redakce portálu Jídelny.cz
Na internetových stránkách školních jídelen nás zaujaly některé akce pořádané pro děti i pro rodiče. Podívejte se s námi do těch školních jídelen, kde se konaly tyto tradiční i neobvyklé akce. Nebylo jich málo, vybrali jsme některé z nich.
Výuka zdravé výživy
V ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodě mají žáci 8. ročníku předmět Výchova ke zdraví. Jeho součástí byla i přednáška o zdravé výživě. Žáci se dozvěděli, jak se správně stravovat, jak připravovat zdravou stravu a jak celkově žít zdravě.
Paní učitelka a vedoucí školní jídelny se snažily o oživení a zpestření výuky a společně nachystaly pro děti soutěž „O nejlepší zdravý jídelníček“, který měl obsahovat snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři a měl splňovat podmínky zdravé výživy. Všichni žáci se do soutěže zapojili s velkou odhodlaností vyhrát. Po ukončení soutěže jídelníčky odevzdali a čekali, až paní vedoucí práce vyhodnotí. Většina jídelníčků se povedla, prvních míst bylo nakonec osm. Sponzor akce poskytl pro děti malé dárečky a ovoce, ze kterého paní kuchařky připravili výborné špízy.
Čarodějný rej
O tom, jak prožili tradiční čarodějný rej ve školní jídelně v Dubicku poslední týden v dubnu, nám napsala paní vedoucí Jana Hartová. Jaký jídelníček sestavila na tento týden Belzebuba První alias paní vedoucí? Vybíráme na ukázku například:
Placky divoženky Teriny, nápoj z černého mraku (Jánský chléb, pomazánka šunková, rajče, kakao)
Kotlík dědka Divouse (Polévka kuřecí s masem a těstovinou)
Uzlíky ježibaby Belzebuby (Smažený květák, brambor, salát Majda)
Papáníčko šneka Hejhuláka, nápoj strakatého mloka (veka, pomazánka z krůtího masa, čaj)
Došky ježibaby Božky, nápoj z duhy (Domácí perník s polevou, kakao, jablko)
Polévka Brémských loupežníků (Polévka kmínová s drobením)
Tajemství lesa Řáholce (Vepřová pečeně, mrkev dušená, brambor)
Svačina kocoura Kokeše, nápoj z ježčích bodlin (chléb, máslo, hrozno, ovocný čaj)
Čarodějných jídelníčků musela paní vedoucí natisknout nespočet, protože každý z rodičů ho chtěl na památku. Nakonec ho umístili i na stránky Dubického zpravodaje.
Týden mezinárodní kuchyně
Strávníci ve školní jídelně v Mařaticích si pochutnávali na mezinárodní kuchyni, kterou pro ně připravil kolektiv kuchařek v týdnu od 14.5. do 18.5.2012. A co mohli všichni strávníci ochutnat?
Ruská kuchyně: Boršč, podžárka s jablky a opékanými bramborami
Francouzská kuchyně: Savojská polévka, hovězí maso po burgundsku s banketkou
Maďarská kuchyně: Slepičí polévka Ujházy, roštěnky Esterházy s těstovinou
Italská kuchyně: Jarní polévka minestrone, špenátové lasagne s kuřecím masem
Česká kuchyně: Polévka s játrovými knedlíčky, vepřo–knedlo-zelo
Názory rodičů na kvalitu stravy
Zůstaneme ještě chvíli v Mařaticích, kde nás zaujala výzva pracovníků školní kuchyně k rodičům a všem strávníkům. Zajímají se o to, jak jsou jejich strávníci spokojeni se složením jídelníčku, jestli souhlasí se zdravou výživou a používáním rozmanitých potravin při přípravě jídel. Také se zajímají o to, co by rádi na jídelníčcích strávníci viděli. Kladné i záporné připomínky mohou psát strávníci do sešitu u nástěnek před vstupem do školní jídelny nebo také na mailovou adresu ŠJ.
Soutěž o nejlepší recept
Školní jídelna v Kojetíně pořádá od 1. března Soutěž o nejlepší recept. Účastníci mohou posílat recepty na polévku, hlavní jídlo, či moučník na mailovou adresu školní jídelny. Recept musí splňovat přijatelné finanční podmínky a zásady zdravé výživy, musí být bez umělých přísad, přepalovaného tuku, maso i vejce musí být tepelně upraveny. Vítězný pokrm bude zařazen do jídelníčku. Výherce obdrží oběd dle vlastního výběru z jídelníčku této školní jídelny.
Které jídlo mám rád
Ve školní jídelně v Kojetíně se ještě malinko zdržíme, protože zde proběhla anketa na téma „Které jídlo mám rád“. Strávníci, děti MŠ, žáci základních škol a studenti gymnázia měli možnost navrhnout oběd, který by si přáli, aby pro ně ve školní jídelně uvařili. Navrhovali: polévku, hlavní jídlo, salát či jednotlivé ovoce, moučník. Výsledky ankety ukázaly, že děti v kojetínské jídelně dávají přednost klasické české kuchyni. Jako dárek k jejich svátku – Mezinárodnímu dni dětí – pro ně v týdnu od 28.5. do 1.6.2012 sestavili jídelníček dle jejich představ. Všechna přání se však do jednoho týdne nevešla, a proto se v prvním týdnu v září na přivítanou do nového školního roku bude akce opakovat.
Monika Štachová, redakce portálu Jídelny.cz
redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Pekařka
Co se děje v jídelnách
Musím se taky „pochlubit“ za naši jídelnu – zrovna tento týden u nás probíhá „Týden babiččiny kuchyně“, každoročně máme nějaký tématický týden (Řecká kuchyně, Italská kuchyně, Valašská kuchyně, Srbská kuchyně apod.) Největší ohlas měl zatím řecký týden, po něm valašský. Když nás bývalo více, byla i tématicky vyzdobená jídelna, při Valašské kuchyni jsme měly výstavku starých předmětů, jako váhy, kameňáky, staré nádobí, hmoždíře apod. Jeden z vystavovaných předmětů měly děti hádat, co vlastně je, odpovědi psaly na lístečky se svým jménem a kdo uhádl, dostal malou čokoládu. Jednalo se o zvon na praní prádla a bylo to hodně veselé čtení, děti mají fantazii. Hezký den všem.
Autor: majka 1
akce v jídelnách
Všem kteří se ve svých jídelnách snaží zpestřit dětem denní stereotyp patří velká poklona. Je vidět, že svou práci dělají s láskou. Přeji hodně spokojených strávníků.