Přeskočit na obsah

Den pro rodiče

Přečtěte si, jak se prezentuje školní jídelna na akci, kterou uspořádala škola pro rodiče. Součástí byly ochutnávky a prezentace surovin, které se používají k výrobě pokrmů v této jídelně. Na závěr článku přiložila vedoucí jídelny i recept na nejoblíbenější jídlo dětí.

Autor: Simona Janoušková

Na naší Základní škole Gajdošova v Brně pořádáme každý sudý rok v květnu Den pro rodiče a přátele školy. Cílem této akce je ukázat dovednosti našich žáků a práci všech našich zaměstnanců. V letošním školním roce jsme se sešli 22. května. Všechny třídy se zaplnily rodiči, včetně naší školní jídelny. Připravili jsme občerstvení a prezentaci surovin k výrobě našich pokrmů.

Den pro rodiče poprvé

Den pro rodiče se konal na naší škole již podruhé. V předloňském roce jsme mimo občerstvení a receptů (domácí jogurtová buchta s ovocem, celozrnné palačinky, jednohubky s robi čínou a dva druhy pomazánky) připravili i šedesát fotografií s našimi pokrmy a fotografie jídelny před modernizací a po modernizaci. Tyto obrázky jídel, polévek, salátů a svačin se dodnes objevují na nástěnce naší školy u jídelního lístku. Chtěli jsme ukázat, co všechno se za poslední dva roky ve školní jídelně změnilo a zlepšilo. Například jsme vymalovali barevně jídelnu a zdi jsme dekorovali tapetami květin. Pořídili jsme nové stoly a zrekonstruovali židle. I v jídelníčku došlo ke změnám, v minulosti připravovala jídelna jedno hlavní jídlo, nyní vaří dvě jídla každý den a připravujeme také dopolední svačiny.

Den pro rodiče podruhé

V letošním školním roce jsme se na Dni rodičů zaměřili na suroviny, které používáme, a rodiče tak mohli vidět například sóju, jáhly, pohanku, bulgur, cizrnovou mouku, cizrnu, červenou čočku, kuskus, cereálie, bio mléko, semolinové těstoviny, rýži basmati a další suroviny velmi vysoké kvality.

Jako občerstvení jsme připravili jogurtovou pizzu, domácí perník a dvě pomazánky na pečivo (tuňákovou a z moravského uzeného masa). Kritériem pro výběr občerstvení na tuto akci byla oblíbenost pokrmů, zjištěná na základě ankety u žáků. Anketa o nejoblíbenější jídlo proběhla v lednu letošního školního roku a zvítězila jogurtová pizza, řízky a buchty.

Celkový počet účastníků letošního dne rodičů odhadujeme na 300. Největší zájem byl o jogurtovou pizzu se sýrem, ale po skončení akce nic nezůstalo ani z ostatní nabídky občerstvení.

Naše škola a jídelna

Naše škola je zaregistrovaná do projektu Škola plná zdraví, kterou zajišťuje firma Bonduelle, jsme zapojeni do projektu Ovoce do škol a prezentujeme se jako Zdravá škola. Na naší škole aktivně působí žákovský parlament, kam jsme jednou až dvakrát ročně pozváni a s žáky probíráme, diskutujeme a vyjasňujeme otázky ze světa školní kuchyně.
Mezi další projekty, do kterých se v minulosti školní jídelna zapojila, byl například Den dětí.
Pro několik tříd jsme ve spolupráci s třídními učiteli připravili exkurzi do školní kuchyně s výkladem, co předchází tomu, než se jídlo dostane na stůl. Dále jsme se zaměřili na nedostatečnou konzumaci zeleninových salátů a žákům na prvním stupni ukázali jejich přípravu. Žáci měli možnost si sami vyrobit z připravených surovin saláty a také si je hned sníst. Tento projekt byl úspěšný, konzumace salátů se opravdu zvýšila. Doufáme, že se těchto akcí podaří v budoucnu připravit více. Momentálně připravujeme na webové stránky školy fotogalerii pokrmů.

Na naší škole je přibližně 540 žáků, necelých 500 žáků odebírá obědy a 160 žáků obou stupňů má zájem o svačiny.

V jídelně se také představilo se svým plánem, financemi a programem Sdružení rodičů, díky kterému se nám v minulém i letošním školním roce podařilo zakoupit do školní jídelny vyhřívací vanu k výdeji a mrazák.

Recept na jogurtovou pizzu

Na závěr bych chtěla připojit náš recept na jogurtovou pizzu.  
(Počet porcí 10, koeficient 1.)

polohrubá mouka1 kg
olej1,5 dcl
voda4,5 dcl
bílý jogurt0,5 kg
droždí10 g
kečup65 g
soda a sůlšpetka
koření na pizzu
tři druhy sýrů (eidam, uzený, niva) míchat si dle chuti  1,15 kg

Ať vám chutná tak jako našim žákům!

Simona Janoušková, vedoucí stravování, ZŠ Gajdošova v Brně

Autor: Simona Janoušková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Bruno

    výborně
    1**

  • Autor: Ivana Kováříková

    Den pro rodiče.
    Tleskám. Nejlepší způsob, jak předvést a udržet školní stravování jako smysluplnou a důležitou součást školního systému v ČR. Jenom by bylo dobré poradit ostatním vedoucím školních kuchyní s financováním takové akce (z vlastních zásob, s podporou dodavatelů), aby měly větší chuť do podobné akce jít.
    Přeji hodně sil a co nejvíce podpory Vaší práci.
    S pozdravem Ivana Kováříková

  • Autor: asimi

    odpověď
    Zdravím Vás kolegyně, financování takové akce je hrazeno ze sdružení rodičů a celá akce stála kolem 3.000,- Kč.Zapojte i sponzory od kterých berete zboží, mám dobré zkušenosti z jiných akcí.
    Jinak u receptu na pizzu se nebojte koeficientu, většina z Vás to umí přepočítat na věkové kategorie.

    máte 5 dětí od 7-10 let koef. na tyto děti je 0,7 0,7 x 5=3,5
    máte 12 dětí od 11-14 let koef. na tyto děti je 0,8 0,8 x 12=9,6
    máte 6 dětí od 15 let a víc koef. na tyto děti je 1 1 x 6= 6

    3,5 + 9,6 + 6 = 19,1 koef a vynásobí se sýrem 19,1 x 0,115 = 2,19 kg sýra

    Pro tuto skupinu dětí koupím 2,19 kg sýrů namíchaných ze 3 druhů.

  • Autor: majka 1

    gratulace
    blahopřeji k odvaze jít do toho. Vždy je to sázka do loterie, ale určitě velmi vítaná akce. Zdravím všechny zaměstnance a iniciátory.

  • Autor: ditka

    Den pro rodiče
    Gratuluji. Jen, doufám, že nám to pomůže
    v boji o zachování školního stravování.
    Naše finacování je prý od ledna nejisté.
    Nechce nás finacovat ani ministerstvo ani zřizovatel.