Přeskočit na obsah

Nejoblíbenější pokrmy z ryb v českých jídelnách

Autor: Redakce Jídelny.cz
Nejoblíbenější pokrmy z ryb v českých jídelnách

Už jste přemýšleli nad tím, které rybí receptury vítězí v ostatních školních jídelnách? Jestli mají děti preference všude stejné? Podívejte se na tři úpravy ryb, které s námi sdílí tři školní jídelny z různých koutů republiky.

Zařazování ryb do jídelníčku školních jídelen má nezastupitelné místo. Jak už je všeobecně známo ryby jsou cenným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů, které přispívají k zdravému vývoji dětí a jejich schopnosti soustředit se. Přesto však víme, že příprava ryb, které by vyhovovaly dětským chutím, může být pro školní jídelny výzvou.

Děti často ryby odmítají kvůli jejich specifické chuti, vůni či struktuře. Některé oblíbené úpravy, jako je smažení, nejsou z hlediska výživy ideální. Na druhou stranu, pokud se smažené pokrmy zařazují opravdu střídmě, mohou být součástí pestrého a vyváženého jídelníčku. A díky moderním technologiím lze už dnes udělat chutnou smaženou/pečenou rybu s použítím méně nezdravého tuku.

Vždy se ale spíše přikláníme k variantě „nahých“ ryb, které se dají velmi snadno a rychle připravit. Pokud je ryba kvalitní, pak není ani nutné ji nějak zvlášť dochucovat, jen si každá jídelna musí najít ten svůj zlatý grál, protože někde se daří úspěšně nabízet dětem lososa a někde vyhrávají ryby typu tilápie nebo kvalitní treska.

V článku představujeme tři rybí pokrmy, které si našly cestu na talíře dětí ve školních jídelnách a které dokazují, že i rybí jídla mohou být oblíbená. Jsou jimi divoký losos na medu a hořčici, křupavé rybí stripsy a šťavnaté rybí karbanátky. Každý z těchto pokrmů nabízí jiný způsob, jak dětem ryby přiblížit, a může být inspirací i pro vaši jídelnu.

Divoký losos na medu a hořčici

Divokého lososa si oblíbily děti ve školní jídelně pod Svatou horou v Příbrami. Sama vedoucí školní jídelny Lucie Novotná dodává:

Mám průběžně ohlasy od některých starších strávníků i od rodičů malých strávníků, že děti začaly jíst ve školní jídelně ryby. To mě velmi těší a každý strávník, kterému chutnají ryby, se počítá. Ano, obecně ryby nejsou oblíbené tak jako například rajská či svíčková, jelikož děti na ně nejsou z domova příliš zvyklé. Ale propagovat ryby a zařazovat do jídelníčku je potřeba, kvůli jejich výživovým hodnotám. A obecně když sleduji odpad z jídelny, není odpad z těchto pokrmů vyšší než když jsou například kuřecí prsa.

Ve školní jídelně se nám osvědčily ryby jako – losos divoký, limanda drsná, aljašská treska, mořská štika, tilápie, tuňák. Děti mají rády spíše pevnější a zároveň jemné maso bez typické chuti rybiny.

Úpravu ryb upřednostňuji zcela jednoduchou, což se nám osvědčilo i ve školní jídelně. Malé děti nemají rády moc ingrediencí na talíři. A samozřejmě filet nesmí mít kosti, malým dětem i filety krájíme na kostičky.

RECEPTURA na 10 porcí:

Rozmrazíme lososa, osušíme. (na 10 porcí 1200g lososa)

Med (75g) trochu rozehřejeme, promícháme s ostatními ingrediencemi (olej stolní 100g, hořčice 20g, tymián 10g, bazalka 10g, sůl 20g, olivový olej 40g), lososa potřeme, dáme do konvektomatu cca 160 stupňů, na 10 min. Příprava kvalitních ryb má tu výhodu, že je velmi jednoduchá.

Nejoblíbenější příloha jsou pečené brambory.

Rybí karbanátky se sýrem

Tuto recepturu s námi sdílí školní jídelna z Dobřan u Plzně. Paní vedoucí Renáta Černá k oblíbenosti ryb ve své jídelně dodává:

Ryba je skvělá surovina a opravdu nevím o lepší, která potřebuje naši pozornost i vzhledem k novém spotřebnímu koši. U ryby se mi zatím nejvíce vyplatilo rčení: „čím jednodušší – tím lépe aneb v jednoduchosti je krása“, takže jednoduchá příprava ryby: po mlynářsku, na kmíně, na másle.

RECEPTURA na 10 porcí:
 
Rybí filé – 800g, cibule 30g, veka 150g, vejce 2 ks, česnek 10g, strouhaná gouda 50g, drcený kmín, sůl, strouhanka na obalení.

Rybí filé rozmrazíme a semeleme. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, koření, vejce, strouhaný sýr, zahustíme vymačkanou vekou namočenou v mléce. Tvarujeme malé karbanátky, obalíme ve strouhance a pečeme v konvektomatu na 170 stupňů s párou cca 20 min.

Vhodná příloha: bramborová kaše, různé druhy pyré, teplá zelenina, studený zeleninový salát

Typy naší kuchyně: do směsi lze zamíchat místo obyčejné cibule cibulku jarní, zelené bylinky jako je petrželka, do směsi lze nakrájet sušená rajčata.

Rybí stripsy

Závěrečný recept s námi sdílí školní jídelna ZŠ a MŠ Struhlovsko, Hranice. Paní vedoucí Helena Novotná k receptuře dodává:

Pangas je podle našich zkušeností pro děti přijatelnou rybou, protože není cítit rybinou.

Ačkoliv se může jednat o kontroverzní rybu, Evropská unie nás uklidňuje vyjádřením, že veškeré produkty, které putují do zemí Evropské unie, musí být bezpodmínečně opatřeny veterinárním osvědčením, které deklaruje, že jsou v souladu s legislativou EU.

RECEPTURA na 10 porcí:

Pangas 1250 g, sůl 30 g, vejce 2,5 kusů, mléko 200g, kukuřičné kupínky 250g, na obalení cizrnová mouka 100g, olej ve spreji

Průměrná hmotnost 1 porce – 125 g

Pangase nakrájeného na porce osolíme, obalíme v cizrnové mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem a kukuřičných lupíncích.

Obalené porce klademe na plech, postříkáme lehce olejem ve spreji a smažíme v konvektomatu na program smažení.

Přílohy: mačkané brambory s cibulkou či pažitkou, bramborová kaše, pečená podzimní zelenina (batáty, červená řepa, karotka)

             

Jiný kraj, jiný mrav

Sami vidíte, že preference se nejsou všude stejné. Všechny školní jídelny, které jsme oslovili se ale shodují v tom, že když už chystat dětem rybu, tak opravdu jít cestou nejjednoduší. Zkoušet nabízet ryby v podobě filetů a hlavně dbát na kvalitní ryby, které vám vaši dodavatelé přivážejí.

Příště vás zase seznámíme s nejvhodnějšími rybami a také s doporučením, jak s rybami ideálně pracovat, aby jste z této kvalitní suroviny vytěžili maximum!

Jaké jsou nejoblíbenější pokrmy z ryb ve vaší jídelně? Můžete sdílet v komentářích!

Foto v úvodu: www.freepik.com

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se