Od loňského podzimu jsme pro vás začali uvádět seriál článků o Dietním stravování ve spolupráci s paní Marietou Balikovou, nutriční terapeutkou z Fakultní nemocnice v Praze. Zveřejnili jsme celkem 8 článků, u kterých najdete také receptury na jídla podle jednotlivých diet.
Články jsou určeny nejen pro školní jídelny, ale také pro jídelny závodní, nemocniční, jídelny ústavů sociální péče apod. Každý článek obsahuje:
- Stručný popis nemocí nebo obtíží, které vyžadují přípravu diet.
- Přehled nebo popis potravin, které se v dané dietě používají.
- Popis technologických postupů, které se v dané dietě používají.
V sekci Recepty pak naleznete ke každé dietě odpovídající recepty.
Připomeňme si ještě to nejdůležitější k jednotlivým dietám:
Dieta bezlepková
Tuto dietu musí dodržovat lidé, kteří mají vrozenou nesnášenlivostí vůči lepku.
Proto je nutné potraviny, které obsahují lepek, tzn. mouku pšeničnou, žitnou, ovesnou, ječnou, krupici, kroupy, krupky, pečivo, těstoviny a i další ochucovadla a pokrmy ze stravy vyloučit.
Podrobný seznam dovolených i zakázaných potravin včetně přehledu kódů barviv, emulgátorů, antioxidačních a konzervačních látek, náhradních sladidel, zahušťovadel a stabilizátorů najdete v článku. Přečtěte si článek.
Dieta diabetická
Nejen mezi dospělými, ale i mezi dětmi je mnoho diabetiků, tedy těch, jejichž organismus má problémy se zpracováním cukru. Hlavní zásadou u této diety je dodržování množství sacharidů, celkového příjmu energie a pravidelnost v podávání jídla. Přečtěte si článek.
Dieta jaterní
Článek podrobně rozebírá vhodné a nevhodné potraviny při onemocnění jater. Tyto choroby bývají často mylně přičítány až lidem vyššího věku. Přitom například mononukleóza se nejvíce vyskytuje právě v populaci mládeže. Tato skutečnost a záliba teenagerů ve smažených a tučných jídlech může vést k vážným komplikacím nebo i trvalým zdravotním následkům.
Recepty uvedené v tomto článku proto mohou být užitečné nejen ve veřejné stravování, ale i pro všechny rodiče, jejichž dítě tuto nemoc právě překonalo. Přečtěte si článek.
Dieta při chronickém selhání ledvin
Při chronickém selhání ledvin je důležité dodržování stanoveného množství bílkoviny ve stravě. Je tedy nutné znát obsah bílkovin v potravinách. Důležité je, aby přísun bílkovin byl vyvážený a zajistil všechny potřeby organizmu. Na to jakým způsobem potraviny u této diety vybírat je zaměřen samostatný článek našeho seriálu o dietách. Přečtěte si článek.
Dieta žaludeční
S lehkými jednorázovými problémy žaludku se jednou v životě setká většina populace. Pokud tyto problémy přejdou do chronického stadia nebo se jedná o závažnější nemoc. Pak je dodržování žaludeční diety nezbytností. Které potraviny při ní používat a jakým technologiím přípravy se při této dietě vyhnout na to upozorňuje článek ze 17. 12. 2007. Přečtěte si článek.
Dieta žlučníková
Dieta se podává při chronickém onemocnění žlučníku, po odeznění akutního zánětu žlučníku a při žlučových kaméncích. Stejně jako u diety žaludeční je u ní důležitý nejen výběr vhodných potravin, ale i správný způsob vaření, dušení nebo pečení. Přečtěte si článek.
Dieta při alergiích
Stále více přibývá dětí, které trápí různé formy alergií. Bohužel alergií je velmi mnoho typů a tak přístup k přípravě jídel pro alergiky musí být velmi individuální a není možné napsat k němu univerzální návod. V článku jsou proto rozepsány všeobecné pokyny, které by mohly vám, kteří se setkáváte s dětmi s podobnými problémy pomoci aspoň ve všeobecné orientaci k této problematice. Přečtěte si článek.
Dieta bezezbytková
Jedná se o dietu, která se předepisuje při onemocnění střev. Z jídelníčku vylučujeme potraviny obsahující vlákninu. Zeleninu a ovoce lze proto používat jen v omezeném množství a speciálně upravené. Pozornost je třeba také věnovat snášenlivosti mléka, mléčných výrobků a množství používaných tuků.
V článku opět najdete upozornění na vhodné a nevhodné potraviny a samozřejmě také recepty pro přípravu dietních jídel. Přečtěte si článek.
Přestože není mnoho jídelen, kde diety připravují, myslíme si, že je to téma aktuální, do budoucna potřebné a chceme se k němu vracet, protože dětí s nějakou formou diety stále přibývá.
Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce
Diskuze