Přeskočit na obsah

Doporučená pestrost v jídelním lístku

Pestrost stravy a spotřební koš představují dva různé pohledy na jídelní lístek. Jaký je mezi nimi rozdíl? V článku najdete nejen vysvětlení k doporučené pestrosti stravy, ale tabulku s návodem, jak si pestrost můžete sami zhodnotit.

Autor: Sylva Štajnochrová

Již třetím rokem se snažíme o objektivní hodnocení Vašich jídelních lístků a také jsme se Vám na konferencích hromadného stravování snažily ukázat možný postup při jejich sestavování. Při hodnocení jídelních lístků (JL) vycházíme z doporučené pestrosti stravy (DPS), z aktuálních výživových doporučení a také z gastronomických zásad. Cílem tohoto příspěvku je vysvětlit, co to je doporučená pestrost stravy, z čeho vychází, v čem a jak Vám může pomoci.

Nejprve bychom zmínily rozdíl mezi pestrostí stravy a spotřebním košem (SK). Spotřební koš vychází z dosud platných doporučených výživových dávek, je uveden ve vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování, MŠMT ČR a je závazný.

Doporučená pestrost stravy v rámci školního stravování není oficiálně stanovena, existuje pouze jako pomůcka. Vznikla na pracovišti Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, územní pracoviště Teplice s odborným přispěním Mgr. Slavíkové. Tato doporučená pestrost vychází z požadavků na zdravou výživu a byla propočítána programem Nutricom tak, aby splňovala požadavky legislativy a byla jednoduchým návodem, jak zkombinovat jednotlivé potravinové komodity, aby byl splněn spotřební koš. Doporučená PS stanovuje, kolikrát v měsíci má být do JL zařazen určitý druh pokrmu: rybí, mléčný, luštěninový atd.

Např.: Máte-li v SK uvedeno, že jídelna musí dodržet 10g ryb/den, za měsíc to činí 200 g, z hlediska frekvence to je 2 x rybí pokrm v měsíci. Pestrost stravy tedy stanoví frekvenci, ale neříká nám nic o množství skutečně podaných potravin. Nelze z ní zjistit, zda jsou naplněny doporučené výživové dávky, to počítá spotřební koš.

Pokud hodnotíme JL, je pro nás důležité nejen to, že je naplněný spotřební koš, ale také to, jakým způsobem je naplněn:

  • Zda děti nedostávají příliš mnoho uzenin a vepřového masa na úkor libovějších druhů masa či bezmasých pokrmů.
  • Zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých pokrmů.
  • Zda děti nedostávají příliš málo zeleniny ať již vařené, syrové nebo naopak, zda nepřevažuje zelenina sterilovaná.
  • Zda děti nedostávají příliš málo rybího masa a luštěnin.


Při hodnocení JL dle doporučené pestrosti stravy můžeme také zohlednit Vaše neotřelé a zajímavé přístupy k přípravě stravy – nové suroviny, zajímavé a chutné receptury a kombinace potravin, které my při hodnocení DPS vždy oceníme.

Právě pestrost a frekvence výskytu jednotlivých surovin v jídelním lístku, kterou hodnotíme, je pro nás jasným a nepopiratelným důkazem Vaší velké snahy o jeho kvalitu. Při používání obou ukazatelů (DPS a SK) tak získáme velmi dobrý přehled o kvalitě jídelního lístku.

Abyste si mohli pestrost vašeho JL sami zhodnotit, můžete použít již praxí ozkoušenou přiloženou tabulku pro ZŠ.

Poznámky k tabulce

Polévky

  • Preferujeme zeleninové polévky nebo polévky se zeleninou s rozmanitými obilninovými zavářkami (pohanka, jáhly, kuskus).
  • Luštěniny nemusí být vždy hlavní složkou v polévce, ale můžeme využívat i luštěninové zavářky, luštěniny jsou tak lépe stravitelné. Do luštěninových polévek nepřidáváme uzeniny.
  • Drožďové polévky jsou hodnotným zdrojem vitaminů, obzvláště vitaminů skupiny B a jsou také významným zdrojem bílkovin.
  • U vývarů preferujeme zeleninové vývary, masové vývary užíváme umírněně. Nepoužíváme vývary z uzeného masa a uzených kostí.

