Autor: Jídelny.cz

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v systému eKLEP návrh nové vyhlášky o spotřebním koši. Tento dokument zatím není schválený, ale je dostupný k nahlédnutí, než projde legislativním procesem.
📌 Návrh vyhlášky si můžete prohlédnout zde:
🔗 eKLEP – návrh vyhlášky o spotřebním koši
Vyhláška ovlivní pravidla pro školní stravování a složení spotřebního koše, což se přímo dotkne školních jídelen. Personál jídelen sice nemůže k návrhu podávat připomínky, ale je důležité, aby o změnách věděl a mohl se na ně připravit.
📌 Doporučujeme návrh projít a sledovat jeho další vývoj, aby školní jídelny měly aktuální informace o možných změnách.
Autor: Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Marie Kobourková
Zakázala bych používání ochucovadel. Vadí mi, že jsou povolena i s malým množstvím soli. Ve školním stravování tyto šmakulády nemají co dělat.
Autor: Karel Krenk, Ing Krenk
Za největší dva nesmysly v návrhu považuji povinnost jídelny umožnit strávníkům donést si do jídelny vlastní jídlo – to staví cíle školního stravování na hlavu . Také nerozumím paralelní existenci dvou spotřebních košů a hlasování strávníků o tom , který se bude používat . Myslim , že jeden koš č 1 bohatě stačí . Možnost výběru se dá dosáhnout pomocí výběrových jídelníčků .
Jako provozovatele soukromého zařízení mne mrzí , že stále není upraveno srozumitelně pravidlo pro stanovení ceny jídla u jídelen se soukromými zřizovateli – platí pro ně limity nebo ne ?
Co se týče vlastního spotřebního koše a novych omezení , myslim , že jde o krok správným směrem , ale změna nepůjde hned – chce to čas a mnoho práce . Za hlavní problém považuji to , že na trhu potravin existuje mnoho potravin , které se výrazně liší od norem spotřebního koše a strávníci jsou na ně zvyklí . Více ryb , luštěnin , celozrnných těstovin , méně soli a cukru – cíle jistě správné – mohou některé strávníky odradit . Nový spotřební koš je výzva .
Autor: Jiří Luska
Přidávám se, to jsou dvě povinnosti, které mě v novele zarazily. Hlasování o variantě SK je zmiňováno ještě v Závěrečné zprávě o dopadech, odst.3.2. kde je specifikováno, že se tenhle dotazník o stravovacích preferencích se koná každoročně (!). Donášení vlastních pokrmů máme doposud zakázáno vnitřním řádem a dobře víme proč…
Autor: Radomíra Kindlová
Nám se osvědčila cesta polomasitých obědů (ne striktně bezmasých), uvítala bych omezení ovoce (beru méně kusů a i ty rozdávám dva dny), mléka a mléčných výrobků v případě, že vaříme pouze oběd. Často je problém najít vhodné menu, kdy mléko dát a kupovat k obědu jogurt je zbytečné prodražování. O tom, že nám odejdou cizí strávníci jsem přesvědčena, snažíme se vařit podle metodického doporučení a jdou hlášky, že jsme se pokazili. Ke sladkému obědu hodlám i nadále dávat masový vývar (kuřecí, slepičí, hovězí) s kořenovkou a zavářkou, což i p. Košťálová na FB mně odpověděla, že je v pořádku a můj názor je, že si každý přijde na své, doporučenou zeleninovou polévku si vezme tak třetina a musela bych zvednout normu u druhého, aby se najedli i ti, kdo sladké nemusí. Pochopitelně bych tím nedržela bezmasý den. Doplňuji, že vaříme jedno jídlo. Kdo chodí denně k výdeji ví, že dnes děti něčím zaujmout je stále větší problém. ZŠ není MŠ, kde děti nemají možnost si přilepšit pamlskem.