Na stránkách Ministerstva financí (http://www.mfcr.cz) se objevily další informace týkající se DPH a stravování. Jde o dva dokumenty. První s názvem Informace o uplatňování DPH u vratných obalů po 1.5.2004 se týká účtování DPH u vratných obalů. Druhý, na který bych vás chtěl zvlášť upozornit, se jmenujeUplatňování DPH při poskytování stravovacích služeb.
Tento dokument je velmi užitečný pro ty jídelny, které jsou již nyní plátci DPH, a které kromě klasického výdeje jídel provozují také kantýny, bufety či další prodej přes ulici, ve stánku apod. Zabývá se např. vedením evidence pro daňové účely a stanovením cen.
Dokument specifikuje, kdy se používá sazba 5% a kdy 19 %. Upřesňuje, kdy jde skutečně o stravovací služby (dodání jídla je doprovázeno doplňkovými službami) a kdy je dodání jídla považováno za dodání zboží. Věnuje se i používání stravovacích poukázek.
Pro školní jídelny neplátce DPH (či pouze potenciální plátce) je zde důležitý pouze odstavec, který jednoznačně zařazuje stravování žáků do plnění osvobozených od daně. Bohužel se tento dokument nezmiňuje o stravování učitelů a pedagogických pracovníků, což je problém, který by si zasloužil jednoznačné stanovisko.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce zpravodajství portálu Jídelny.cz
Diskuze