Jídelnu dnes můžeme chápat nejen jako místo, kam se chodí lidé naobědvat, ale také jako výrobce jídel, který prodává své produkty zákazníkům. Každá učebnice marketingu doporučuje, aby výrobce (dodavatel produktu, služby) a zákazník spolu komunikovali. Je to dokonce spíše v zájmu výrobce (tedy jídelny), aby se snažil o komunikaci se strávníkem, protože může zjistit jeho přání, spokojenost či nespokojenost s určitými produkty.
Jídelníček jako způsob komunikace
Nedávno jsme vás seznámili se školní jídelnou na Pavlovské ulici v Brně. Tato jídelna nás původně zaujala právě zajímavými ukázkami komunikace se strávníky a jejich rodiči: nejenže vystavuje na internetu jídelníček, ale také k němu píše vysvětlivky a doplňující texty a umožňuje k jídelníčku i diskusi.
Vedoucí jídelny paní Dostálová nám v jednom mailu napsala:
Začalo to tím, že jsme chtěli vyhovět rodičům kteří mají internet, aby se mohli informovat, co vaříme, a ovlivňovat svoje děti při výběru jídla (hlavně menších ročníků). Vůbec nás nenapadlo, že se nám budou ohlašovat děti i rodiče odpověďmi a konkrétními nápady, co by rádi. Docela nás to překvapilo, ale i potěšilo.
Nejen jídelníček
A tak k původní službě vystavení jídelníčku přidali další možnosti. Když se dnes podíváte na webové stránky této jídelny, najdete živé, navštěvované stránky, kde se strávníci a jejich rodiče dozví nejen to, co se vaří. Mohou sdělit své hodnocení a přání nebo se poučit, protože jídelní lístky jsou zpestřovány zajímavostmi z oblasti zdravé výživy, které mají také úspěch, Mnozí návštěvníci se těší, co nového se zase dočtou.
V posledním dubnovém týdnu roku 2007 měli např. u jídelníčku doplněnu tuto úvahu o polévkách:
POLÉVKY=z pohledu moderní výživy existují dva názory: husté přesnídávkové jsou brány jako jídlo nevhodné, neboť jsou energeticky velmi bohaté, za dobré řešení pro všechny milovníky polévek jsou považovány vývary. Moderní pohled na výživu preferuje stravu s nízkou energetickou hodnotou bohatou na minerály, vitamíny a vlákninu. Polévky by tedy měly relativně patřit do skupiny pokrmů nežádoucích. Jsem však názoru, že polévka k obědu patří, ale musí se správně zvolit taková, která se energeticky hodí k připravenému hlavnímu chodu. Pokud hlavní jídlo je energeticky bohatší, podáváme polévku lehčí (vývary), pokud je hlavní jídlo s energetickou hodnotou nižší, např.sladké pokrmy, vaříme polévku zahuštěnou-masitou. Opodstatnění mají i polévky přesnídávkové, je-li nutné rychle nahradit oběd. Jsou to polévky gulášové i klasická hustá polévka bramboračka.
Paní Dostálová k tomu dále píše:
Nejvíce nás těší bývalí žáci, co si najdou čas, a staví se za námi a sdělí nám své dojmy ze svých nových škol, které navštěvují. Velmi nás chválí a nemohou na naše jídla zapomenout. Máme i velký úspěch s polévkami. Mnoho učitelů, cizích strávníků, ale i rodičů žádají recepty na naše polévky. To velmi potěší a dává nám to elán do další práce.
Z diskuse
– Do diskuse převážně píší spokojení strávníci např.:lolo99, 06.03.06, 16:42: prosim prosim prosim prosim prosim prosim ja bych chtěla svíčkovou vařite ju výborně
Patricie, 16.03.06, 11:58: Ahojky vaříte velice dobře a nej buchtičky s krémem a svíčkovou!
M, 26.05.06, 20:54: Ahoj vaříte super hlavně špagety mňam
– Ne všichni ale v diskusi jen chválí, např.:
Táta, 19.12.06, 20:09: Myslíte si, že 2 guláše v jednom týdnu jsou pro děti – zvlášť na 1. stupni a bez možnosti volby druhého jídla – to pravé?
denisa, 10.04.07, 20:16: dobry den ja si stezu ju na dnesni den 10. dubna na obed ! kdis date tam smazeny syr , a jeto stejne smazeny syr z hermelinem nez smazeny syr z normalnim syrem sliselasem ze si stezovali deti:10 deti!
dominik, 10.04.07, 20:26: ja bych chtel vysvetlit kdyz napisete ze davate smazeny syr tak jetam syr ot toho nazvu smazeny syr!Ale vi tam date hermelyn tak je to smazeny hermelin tak to prosim vimente
souhlasim Deniskou
– Někteří zapisují i náměty:
Lenka, 22.05.06, 21:35: Dala bych si vaši výbornou hovězí polévku s pravými celestynskými nudlemi,které jste vařily,než jste je nahradily polotovary..
B., 07.11.06, 12:02: Bylo by možné dát k dispozici jídelníček na 2 týdny, abychom mohly dětem poradit, co si mají vybrat. Děkuji
erika, 19.11.06, 21:42: Mohla by som Vas poprosit, aby sa jedalny listok objavoval na tejto stranke este pred zacatim aktualneho tyzdna? Pripravujem pre dcerku so specialnou dietou kazdy den obed, velmi to pomoze, vopred dakujem
– A paní kuchařka na některé příspěvky odpovídá:
kuchařka Dobromila, 13.01.07, 19:11
Dobrý den, s velkým zájmem jsem si přečetla Vaše připomínky ke školní kuchyni.
Jsem ráda, že našim dětem i ostatním strávníkům u nás chutná a jsou spokojeni. Dvakrát guláš v jednom týdnu neznamená, že se jedná o totéž nebo podobné jídlo. Mexický guláš je hovězí maso s rýží, hráškem a sýrem. Bramborový guláš jsou brambory, cibule, paprika a uzenina. Mimochodem obě jídla byla velice dětmi chválena.
Odhlášky přes záznamník jsou vyřízeny ještě tentýž den.
Věřte, že sestavit jídelníček se dvěma jídly denně na celý měsíc dopředu je dost náročné. A pokud není na internetu, tak je vystaven v jídelně a ve vývěsce před školou.
Přeji Vám, i nadále dobrou chuť a těším se na Vaše další ohlasy.
Atd. atd.
Nejlépe bude, když stránky jídelny ZŠ Pavlovská každý posoudí sám. A věřím, že něco z tohoto gejzíru nápadů uplatníte i ve vaší jídelně.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Jídelníček
Komunikace
Já bych ráda vycházela vstříc strávníkům, ale vedení školy považuje jídelnu za „kouli na noze“. Na nic nedá peníze. O vlastních stránkách si tak můžu nechat zdát. Když chci mít hezké barevné jídelníčky, tak si je tisknu doma. Barevná tiskárna je pro šj zbytečná. Rodiče by rádi internetové bankovnictví, ale pro školu je to také zbytečnost. O finanční motivaci ani nehovořím.