Přeskočit na obsah

Dny zdraví ve školní jídelně

Přijměte pozvánku na Dny zdraví do jedné školní jídelny, kde se o zdravé výživě nejen mluví, ale kde se také v duchu jejích zásad vaří. Že to nejde, že je to drahé a pracné? Zveme vás na výlet za zkušenostmi a dobrými nápady.

Autor: Pavel Ludvík

V říjnu 2004 se jídelna 17. základní školy ve Zlíně opět zúčastnila Dnů zdraví. Zlínské Dny zdraví představují několik desítek akcí (přednášky, výstavy, dny otevřených dveří) se zaměřením na zdraví, výživu, zdravý životní styl apod. 17. ZŠ je zařazena do sítě škol, které prosazují ozdravný program „Škola podporující zdraví“, jehož garantem je Národní centrum podpory zdraví ve spolupráci se světovou zdravotnickou organizací pro Evropu.

Do organizace Dnů zdraví se zapojila nejen jídelna 17. ZŠ, ale také mnozí učitelé školy. Již před vstupem do jídelny návštěvníka upoutaly obrázky s náměty zdravé výživy a nástěnky, které připravil pedagogický personál školy. Bohatý a neobvyklý jídelníček sliboval zajímavé gastronomické zážitky. Posuďte sami:

Pondělí:
Zeleninový vývar s těstovinou
Vepřová kotleta pečená selská, houskový knedlík, zelný salát s kukuřicí a smetanový dresink
Černý čaj s citronem

Úterý
Fazolová polévka
Zahradnický mletý řízek (maso, zelenina), vařený brambor s máslem, mrkvový salát s ovocem
Ovocný sirup

Středa
Krkonošská polévka (kuřecí maso, žampiony)
Tvarohové buchty, ovoce
Vanilkové mléko

Čtvrtek
Polévka z jarní zeleniny se sýrovým kapáním
Pečené kuřecí stehno na másle
Bramborová kaše,
Mandarinkový kompot, sirup

Pátek
Kulajda (mléčná polévka, kopr, vejce)
Hovězí po italsku, vařené těstoviny se sýrem, studený ovocný čaj, tvarohový Smajlík

Jak jsem se dozvěděl od vedoucí jídelny paní Adamové, příprava jídelníčku se řídila těmito zásadami:
– co nejvíce používat tuzemskou zeleninu a ovoce a vyloučit cizí druhy
– použít všechny druhy běžně dostupného masa (hovězí, vepřové i drůbeží)
– každý den v jídle mléčnou bílkovinu ve formě mléčného výrobku.

Smetanový dresink na pouze na požádání. Kuchařky ho nechtěly dávat přídělově všem, strávník si sám musel o něho říci. Odhadem polovina dětí si dresink na salát dala.
Největší zájem byl tradičně o buchty s tvarohem. „Děti sladká jídla milují“ říká vedoucí jídelny paní Adamová. Na přípravu buchet se spotřebovalo 50 kg tvarohu. V pátek velmi chutnala též kulajda a tvarohový Smajlík. Učitelé byli nejvíce spokojeni se zahradnickým mletým řízkem. Jde o mleté maso se zeleninou, připravené přírodně, nikoli obalované v trojobalu. Zahradnický řízek je barevně velmi efektní.

Naprostá většina jídel nebyla při přípravě příliš pracná, jedinou výjimkou byly právě buchty s tvarohem Jak uvedla vedoucí jídelny, v čerpání finančního normativu se cena surovin pro zdravou výživu příliš nepromítla. V době, kdy Dny zdraví probíhaly, byla např. velmi levná zelenina. 1 kg zelí se dal koupit za 3 kg a porce na zelný salát tak přišla na pár desítek haléřů. Rovněž takové položky jako jablka a mrkev byly velmi levné.

Dny zdraví v jídelně 17. ZŠ byly velmi úspěšné a jsou příkladem pro další jídelny, kde to nejde…

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se