Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Podává se při poruchách trávicího systému, jde o funkční poruchy žaludku, poruchy sekrece, chronickou gastritidu, vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku, některé stavy po resekci žaludku. Může se podávat při chronickém onemocnění žlučníku v klidovém období, při horečnatých onemocněních a po infarktu myokardu.
Kuchyňská úprava:
Používáme vaření, dušení, pečení ve vodní lázni, v alobalu, v mikrovlnné troubě, na grilu bez potírání tukem. Masa opékáme na sucho, tuk přidáváme do hotových pokrmů, aby nedocházelo k přepalování. Masa poléváme netučným vývarem z kostí, masa, zeleniny nebo vodou. Zakázáno je smažení! Jídlo zahušťujeme moukou rozmíchanou ve vodě nebo v mléce, strouhanými bramborami, mixovanou kořenovou zeleninou, moukou, krupicí apod. Mouku můžeme pro lepší chuť a barvu opražit na sucho do růžova. Nevhodné je zahušťování jíškou a příprava pokrmů na cibulovém základě.
Vhodné potraviny:
Nápoje:
Čaj ruský i z bylinek, ovocný, mléko sladké i kyselé, obilninová káva, kakao, malcao, ovocný sirup, džus, mošt, minerálka s menším obsahem CO2, biokys, acidofilní mléko.
Pečivo:
Suchary, rohlíky, piškoty, veky, starší vánočka, netučné sušenky, později starší bílý chléb.
Mléčné výrobky:
Jogurt bílý i ovocný, tvaroh, žerve, tavené sýry, krájený sýr, pudink, smetana, šlehačka.
Masa:
Hovězí, vepřové, telecí zbavené viditelného tuku, kuře, krůta, králík, holoubě, kapr, štika, filé, pstruh, šunka, šunka drůbeží.
Příkrmy:
Brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlík houskový, knedlík jemný žemlový.
Omáčky:
Bešamelová, koprová, pažitková, rajská, citrónová, křenová.
Zelenina:
Mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, červená řepa, zelená fazolka, dýně, čekankové puky, chřest, malé množství mladé brukve, zeleného hrášku, květáku, brokolice do polévek, nákypů, sedlin, rajčata podle snášenlivosti.
Ovoce:
Jablko, pomeranč, mandarinka, grapefruit, broskev, meruňky, banán, hroznové víno bez pecek, (švestky, ryngle, třešně, kiwi podle snášenlivosti).
Saláty:
Z dovolených druhů zeleniny, kořeníme citrónovou šťávou, pažitkou, koprem, petrželkou.
Kompoty:
Z dovolených druhů ovoce.
Med, džem
Koření:
Zelené natě – petrželka, pažitka, kopr, bazalka, saturejka, kerblík, máta, estragon, dobromysl, majoránka, kmín, citrónová a pomerančová kůra a šťáva z omytých plodů, vanilka, skořice, solíme mírně. Z hotových směsí lze použít Kořenitou směs bulharskou salátovou a Kořenitou směs italskou emARKO, které jsou složené ze sušených zelených natí.
Moučníky:
Z těsta piškotového, sněhového, plněné džemem, tvarohovým krémem, nastavovaným krémem (pudink šlehaný s máslem), ovocné rosoly se sněhem z bílků, pudinkový krém s ovocem, tvarohový krém s ovocem, bublanina s povoleným ovocem.
Vejce:
Používáme do pokrmů, samostatně ne více než 1 ks denně, bílky neomezeně.
Tuky:
Máslo, Rama, Flora, kvalitní olej.
Při nekomplikovaném průběhu onemocnění žaludku lze zařadit do jídelníčku i jiné potraviny. Z uzenin povolujeme drůbeží salám, drůbeží párky, debrecínskou i cikánskou pečeni. Dále povolujeme vnitřnosti – játra, ledvinky. Z konzervovaných výrobků použijeme ty, které jsou určeny pro jaterní, žlučníkovou a žaludeční dietu.
Na dochucení pokrmů je možné použít malé množství cibule, česneku a křenu.
Pacient má možnost zařadit i jiné potraviny do svého jídelníčku a vyzkoušet si jejich snášenlivost, která může být zcela individuelní.
Nevhodné potraviny:
Nápoje:
Zrnková káva (u dospělých pacientů povolujeme 1 – 2 šálky denně, pokud lékař neurčí jinak), čokoláda, ostré ovocné a zeleninové šťávy, Coca Cola, Pepsi Cola, Tonik. Alkoholické nápoje většinou zakazujeme, individuálně lze povolit přírodní víno nebo pivo v omezeném množství.
Pečivo:
Čerstvý chléb, dalamánky, čerstvé kynuté pečivo a moučníky, lístkové a linecké těsto, smažené moučníky, máslové sušenky plněné a polévané čokoládou.
Mléčné výrobky:
Sýry zrající – Romadúr, Olomoucké tvarůžky, plísňové, s příchutěmi – paprikové, zeleninové, česnekové apod., pomazánky s pikantní příchutí, jogurty s obilím.
Masa:
Tučná všeho druhu, uzené, skopové, zvěřina, párky i dietní, salámy, tučné ryby, vnitřnosti, tlačenka, jitrnice, jelita, klobásy, prejt, paštiky, masové konzervy, huspenina.
Příkrmy:
Kynuté knedlíky, smažené hranolky, opečené brambory, bramborové a jiné krokety, bramborový salát s majonézou.
Omáčky:
Houbová, smetanová, hořčicová, okurková, tatarská, žloutková.
Zelenina:
Tvrdá a nadýmavá: kapusta, zelí, ředkvičky, papriky, okurky salátové a sterilované, cibule, česnek, ve velkém množství květák, brukev, pórek, sterilované zeleninové směsi.
Ovoce:
S tvrdými slupkami a zrníčky, nevyzrálé: hrušky, jahody, maliny, kiwi, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, ostružiny, hroznové víno.
Koření:
Pepř, nové koření, bobkový list, paprika mletá, tymián, různé směsi koření, hořčice, kečup, sojová omáčka, worchester, maggi.
Tuk:
Lůj, sádlo, škvarky, slanina, majonéza.
Moučníky:
Kynuté, těžké tučné se šlehačkou a tučnými krémy.
Různé:
Luštěniny, ořechy, mandle, mák, bramborové lupínky, křupky a vše, čím si nejste jisti nebo co vám dělá potíže.
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Marieta Baliková, nutriční terapeutka, FN Motol, Praha 5
Diskuze