je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Chtěla bych se s vámi podělit o zkušenosti, které máme po dvou letech rozvozu obědů individuálním odběratelům.
Naše školní jídelna se nachází ve Všestarech – větší obci nedaleko Hradce Králové. Vaříme pro děti mateřské školy zde v místě a ve vedlejší vesnici, pro žáky a zaměstnance zdejší základní školy, pro zaměstnance obecního úřadu a pro dalších 50 důchodců a dalších zájemců, především maminek na mateřské dovolené. V minulosti si k nám pro oběd chodilo jenom pár všestarských důchodců s jídlonosiči. Ale před dvěma roky se ve spolupráci s místním obecním úřadem zavedla nabídka stravování pro občany dalších pěti vesnic, které pod Všestary spadají.
Jak na rozvoz obědů?
V době přípravy celého projektu se vynořovaly různé otázky: Kolik bude zájemců? Jak velké auto koupit? Kdo bude auto řídit? Kolik času zabere rozvoz? Jaké koupit jídlonosiče? Jakým způsobem se bude vybírat stravné? Odpověď na tyto i další otázky jsme hledali společně s ředitelem školy a se starostou.
Jedním z prvních úkolů bylo vybrat auto. Nakonec se pro tyto účely pořídil pick-up a ukázalo se, že je vyhovující. Auto je majetkem obce a řidič je zaměstnancem obecního úřadu, nemáme tudíž jako jídelna žádnou odpovědnost za provoz auta.
Dále bylo nutné sehnat vhodné jídlonosiče, které by odpovídaly hygienickým požadavkům a udržovaly jídlo po dobu rozvozu v přiměřené teplotě. Dále jsme chtěli jídlonosič se čtyřmi díly , aby se bez problémů do nich vešel celý oběd – polévka, maso, příloha, salát. Vybírali jsme ze dvou typů. Nakonec jsme nakoupili dovozové čtyřdílné nerezové jídlonosiče s termoizolačním obalem v ceně okolo 500,- Kč. Během uplynulých dvou let jsme jídlonosiče několikrát dokupovali, tak jak se zvyšoval počet zájemců. S dodávkami ani reklamacemi nemáme problém, s dodavatelskou firmou se nám spolupracuje dobře.
Dneska máme na vývoz téměř 40 jídlonosičů. Jídlo je dováženo každému až do domu podle požadavků, protože někteří odbírají jídlo jenom v určité dny. Službu využívají lidé i krátkodobě, např. po operaci v době rekonvalescence, se zlomenou rukou nebo když manželka odjede do lázní. Za rozvoz oběda byl obecním úřadem stanoven poplatek 5,- Kč, který připočítávám k ceně oběda a odvádím do obecní pokladny. Vedle toho, ale obecní úřad v rámci svého sociálního programu poskytuje každému strávníkovi pobírajícímu důchod finanční příspěvek 11,- Kč na oběd.
V případě, že má kdokoli o naši službu zájem, zajde ke mně do kanceláře, kde mu vysvětlím všechno potřebné, jak probíhá rozvoz a vybírání poplatků a jak pečovat o jídlonosič. Protože se jídlonosiče vyměňují naplněný za prázdný a strávník má tak stále jeden doma u sebe, vybírám vratnou zálohu 500,- Kč. V případě ukončení stravování a vrácení jídlonosiče zálohu vracím.
Jídlonosiče
Musím zde přiznat, že jsme zpočátku vůbec netušili, co nám přibude za práci právě s jídlonosiči. Protože jako výrobci ručíme za nezávadnost obalů, každé ráno putují nerezové misky a víčka do myčky. Mnozí strávníci měli oprávněné obavy právě o čistotu nádobí, chtěli si jídlonosiče podepsat, protože chtěli mít jistotu, že dostanou oběd v těch svých krásně vymytých. Ale protože to je zcela na naší odpovědnosti, volili jsme postup poněkud pracnější, ale podle mého názoru jediný správný.
Plnění jídlem zabere potom dvěma kuchařkám asi 30 minut. Řidič s obědy odjíždí v 10.30 a kolem 12. hodiny je zpět s prázdnými obaly. Pak nastupuje jedna pracovnice a obaly otvírá, třídí na přepravní vozík nerezové misky, plastové nádoby vymývá a ukládá do regálů ve speciálním skladu přepravních nádob, který jsme zřídili.
Tato práce jí trvá kolem 30 minut.
Každý pátek posílám po řidiči každému domů jídelní lístek na příští týden, čímž řešíme (po dohodě s pracovníky hygienické služby) označování pokrmů dodávaných mimo provozovnu, jak ukládá vyhláška. Vaříme pouze jeden druh jídla. Samozřejmě, že ne vždy všem všechno chutná. Starší lidé preferují klasická česká jídla a omáčky. Někteří to u nás zkusili, ale po nějaké době přestali odebírat obědy kvůli luštěninám, rybám nebo malým porcím masa.
Poplatky za obědy vybírám od těchto strávníků v hotovosti na měsíc dopředu, i když pro ostatní máme zaveden bezhotovostní platební styk. Vždy s týdenním předstihem jim oznámím datum a výši platby a svezu se s řidičem při poledním rozvozu.
Na podzim 2005, když jsme začínali, jsme připravovali do auta si 20 obědů, nyní je jejich počet téměř dvojnásobný. Těší nás, když se někdo nový přihlásí na doporučení svého známého. Vzhledem k tomu, že se zvýšil i počet dětských strávníků, nemůžeme ale už mnoho nových zájemců uspokojit. Uvidíme, co nám přinese nový školní rok.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze