Přeskočit na obsah

Dobré zprávy o školních jídelnách v médiích

Zvykli jsme si, že o školním stravování se píše spíše negativně. Protiváhou jsou spokojení strávníci a také pozitivní zprávy, které se v novinách a na internetu objevují. Víte, že na začátku roku spíše převažovaly? Je to i vaše zásluha.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Školní jídelny jsou pod velkým tlakem. Tisíce strávníků denně hodnotí výsledky jejich práce a kontrolní orgány lpí na dodržování přísných pravidel. Spousty odborníků a výživových poradců neváhají prezentovat v médiích své názory na to, jak by mělo školní stravování vypadat. Může se zdát, že školní jídelna má řešit nešvary životního stylu celé společnosti. A v podstatě do skutečné práce ve školní jídelně málokdo vidí a často nechápe, v jakých podmínkách jídla vznikají. Ovšem je stále co zlepšovat a ne všechny jídelny jsou na stejné úrovni.

Zvykli jsme si, že o školním stravování se píše i negativně, že práce kuchařek je znevažována. Protiváhou jsou kladné ohlasy a spokojenost strávníků. Chutný oběd někdy bývá jedinou světlou stránkou všedního ustaraného dne. Dobrá strava dokáže zajistit pohodu a ovlivnit tak celé naše okolí. Také v novinách a na internetu se objevuje množství zpráv, které školní stravování popisují pozitivně. Potěšilo nás, že v lednu a únoru takové zprávy převažovaly. Je to i vaše zásluha.

Připravili jsme pro vás stručný výtah několika ohlasů z počátku roku 2015 s odkazy na plné znění těchto článků. Snad jich bude přibývat a přispějí k radostné práci všech, kterých se týkají.

Diety a ceny jídel. Řídit školní stravování není nic lehkého.

Již v názvu článku se čtenář dovídá, že řídit jídelnu není snadné. A obsah článku to jen potvrzuje.  Autorka vysvětluje, od čeho se vlastně odvíjejí ceny obědů, čím se řídí jídelní lístky a co vše jídelny dělají pro to, aby vyšly vstříc dětem se zdravotními problémy. A je toho hodně. Paní Blanka Mošnová, vedoucí školní jídelny, v závěru říká: „Určitě nám dáte za pravdu, že když se vám ve školním roce sejde několik žáčků s různými alergiemi, s cukrovkou a mononukleózou, je to někdy pořádně náročné. Je to velká zodpovědnost, při které nesmíme udělat chybu, abychom neohrozili zdraví dítěte a tím nezklamali jeho rodiče.“

Hranolky? Kdepak, dětem vaříme boršč či bulgur, říká kuchařka Marie Pazderová

Deník.cz nabízí čtenářům představu o provozu ve školní jídelně Dr. Horáka v Prostějově a  prostřednictvím vyprávění vedoucí kuchařky vyvrací některé zažité mýty, které na školní stravování nevrhají dobré světlo. V této jídelně rozhodně nepoužívají žádné polotovary, nedělají hranolky a přednost má zelenina a bílkoviny. Mnoho čtenářů může překvapit, jak často se ve školní jídelně musí podávat zeleninové jídlo a jak náročnými pravidly se v nich zaměstnanci musejí řídit.

Ve školách vaří líp

Veřejnost se díky textu z liberecké přílohy iDNES dovídá o přísné kontrole školních jídelen. Výsledek hodnocení jídelních lístků Krajskou hygienickou stanicí Liberec přináší pozitivní zprávy. Školní jídelny je třeba za jejich sestavování pochválit, protože proti předloňskému roku výrazně stoupl počet jídelníčků, které dostaly výborné hodnocení.

Televizní zprávy s Maruškou Adamovou

Tato relace je velmi dobrou reklamou pro školní jídelny. Dýchá z ní nadšení paní Marie Adamové ze Zlína pro práci ve stravování, jíž se věnuje 45 let. Dovede srovnat vývoj školního stravování, ví, co dětem chutná. Svou práci má ráda a je to znát, spokojení strávníci v dokumentu jsou toho důkazem, jistě jim ve školní jídelně chutná. Pohodu přenáší paní Adamová i do pracovního kolektivu.

Školní jídelny potřebují sílu navíc. Terapeuty.

Text upozorňuje na problematiku dietního stravování. Veřejnosti se může zdát, že vaření diet ve školních jídelnách by nemělo být složité. Často netuší, co všechno je potřeba dořešit a jaká odpovědnost na pracovníky školních jídelen padá. Jídelny potřebuji pomoc při řešení otázek např. kde vzít finanční prostředky na vzdělávání personálu, na technické vybavení a zabezpečení dodržování vyhlášky o dietním stravování, potřebují i podporu vedení a rodičů, Úroveň školního stravování se stále zvyšuje, ale je zatím spousta práce.

Školní jídelna potřebuje rekonstrukci

Podmínky pro práci ve školním stravování nejsou vždy ideální. Článek informuje o tom, s jakými problémy se potýká školní jídelna v Komenského ulici v Domažlicích a jak bude situaci město řešit. Díky rozsáhlé rekonstrukci, která může být částečně pokryta z dotace, bude moci jídelna konečně maximálně využít svoji kapacitu, což dosud kvůli hygienickým a bezpečnostním předpisům nebylo možné. Projekt počítá také s novým systematickým rozmístěním pracoviště. Ředitel školy si totiž všiml, že se pracovníci často zbytečně naběhají. Je skvělé, když se o tak závažné záležitosti mluví přímo s těmi, kdo se v provozu pohybují. Jistě by si hodně školních jídelen zasloužilo takovou pomoc, byť i s menšími náklady.

ŠJ Drtinova vaří zdravě

Rodiče nemají vždy čas nebo možnosti hledat si novinky ve stravování a je pro ně přínosem, když s nimi školy a jídelny komunikují. Třeba na svých internetových stránkách, jako např. Fakultní základní škola na pražském Smíchově. Rodiče se zde dozvídají, že jejich školní jídelna vaří z vybraných zdravých surovin a že se nebojí experimentů. Odkaz na recepty ze šmakouna může být inspirace i pro vás.

Změny ve stravování: školní jídelnou voní bulgur, luštěniny i zeleninové saláty.

Úroveň kvality stravování se rozhodli zvednout také v Dolním Bousově. Jak pro Impuls.cz řekla ředitelka školy Kateřina Karnová, ze všech jídel vyloučili dochucovadla a polotovary. Děti mají možnost ochutnat nové suroviny, které neznají z domu. Zlepšilo se hospodaření jídelny, počet strávníků se stále zvyšuje. Změny se neobešly bez provozních problémů, ale cesta ke kvalitě a zdraví má velký ohlas. Je vidět, že se vyplatí nebát se změn.

Alena Stará je externí spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se