Přeskočit na obsah

Co dělal portál o prázdninách

V době letních prázdnin velká většina našich čtenářek a čtenářů užívá zaslouženého volna. Nyní se vracejí do práce. Přinášíme zprávu o tom, jaké zajímavé články vyšly o prázdninách na portálu Jídelny.cz a jaké nové věci portál připravuje.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Prázdninový pokles počtu přístupů na portálu Jídelny.cz vždy dává tušit, že velká většina našich čtenářek a čtenářů užívá zaslouženého volna. Je tady však konec srpna, začátek září a v těchto dnech se všichni pracovníci školního stravování opět vracejí do práce. Připravují provoz kuchyní, dodělávají poslední úpravy a rekonstrukce provozu, objednávají potraviny a hledají, co nového je na portálu Jídelny.cz.
Přijměte tedy náš přehled zajímavých článků, které jsme během prázdnin připravili, i zprávy o dalších důležitých změnách a novinkách.

Články, které zaujaly
Ve dvou článcích jsme upozorňovali na zajímavé informace o školním stravování, které  zveřejnila v červenci MFDnes. V příspěvku Přečetli jsme za vás 2008/1 se můžete dočíst o velmi pozitivní prezentaci školní jídelny v Praze. Takto by se měly školní jídelny snažit vystupovat! Pokuste se o to v nadcházejícím školním roce také.
V červenci však MF Dnes bohužel zveřejnila i hodnocení jídelníčků jedné MŠ. Je pravdou, že jídelníček skutečný není příliš povedený, avšak autorka i hodnotitelé píšou o něčem, co pořádně neznají, a článek tak vyznívá spíše tragikomicky. Ale pozor: pokud víme, je to první případ, kdy noviny si vzaly náhodně jídelní lístek a pokusily se ho zhodnotit. Příště mohou takto zpracovat jídelní lístek vaší jídelny. Uspějete?
Naši reakci na hodnocení i záznam našeho rozhovoru s jednou hodnotitelkou najdete zde.

Zveřejnili jsme také dvě zajímavé přednášky z konference Školní stravování 2008  o ochucování jídel a jejich kořenění. V souvislosti s tím, co často uvádíte, že ve školních jídelnách se kořenit nesmí(?), to může být docela zajímavé čtení, které tuto problematiku osvětlí: Ochucování pokrmů nejen kořením, Koření a ochucovadla ve školní jídelně.

Velmi vás zaujaly dva články o možnostech spolupráce škol, učitelů a školních jídelen.
Co by pedagogové měli vědět o výživě, zdravém životním stylu a stravování
Co může dělat školní jídelna ve spolupráci se školou?
Oba vyvolaly vaše reakce, cítíme proto, že toto téma je živé, a budeme se mu snažit více věnovat.

ASPOS
Zajímavé informace dostávala v létě redakce portálu Jídelny.cz od Asociace společného stravování. Výkonný výbor ASPOS byl přizván k několika jednáním na MŠMT a připravil několik podkladů pro meziresortní komisi, které navrhují konkrétní změny ke zlepšení situace ve školním stravování. V současné době vás ASPOS zve na 4. republikový kongres.

Budou Krajské konference?
Určitě ano. Obchodní tým portálu Jídelny.cz opět připravuje cyklus Krajských konferencí. Proběhnou od 6.10. do 19.11.2008, na homepage již najdete jejich předběžný seznam. Považujete-li Krajské konference za užitečné setkání všech pracovníků jídelen, pak si již dnes rezervujte termín vyhrazený pro vaše krajské město.

Ceny, ceny, ceny…
Na podzim roku 2007 se po letech opět začaly výrazněji hýbat ceny potravin. Jejich zvýšení se stalo jedním z hlavních témat diskusí. Docela vás zaujaly jarní pokusy portálu Jídelny.cz, v nichž jsme zjišťovali, jak se liší ceny potravin a jídel v různých jídelnách. Jako novinku proto připravujeme dotazník Cenové průzkumy, v nichž budete moci i vy doplnit ceny potravin, které nakupuje vaše jídelna. Měla by tak vzniknout rozsáhlejší databáze, která vám pomůže lépe se zorientovat v měnících se cenách a porovnat, jak vysoké jsou ceny, za které nakupujete.
Cenové průzkumy se budou objevovat v hlavní nabídce portálu vždy jeden týden v měsíci a po skončení průzkumu zveřejníme jeho výsledky.

Školní jídelny v popředí zájmu
V posledních měsících se školní jídelny dostaly do popředí zájmu novinářů, rodičů, ministerských úředníků i širší veřejnosti. Činnost jídelen, chování jejich pracovnic, skladba jídelního lístku – to vše je ostře sledováno. Práci jídelen bedlivě pozorují jejich komerční konkurenti a neváhají využít jakéhokoli jejich nedostatku. Uvědomujete si to?
Bylo by hezké, kdyby jídelny vystupovaly vždy tak, aby mohly sloužit jako vzor a aby se ctí obstály, kdykoli k nim přijde novinář či novinářka.

Do nového školního roku vám všem přeji, abyste v těchto tvrdých podmínkách uspěli.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se