Vítáme Vás u přehledu novinek v našem elektronickém obchodu. Jeho nabídka prošla v posledních měsících velkými změnami a máme dnes pro Vás 4 zajímavé tipy pro inspiraci:
Potravinářské zbožíznalství
Autoři: Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv
Výživa a potraviny, zejména jejich kvalita a vliv na zdraví, jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti. I když stále většina spotřebitelů nakupuje potraviny podle ceny, stoupá počet těch, kteří si vybírají podle surovinového složení, výživové hodnoty a senzorických vlastností.
Kniha Potravinářské zbožíznalství by měla vyplnit mezeru na našem knižním trhu a usnadnit čtenářům výběr potravin ze široké nabídky, která na našem trhu s potravinami v současnosti je. Poslední obsáhlejší publikace pojednávající o potravinářském zbožíznalství vyšly na sklonku 90. let minulého století, mnohdy jsou rozebrané a nejsou zcela aktuální.
Vlastní text knihy je rozdělen do čtyř oddílů, kapitoly jsou číslovány průběžně v celé knize. Oddíl I (kapitoly 1-6) je věnován potravinářské legislativě. Oddíl II (kapitoly 7-10) se zabývá kvalitou potravin a její kontrolou. Těžištěm knihy je oddíl III, ve kterém jsou v kapitolách 11-43 popsány potravinářské výrobky seřazené podle příslušných komodit.
V závěrečném oddílu IV jsou zařazeny dvě kapitoly. Kapitola 44 Zbožíznalství a inovace v potravinářském průmyslu reaguje na poměrně rychlou obměnu sortimentu potravinářských výrobků a jejich složení a poslední kapitola 45 s názvem Shrnutí zásad správné výživy zdůrazňuje význam výživy pro lidské zdraví a uvádí Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, tak jak je formulovala Společnost pro výživu. Tato doporučení obsahují mimo jiné i hlavní zásady pro výběr potravin pro správnou výživu.
Kniha Potravinářské zbožíznalství je určena pro zájemce z řad spotřebitelů a jako studijní materiál pro studenty středních a vysokých škol zaměřených na potraviny a výživu. Může být dobrým zdrojem informací pro pracovníky ve státní správě, státních kontrolních orgánech ministerstva zemědělství i zdravotnictví, lékaře, jejichž specializace souvisí s výživou, nutričním terapeutům, výživovým poradcům a i výrobcům a distributorům potravinářského zboží.
Celiakie – Bezlepková dieta a rady lékaře
Autoři: Přemysl Frič, Olga Mengerová
Pacientů s celiakií přibývá, na základě screeningových studií je jejich počet v České republice v současnosti téměř 50 000. Celiakie se vyskytuje u dětí i dospělých ve všech zemích světa. Jedinou kauzální léčbou byl a dosud zůstává celoživotní dietní režim s úplným vyloučením lepku – bezlepková dieta.
Kniha nabízí pacientům s celiakií a u dětí jejich rodičům nejaktuálnější informace o nemoci, diagnostice a léčení. Nové pojetí bezlepkových receptů s důrazem na domácí bezlepkový chléb a pečivo, jídelníčky a rozsáhlé tabulky bezlepkových potravin, to vše je účinným pomocníkem pro celiaky a jejich rodiny. Odborná část knihy je určena i pediatrům, praktickým lékařům a všem zdravotníkům, kteří by mohli přispět k včasné diagnostice a léčbě celiakie u dětí i dospělých.
Vaříme dětem chutně a zdravě
Autor: Pavla Momčilová
Vyvážená a pestrá zdravá výživa dětí je základem jejich zdraví i zdraví celé rodiny. Děti jsou ještě malé a nevědí, co je pro ně vhodné a co nikoliv. Kniha je pomocníkem a rádcem, z čeho a jak připravovat zdravá a chutná jídla pro děti od 2 let a pro celou rodinu. Přes 600 receptů uspokojí i ty nejnáročnější chutě, příprava je vždy jednoduchá a rychlá.U těchto receptur šitých na míru rodinnému prostředí si každá zkušenější vedoucí jídelny jednoduše upraví normování i pro svou jídelnu.
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Autor: Lucie Janotová
Kniha poskytuje základní přehled v oblasti dodržování hygienických požadavků ve stravovacích službách, poukazuje na správnou praxi, kterou mohou převzít vedoucí pracovníci, aby zlepšili, příp. zavedli, odpovědný přístup pracovníků k přípravě pokrmů.
Víte o knize, která může být inspirativní pro vedoucí školních jídelen, a myslíte, že by neměla chybět v naší nabídce? Napište nám o ní, pokud to bude možné, rádi ji zařadíme do naší nabídky knih.
Diskuze