nutriční terapeut, Litomyšl
Dříve byl pravidelnou součástí našeho jídelníčku pokrm čočka na kyselo s uzeným masem a kyselou okurkou, což není právě šetrná kombinace pro naše trávení. Ve školních jídelnách navíc uzeniny nemají právě na růžích ustláno, a když už se podává čočka nakyselo, je to obvykle s vařeným vejcem.
Cesta, jak zařadit luštěniny do dětského jídelníčku, však nemusí být pouze v podobě nám notoricky známých pokrmů. Dle mého je vhodnější a pro strávníka možná i přijatelnější naučit ho konzumovat pokrmy jiné a luštěniny využívat v méně známých pokrmech v různých úpravách, které jsou nejen chutné, ale i hezky vypadající.
Pojďme se nyní podívat na zoubek několika zajímavým pokrmům z čočky, které mohou být příjemnou změnou a inspirací nejen pro vás, ale i pro vaše strávníky.
Čočkové ragú se špagetami a parmazánem
Tento pokrm je výborným příkladem, jak zakomponovat méně oblíbenou surovinu, kterou čočka u některých strávníků může být, do populárního pokrmu. Pokrmy s těstovinami se obvykle u dětí umísťují na předních příčkách oblíbenosti. Proč tedy nezkusit čočku zkombinovat s těstovinami?
V tomto konkrétním pokrmu je porce červené čočky doplněna kořenovou zeleninou, rajčaty, rajským protlakem či kečupem, bylinkami a parmazánem. Některým strávníkům může vzhledem připomínat boloňské špagety. Jde o nutričně vyvážený bezmasý pokrm, který kombinuje luštěniny s obilovinami, zeleninou a mléčným výrobkem a díky využití červené čočky je tento luštěninový pokrm dobře stravitelný. Bezmasý pokrm tedy, kromě mnoha jiných složek, obsahuje rostlinné bílkoviny, část živočišných bílkovin, vápník a také vlákninu. Doplnila bych ho již jen lehkou zeleninovou polévkou, například vývarem. Abychom nezapomněli na vitamin C, můžeme menu ještě doladit salátem ze syrové zeleniny, nejlépe zelené barvy, hodil by se třeba hlávkový salát s citrónovou zálivkou.
Čočkový burger
Čočkový burger je ryze moderní pokrm, kterým byste mohli potěšit svoje starší dětské strávníky. Čočkové placičky do burgeru je možné připravit jak z čočky klasické hnědé, tak z čočky červené. V různých recepturách je čočka obvykle doplněna cibulkou, vajíčkem, strouhankou, kořením a dají se přidat i různé druhy zeleniny, aby byl burger šťavnatější. Klasická verze pokrmu podobná tomu z rychlého občerstvení je doplněna zeleninovým salátem, rajčetem, plátkem sýra, jogurtovým dipem a vše je narovnáno do kulaté bulky. Známá je také receptura, kdy se čočkové burgery vkládají mezi plátky chleba. Tento pokrm bych již doplnila opět jenom lehkou zeleninovou polévkou, doplněk ve formě zeleninového salátu již není nutný.
Čočkové karbanátky
Pokud nechcete připravovat svým strávníkům burger v housce, obměnou čočky ve formě placičky jsou čočkové karbanátky. Karbanátky u dětí většinou sklízí úspěch. Konkrétně ty čočkové můžete stejně jako v případě burgeru připravit z běžné čočky, červené čočky i dalších jejích druhů. Vhodné je čočku zkombinovat se zeleninou, obvykle kořenovou, výborně se ale hodí například i květák. Do karbanátku patří dále vejce, strouhanka, přidat se může také sýr. Dochutit lze bylinkami a česnekem. Karbanátek nemusíme smažit, ale upečeme jej v troubě nebo konvektomatu. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, šťouchané brambory s pažitkou, bramborová kaše či bramborovo-zeleninová kaše. V případě kombinace s vařenými brambory se hodí na doplnění jogurtový dip s bylinkami. Zkombinovala bych s lehkou zeleninovou polévkou a doplnila zeleninovým salátem.
Zapečené brambory se zeleninou a červenou čočkou
Zcela odlišným pokrmem, ve kterém je použita čočka, jsou zapečené brambory se zeleninou a červenou čočkou. Receptuře kralují brambory a zeleninová směs, čočka je zastoupena pouze v menší porci 30 g. Brambory jsou pokladeny směsí zeleniny orestované na cibulce, smíchané s uvařenou čočkou, zality směsí mléka s vejcem a posypány nastrouhaným tvrdým sýrem. Pokrm sice obsahuje menší porci luštěniny, je však doplněn mlékem, vejcem a sýrem, bílkovin je tedy v hlavním pokrmu dostatek a stačí jej doplnit jen lehčí zeleninovou polévkou se zavářkou z obilovin. Jako doplněk se hodí buď sterilovaný okurek, nebo zeleninový salát nakyslé chuti.
