ke zdravé konzumaci přivést? Používáte v jídelně nějaké triky, které vždy zaberou? Máte osvědčený recept s ovocem nebo zeleninou? Podělte se s ostatními čtenáři o své zkušenosti.
Recept na salát ze syrové červené řepy s jablky
Salát podáváme například k zapečeným bramborům, těstovinám, pečenému masu a podobně.
Rozpis na 4 porce:
Suroviny: 400 g červené řepy, 200 g jablek, 50 g křenu, 1 lžíce citrónové šťávy nebo octu sůl, cukr podle chuti
Postup: Řepu a jablka nastrouháme na hrubší nudličky, křen na jemné nudličky a dochutíme. Pro menší děti můžeme nastrouhat vše na jemno v poměru 400 g jablek na 200 g řepy a vynechat ochucovadla.
Zdroj: www.ovocnarska-unie.cz,www.mze.cz
Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce
Diskuze
Autor: Tereza
Víc českého ovoce
Fajn článek – připomíná mi trochu dětsví a tešení se na sezónní ovoce a zeleninu (ředkvičky a hrášek, pak třešně, jahody, na konci prázdnin ryngle raná jablka a na podzim jablka, hrušky, švestky, ořechy :-)) Taky mi to trochu připomíná hnutí „slow food“ (vytvořeno jako opak fastfoodům) a hnutí za domácí/místní potraviny, které je založeno právě na potravinách, které jsou doma tam, kde jsme doma my a také na tom, že celý rok je zkrátka neseženeme… České ovoce do školního stravování je moc dobrá myšlenka – jen je občas těžké ho v našich obchodem sehnat i jako nákup domů 🙂 Škoda.