Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Potraviny, které mohou způsobovat alergie
Citrusové plody všech druhů
Kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle
Bobulové ovoce – rybíz, angrešt, maliny, jahody, ostružiny. Výjimkou jsou borůvky
Ořechy, mandle, pistácie, olejové plody, slunečnicová semínka, piniové ořechy, dýňová semínka
Cukr a hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup
Rajčata, celer, paprika, ředkev, ředkvičky, křen, suché fazole, hrách, čočka, kyselé zelí
Řeřicha, bazalka
Exotické koření jako vanilka, skořice, curry, muškátový oříšek atd.
Vejce, mléko a mléčné výrobky (pozor na složení hotových výrobků nebo polotovarů – mohou obsahovat vejce nebo mléko)
Ryby a měkkýši
Vepřové maso
Potraviny, které zřídka vyvolávají alergické reakce (povolené potraviny)
Zelenina
Salátová okurka, cuketa, dýně, baklažány, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, tuřín nebo kedluben, mrkev, chřest, čekanka, všechny zelené saláty (hlávkový, polní, ledový), špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy košťálovin (květák, bílé zelí, červené zelí, čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny, zelený hrášek.
Ovoce
Hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky.
Obiloviny
Rýže, proso, oves.
Maso
Drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar a v malém množství i vnitřnosti – drůbky.
Sladidla
Používat podobně jako koření v malém množství. Nepodávejte jako náhražku sladkostí. Čistý hroznový cukr (Glukopur), zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva.
Pojící prostředky
Rýžový, kukuřičný a bramborový škrob.
Oleje a tuky
Rafinované rostlinné oleje: slunečnicový, kukuřičný, sezamový, olivový, margariny bez mléčné bílkoviny (podle údajů výrobce).
Nápoje
Čaj – dětský, později i černý, šalvěj, slez, lipový, černý bez, fenykl.
Šťávy
Jablečná, hrušková nebo hroznová. Tyto šťávy používejte jen tehdy, jestliže dítě snáší celé ovoce, ze kterého je šťáva vyrobena.
Příprava:
Všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů (alergizujících látek) než potraviny v syrovém stavu. Obsažená bílkovina je teplem změněna, tzn. denaturována a tedy snášenlivější. Proto nové potraviny nabízíme nejprve pouze ve vařené, dušené nebo pečené formě nebo připravené v mikrovlnné troubě.
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Diskuze