Cizrna je druh luštěniny, nazývá se také také římský hrách. Pěstuje se hlavně v teplých oblastech – ve Středomoří, Indii a Číně.
Použití
Má jemně oříškovou, poměrně neutrální chuť. V potravinářství se používá podobně jako hrách, hlavně na přípravu polévek, kaší, příloh, pomazánek, náplní, rizota atd V Řecku ji smaží na oleji a podávají s černými olivami.
Je často zařazována v jídelníčcích vegetariánů, ale je vhodná i pro děti a těhotné ženy.
Nutriční hodnoty (na 100 g) :
Bílkoviny – 19,3 g
Tuky – 6,0 g
Vláknina – 4,1 g
Vápník – 105 mg
Železo – 6,2 mg
Zínek – 3,4 mg
Vitamin C – 4,0 mg
Thiamin B1 – 0,5 mg
Riboflavin B2 – 0,2 mg
Niacin – 0,5 mg
Vitamin B6 – 0,5 mg
Vitamin A – 7,0 ug
Kyselina listová – 557 ug
Využitelná energie 346 kcal/1552 kJ.
Příprava
Cizrnu je možné vařit, smažit, pražit, nechat naklíčit atd.
Naklíčení
Cizrnu necháme 24 hodin namočenou ve vlažné vodě. Pak vodu slijeme a necháme luštěninu klíčit 3 dny. Každý den je ale nutné cizrnu 1 – 2 x propláchnout. Doba klíčení může být kratší nebo delší podle podmínek. Naklíčená cizrna je výbornou přísadou do salátů.
Vaření
Stejně jako jiné luštěniny, i cizrnu je nutné před samotným vařením namočit. A to na 4 hodiny do vlažné osolené vody. Díky tomu nám cizrna rychleji změkne a zlepší se její chuť.
Vodu slijeme a vaříme asi 40 minut, dokud cizrna nezměkne. Výhodou je, že se nerozváří ani netvrdne příliš dlouhým vařením.
Pokud máme skutečně naspěch, je možná příprava v tlakovém hrnci. Cizrnu je nutné propláchnout, zalít pětinásobným množstvím vody a vařit, dokud nezačne vřít. Poté ji odstavíme a necháme asi hodinu stát. Po hodině stání se cizrna ještě 20 minut vaří.
Mouka
Vyrábí se také instantní cizrnová mouka, která obsahuje 90% cizrny a kukuřici (extrudovaný výrobek).
Cizrnová mouka obsahuje:
Bílkoviny – 19,8 g
Tuky – 4,4 g
Sacharidy – 53,7 g
Vláknina – 12,2 g
Minerálie – 3,6 g
Sodík – 0,03 g
Mouka neobsahuje žádná barviva, chemické přípravky, modifikované škroby atd.
Recepty
Štrůdl s cizrnou
500 g cizrny, 30 g mletých oříšků, cukr, vanilkový cukr, skořice, hřebíček, rozinky, listové těsto, mouka na vál, 1 vejce
Cizrnu namočíme aspoň na šest hodin, uvaříme doměkka, nekořeníme, jen trochu osolíme.
Prochladlou cizrnu rozmixujeme na jemné, vláčné pyré. Přidáme podle chuti cukr, vanilkový cukr, trochu tlučené skořice a hřebíček. Dochutíme mletými oříšky., můžeme přidat i rozinky.
Listové těsto vyválíme na dva pláty a každý zvlášť potřeme cizrnovou nádivkou, svineme, potřeme vejcem a oba najednou pečeme v troubě.
Pravěká polévka z cizrny – příprava 10 porcí
150 g instantní cizrnové mouky, 2500 ml vody, 60 g sušené zeleniny Bonno, 20 g másla, 10 g polévkového koření, 30 g soli, 10 g majoránky, 10 ml octa
Do hrnce nalijeme studenou vodu, necháme asi 5 min. prohřát. Mezitím si asi do 2 dcl vody namočíme sušenou zeleninu, kterou necháme asi 5 min. ve vodě nabýt. Do vlažné vody v hrnci pak vmícháme (metlou) cizrnovou mouku.
Až bude cizrnová mouka zcela rozpuštěná (pokud jsou hrudky, po převaření zmizí) vmícháme do polévky sůl, koření, máslo, zeleninu a majoránku. Polévku takto vaříme asi 15 min., pak přidáme ocet a necháme přejít varem.
Hotovou polévku podáváme zdobenou petrželkou a pažitkou.
Tato polévka má jemně nakyslou chuť. Je velmi sytá, proto je vhodné ji podávat před odlehčeným hlavním chodem (rýžový nákyp, zapékané těstoviny).
Medvědí šišky – příprava 10 porcí
350 g instantní cizrnové mouky, 400 ml vody, 350 g mletého masa, 60 g strouhaného sýru ementál, 50 ml oleje, 40 g vejce, 35 g cibule, 10 g sůl, 7 g česnek, 2 g pepř, 7 g Solamyl
Do cizrnové mouky vmícháme Solamyl, sůl, pepř, česnek, nastrouhaný sýr, cibuli a vše důkladně promícháme. Dále přidáme vejce, olej a vlažnou vodu a opět promícháme. Do těsta nakonec přidáme mleté maso a hmotu zpracujeme tak, až se na povrchu vytvoří celistvá vrstva.Těsto tvarujeme do válečků a dáváme smažit dozlatova ve fritéze cca 10 – 12 minut na 170°C.
Medvědí šišky jsou vhodné jako součást hlavního chodu. Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši, vařené brambory nebo hranolky.
Variantu tohoto pokrmu vhodnou pro vegetariány můžeme připravit záměnou mletého masa za celerové kuličky.
Článek byl zpracován s využitím materiálů našich předních potravinářských firem
Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz
Diskuze