Čočkový dhál
Chcete-li zkusit něco exotičtějšího, uvařte vašim strávníkům čočkový dhál. Jde o recepturu obsahující plnou porci červené čočky, cibuli, drobně nakrájená rajčata a hlavně koření kurkuma, římský kmín, česnek, koriandr a citrónová šťáva. Vhodnou přílohou tohoto pokrmu je dušená rýže a nemusí být jen klasická dlouhozrnná či parboiled, ale hodící se obměnou je i rýže basmati, jasmínová či divoká rýže. Zcela netradiční pokrm pak vytvoříte, pokud místo rýže jako přílohu použijete arabský chléb. V pokrmu kombinujeme luštěninu s obilovinou a malým množstvím zeleniny. Rozhodně tedy není vhodné doplňovat pokrm hutnou polévkou, hodí se naopak doladit zeleninovou oblohou nebo doplnit salátem s nakyslou zálivkou.
Čočkový dhál 10 porcí
1000 g červená čočka, 500 g rajčata, 250 g cibule, 50 g olej, kurkuma, římský kmín, mletý koriandr, koriandr nať, česnek, sůl
Na oleji orestujeme po menší lžičce koření (kurkuma, římský kmín, mletý koriandr). Asi po minutě přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Přidáme opláchnutou a okapanou čočku, restujeme, dokud nezačne průhlednět, poté zalijeme vroucí vodou, osolíme a krátce povaříme. Čočka bude uvařená do 10 minut. V průběhu vaření podle potřeby doléváme vodu, konzistence by měla být kašovitá. Po uvaření vmícháme nadrobno nakrájená rajčata, ochutíme citrónovou šťávou, česnekem a nasekanou natí koriandru.
Ostatní receptury najdete v receptářích v eshopu.
Tak co, zaujal vás některý z pokrmů a říkáte si, že jej vyzkoušíte? Rozmanitých pokrmů s čočkou určitě existuje velká řada. Připravujete ve vaší školní jídelně nějaký, zajímavý recept obsahující čočku, který mají vaši strávníci opravdu v oblibě? Podělte se s námi i s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem.
Mgr. Jana Petrová – nutriční terapeut, Litomyšl
nutriční terapeut, Litomyšl
Diskuze
Autor: Prof. R. A. Žalud, sanatorium Loukov
„Proč tedy nezkusit čočku zkombinovat s těstovinam
„Proč tedy nezkusit čočku zkombinovat s těstovinami?“
Protože vy a vaše kamarádky, které tak neodbytně vrtáte do systému školního stravování, jste zcela nekompetentní diletantky, které by měly být už co nejrychleji odejity a neměly by se k tématu dětské výživy přibližovat po celý zbytek života. Můžete nám tu, vážená odbornice, demonstrovat svoji odbornost například tím, že tu na číslech aminokyselinových skóre názorně předvedete, jak z obilovin a luštěnin vytvoříte vyváženou bílkovinu? Předem děkuji pěkně.
Autor: Pitipa
Nejde než plně souhlasit. :-)) Nekompetentní diletantky:-))
Autor: hančiči
Čím nahradit čočku s vejcem
Myslím si, že je vhodné klasickou čočku nahradit (nebo doplnit-jak chcete) čočkou červenou nebo černou Belugou. My připravujeme pro děti salát z černé čočky s tuňákem nebo salát z červené čočky s grilovanými kuřecími nudličkami a běžně z 500 obědů máme 120-130 porcí. Červenou čočku s kari a zeleninou dáváme jako přílohu ke grilovanému plátku z kuřecího nebo krůtího masa.
Tyto druhy čočky přidáváme také jako zavářku do dýňové nebo brokolicové polévky. Polévku si sice všechny dětí neberou, ale 60 % dětí které si polévku k obědu vezmou, jí také sní. Pokud je čočka jako příloha je to menší porce,než jako bezmasé jídlo-čočka s vejcem. Červenou čočku lze smíchat s bulgurem, přidáme nudličky kořenové zeleniny, drůbeží maso -získáme pilaf, posypeme sýrem. A nepotřebuji k tomu nutriční terapeutku a dětem přesto chutná, dostávají přiměřené porce, které sní a tak se zbytečně jídlo nevyhazuje