Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Při této dietě se předepisuje větší obsah bílkovin pro jejich zvýšené ztráty při některých průjmech. Obsah tuků je mírně snížený. Výběr potravin i technologický postup šetří střevo mechanicky ke snížené peristaltice, ale také chemicky. Pozornost věnujeme snášenlivosti mléka, v některých případech i mléčným výrobkům. Z jídelníčku vylučujeme potraviny obsahující vlákninu, což představuje užší výběr zeleniny i ovoce a snížený obsah vitaminu C, který je třeba nahradit medikamentózně.
Technologická úprava
Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, pečení bez tuku pod poklicí, aby se netvořila kůrka. Maso nejprve zbavíme viditelných, nestravitelných zbytků, opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a přikryté dusíme nebo pečeme. Šťávu či omáčku na maso zahustíme moukou nasucho opraženou rozmíchanou ve vodě. Šťávy nerestujeme ani nepoužíváme jíšku. Do hotového pokrmu přidáme čerstvé nepřepálené máslo. Vyvarujeme se smažení, pečení na tuku a používání jíšky.
Výběr potravin
Strava je přísně indivudální – jednoznačné stanovisko při výběru jídel nelze určit. Pacient přijímá potraviny, které mu nepůsobí potíže. Příjem stravy má být v menších a chuťově upravených dávkách, 5 – 6x denně.
Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníku uhličitého, slabé ovocné šťávy, mrkvovou šťávu. Doporučujeme přijímat dostatek tekutin (2 – 2,5 l denně). Je vhodné oddělit pití od konzumace tuhé stravy. Platí zákaz pití alkoholu.
Pečivo: suchary, veka, rohlíky netučné, piškoty, starší a méně tučná vánočka (při redukci váhy velmi omezeně).
Mléko, mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný nápoj, při snášenlivosti můžeme použít při přípravě pokrmů sýry nízkotučné, bez příchutí – tavený do 30% tuku v sušině, krájený sýr do 30% tuku v sušině, tvaroh netučný – přírodní, šlehaný se solí, šlehaný s cukrem, banánem, džemem, přesnídávkou (jablečnou, banánovou, meruňkovou, broskvovou), nízkotučný bílý jogurt s živou kulturou – povoluje lékař
Polévky: podáváme vývary z hovězího nebo drůbežího masa, ze kterého odstraníme viditelný tuk, doplníme rýží, těstovinou, kapáním, krupicí, můžeme přidat jemně nastrouhanou mrkev, celer nebo brambory, mleté maso, dále polévky obilninové – rýžová, vločková lisovaná s přídavkem jemně strouhané mrkve, lisovanou bramborovou, žemlovou, rajskou s rýží či těstovinou
Maso: libové hovězí, vepřové, telecí, kuře, králík, filé, kapr, šunka
Přílohy: dušená rýže, těstoviny, jemný knedlík, bramborová kaše (při nesnášenlivosti mléka použijeme na kaši vývar z brambor), bramborová rýže
Omáčky: rajská, koprová (při snášenlivosti mléka), dietní svíčková přírodní s prolisovanou kořenovou zeleninou
Tuky: čerstvé máslo na pečivo nebo do hotového pokrmu, na omaštění bramborové kaše
Vejce: jako samostatný pokrm nepodáváme, k přípravě jídel použijeme celá vejce v menším množství, žloutek nahradíme raději bílkem
Ovoce: výběr je velmi úzký, ze syrových druhů můžeme podat pouze zralé banány. Jablka, broskve a meruňky zbavíme jader a slupek, udusíme a prolisujeme. Z uvedených druhů připravíme šťávu, ovocnou kaši nebo s použitím pudinku uvaříme rosol.
Kompoty: z uvedených druhů ovoce
Zelenina: nepoužíváme syrovou. Nejvhodnější je mrkev vařená, jemně nastrouhaná nebo pomixovaná (polévka, příloha, vařená strouhaná mrkev se strouhaným jablkem). Do pokrmů můžeme použít malé množství celeru a petržele. Povolí-li lékař, je možné použít špenátový protlak a hlávkový salát jemně krájený.
Koření: pokrmy mírně solíme, kořeníme jemně mletým kmínem nebo vývarem z kmínu, koprem, petrželovou natí, vanilkou, citrónovou šťávou.
K ochucení jídel je možné použít kořenící přípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Obsahují jemně mleté a sušené zeleniny (mrkev, petržel, pastiňák, cibuli, celer, brambory). Vegi-vegi se vyrábí bez glutamanu sodného, který není vhodný pro děti a diabetiky, kořenící směs Family-vegi glutaman sodný obsahuje.
Moučníky: podáváme v omezeném množství, nepoužíváme těžké, máslové krémy (piškotová roláda s džemem, piškotová bublanina s meruňkami, jablky, piškot s citrónovou polevou, bílkový chlebíček, řezy ovocné s agarem (želatinou), ovocný kysel, při snášenlivosti mléka vanilkový krém, bílková pěna šlehaná s džemem, tvarohový krém šlehaný s džemem, sněhové pečivo. Při redukci váhy je vhodné moučníky nepoužívat.
Nevhodné potraviny
Nápoje: mléko jako samostatný nápoj při individuelní nesnášenlivosti, černá káva, kakao, čokoláda, ostré ovocné a zeleninové šťávy, Coca Cola, Tonic, nápoje s kysličníkem uhličitým, veškerý alkohol.
Pečivo: těžké kynuté – vánočky, koláče, buchty, čerstvý chléb, veškeré celozrnné pečivo, máslové, ořechové sušenky, smažené pečivo.
Mléčné výrobky: sýry tučné, zrající, s plísněmi, s příchutěmi (kapie, zelenina, česnek, paprika a jiné koření), tučný tvaroh, tvarohové pomazánky ochucené kapií, cibulí, zeleninou, česnekem apod., jogurty s kusovým ovocem, čokoládou, oříšky, obilím.
Maso: tučné – vepřový bůček, prorostlé vepřové, lojovaté hovězí, uzené, skopové, zvěřina, tučné ryby, vnitřnosti, masové konzervy, uzeniny, tlačenka, jitrnice, jelita, prejt.
Přílohy: kynuté knedlíky, brambory, smažené bramborové hranolky, krokety, celozrnné těstoviny.
Omáčky: smetanové, šlehačkové, houbová, okurková, hořčicová, játrová, křenová, kupované hotové omáčky.
Tuky: sádlo, lůj, šlehačka, škvarky, slanina.
Ovoce: s tvrdou slupkou, zrníčky, nevyzrálé – třešně, švestky, hrušky, jahody, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny, borůvky, brusinky, kiwi, ananas, z pomerančů a grapefruitů pouze šťávu.
Kompoty: z uvedených druhů.
Zelenina: je vyloučena prakticky všechna, včetně luštěnin a hub, kromě jmenovaných povolených druhů.
Koření: nedoporučujeme používat dráždivá a pálivá koření (pepř, pálivá paprika, chilli apod.), pochutiny (hořčice, kečup, sójová omáčka, worchester). Vylučujeme lahůdkářské výrobky kupované i doma připravované (majonéza, saláty s majonézou, tatarská omáčka, bramborové lupínky apod.)
Moučníky: těžké kynuté a smažené druhy.
Receptury pro bezezbytkovou dietu
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Diskuze
Autor: Moderátor
Odstraněno
Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.