Tento článek má za úkol částečně přiblížit čtenářům profesní život zaměstnanců školní jídelny v našem městě a informovat o akcích a seminářích, které nejen pro ně ve spolupráci s Pedagogickým centrem pro střední Čechy pořádáme.
Podle ohlasu a zájmu účastníků jsou tyto akce, které se konají vždy o jarních nebo podzimních prázdninách již od r. 2000 velice úspěšné. S paní Muzikářovou (bývalá metodička školního stravování) konzultuji výběr z různorodých témat, např. ryby, sýry, saláty, mléko atd. Při přípravě seminářů dbáme na to, aby témata byla kuchařkám srozumitelná a mohly je co nejvíce uplatnit v praxi. Vytváříme receptury.
Na úvod každé z našich schůzek nejprve probíráme teoretickou část, v níž vždy jako host vystoupí známá osobnost, např. RNDr. Ludmila Oliveriusová – odborný garant kurzů zdravé výživy, vrchní nutriční terapeutka Fakultní nemocnice v Praze Tamara Starnovská a další. Také se zde kuchařky dozvědí nové trendy ve výživě a znovu si připomenou hygienické předpisy. Vždy se snažíme najít něco nového.
V praktické části jsou kuchařky rozděleny do skupin. Každá skupina je přidělena k jedné pracovnici školní jídelny, se kterou si podle receptur pokrmy uvaří. Vybíráme netradiční jídla, která jsou vhodná pro děti a zcela jasně obohatí jejich jídelníček. Všechny pochoutky, které uvaříme, poté společně zkonzumujeme a návod na jejich přípravu si účastnice kurzu odnesou také domů.
Součástí semináře je i prezentace dodavatelských firem spojená s ochutnávkou, a tak mají kuchařky možnost seznámit se s novými výrobky, kterými mohou zpestřit jídelní lístek a zároveň se informovat o nových kuchyňských pomocnících nebo pracovních pomůckách. Součástí těchto akcí bývá i výstavka prací dětí vztahující se k danému tématu, např. k rybám, a výstava odborné literatury.
Na závěr seminářů je zařazena nejen diskuse,ale především test, kdy se kuchařky přesvědčí, zda ,,vaří podle zákona“, případně co si ještě musí ve svých vědomostech doplnit. Pro úplnost uvádím některá témata, která byla v minulosti na seminářích uvedena: Sýry ve školním stravování, Ryby, Drůbež, Saláty, Luštěniny… Z teoretické části téma: Hygiena v provozu a osobní hygiena, Hygienické zásady při ukládání potravin, Výdej stravy a kritické body v provozu… Z receptur jsou to např. římské placičky z cizrny, kapří guláš, salát s ricottou, tiramisu, rýže tří vůní, hrachové bramboráčky, škubánky se sýrovou omáčkou…
Atmosféra semináře v příjemném prostředí školní jídelny se vždy nese v přátelském duchu. Účastnice mají možnost vyměnit si nejen svoje zkušenosti, ale sdělit si svá trápení týkající se této nedoceněné práce. Vždy odcházejí obohaceny o nové zážitky.
Naše jídelna nezůstává jen u seminářů, ale snažíme se každý měsíc zpestřit jednou akcí, zaměření jídelního lístku na určitou kuchyň, jako je arabská, chorvatská, italská… Také spolupracujeme s firmami, ty nám půjčí na celý den svého kuchaře. Vymyslíme jídelní lístek, pan kuchař s mými děvčaty uvaří, podělí se s nimi o své zkušenosti z praxe. Potom se věnuje našim strávníkům a obědy s kuchařkami i vydává. V rámci těchto dní pořádáme soutěže. Ty jsou u našich dětí velmi oblíbené, po zodpovězení různých otázek k danému tématu probíhá vylosování a v průměru asi 15 dětí vyhrává různé ceny, na kterých se podílí firmy.
V mimoškolní činnosti jídelna spolupracuje s místním Klubem zdraví, kde se propaguje tzv. zdravá výživa. Přednášky jsou dostupné široké veřejnosti.
Na závěr bych popřála všem pracovnicím školních jídelen mnoho spokojených strávníků.
Terezia Hofmanová, ředitelka 7. školní jídelny V Zátiší 274, 261 01 Příbram 2
Diskuze
Autor: e
kam jít
Tento článek se mi velice líbí, je to úžasné co vše děláte, ale asi jste jediní.KDyž jsem cca před 14 dny zadávala do diskuze otázku zda existuje nějaké školení pro kuchařky nikdo mi nebyl schopen odpovědět, a proto bych ráda věděla zda se něco podobného děje v Brně nebo jeho blízkém okolí.Taky bych ráda kuchařky poslala na školení, myslím že by to byla zase změna kterou by určitě uvítaly.
Autor: Petrová Dagmar
Přínosné akce
Vážená paní Hofmanová,
dvakrát jsem přijala Vaše pozvání na akce, které pořádáte pro zaměstnance školního stravování. Ráda bych Vám poděkovala. Přednášky, diskuse, presentace i praktické ukázky bly zajímavé. Sama bych ráda též něco takového uskutečnila, ale moje kuchyně není tak snadno dopravně dostupná. Držím palce a ráda se v budoucnu opět k Vám podívám. Mějte se pěkně. Petrová
Autor: www
Re: Přínosné akce
a jak se k takové pozvánce dostanete? na internetu jsem nic nenašla
Autor: Petrová
Re: Přínosné akce
Jsem z téthož města jako pí. Hofmanová, od které jsem obdržela písemnou pozvánku. Petrová
Autor: Andrea
Skvělá práce
Taky bych uvítala podobnou akci v okolí Ostravy. Jistě je náročná příprava takového semináře. Kdyby se někdo pustil do organizace takové akce u nás, ráda bych se zapojila. Sama nemám moc zkušeností, dělám v kuchyni krátce, ale baví mně to a klidně bych se pustila do něčeho většího.Zajímalo by mně, co Vás to stálo. Nemám na mysli jenom finance, ale co jste prakticky musela zařídit. Jen pro mou představu, jestli by to bylo reálné.
Autor: Pavlina
zajem o seminar
Rada bych ucastnila nektereho z vasich seminaru jsen kucharka MS dekuji Pavlina