Hlavní jídla

  • Preferujeme drůbeží maso, které je lépe stravitelné a má menší obsah tuků.
  • Rybí maso by se v jídelníčku mělo objevit alespoň 2x do měsíce.
  • Mezi „jiné“ druhy masa můžete zařadit králíka a zvěřinu, které jsou ceněny pro nízký obsah tuků.
  • Bezmasé pokrmy zařazujeme 1x týdně, můžeme využít následující jednoduché opakující se schéma: jeden týden: 3x masový pokrm 1x sladký pokrm a 1x bezmasý. Druhý týden: 4x masový pokrm a 1x bezmasý pokrm.
  • K bezmasému pokrmu není nutné přidávat masovou polévku, nevadí, pokud strávníci mají jeden den v týdnu lehčí bezmasý pokrm. V současné době je doporučeno plnit spotřební koš masa spíše ke spodní hranici (75 %) a luštěniny a zeleninu spíše k horní hranici. 

Přílohy

  • Usilujeme o to, aby přílohy byly v JL rovnoměrně prostřídány.
  • Snažíme se využívat i méně obvyklé typy příloh jako například – jáhly, pohanka, kuskus, ovesné vločky, kroupy, bulgur, atd.
  • U knedlíků můžeme vedle klasické mouky využít i méně obvyklé druhy, např. cizrnové, pohankové, celozrnné a jiné zajímavé alternativy.

Další obecné zásady

  • Snažíme se nepřekračovat doporučení maximálně 2 smažených a 2 sladkých pokrmů v měsíci z důvodu prokázaného negativního vlivu na zdraví konzumentů.
  • Omezujeme nebo úplně vyřazujeme používání uzenin v polévkách a hlavních jídlech z důvodu vysokého obsahu tuků a solí.
  • Snažíme se o to, aby každý den byla podána zelenina, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu, jedině tak se strávníci naučí, že zelenina k jídlu neodmyslitelně patří. Nezapomínáme také na ovoce.
  • Pokud nevíme, kam jídlo zařadit (vícesložkové jídlo), můžeme jej přiřadit i do více skupin (zeleninová polévka s luštěninou, mleté maso – kombinace vepřového a hovězího). V měsíci nás podle DPS zajímá frekvence jednotlivých skupin. Celkové množství v JL nám dle gramáže řeší spotřební koš.

Doporučení –

frekvence v měsíci

Skutečnost

Polévky

zeleninová

preferovat

luštěninová

3x

drožďová

1x

vývary

umírněně

Hlavní jídla

drůbež

3x

ryby

2x

vepřové

4x

hovězí a jiné

5x

bezmasé zeleninové vč. luštěnin

4x

uzeniny

max. 1

sladký pokrm

2x

Přílohy

brambory

5x

bramborová kaše

2x

těstoviny

3x

rýže

4x

houskové knedlíky

2x

bramborové knedlíky

1x

luštěniny

min 1x

Technologické úpravy

smažení a grilování

2x

 

 

 

Za dobu našeho hodnocení Vašich jídelních lístků musíme konstatovat, že jídelní lístky jsou rok od roku lepší. Vidíme, že sledujete nové trendy ve výživě a snažíte se je uplatňovat v praxi, a to nejen s ohledem na pestrost a nápaditost, ale také se zřetelem na jejich vhodnost pro děti. Určitě některým z Vás naše hodnocení při sestavování jídelních lístků pomohlo a alespoň trochu ocenilo Vaši usilovnou a náročnou práci. Doufáme, že i nadále pro Vás budou hodnocení přínosem, která kromě samotného zhodnocení poskytnou třeba pár zajímavých tipů, jak jídelní lístek zpestřit, či Vám pomohou přesvědčit dětské strávníky, rodiče, učitele a také vedení školy o potřebnosti a nenahraditelnosti Vaší práce.

Mgr. Sylva Štajnochrová, Mgr. Jana Petrová, Ústav preventivního lékařství, Masarykova univerzita v Brně

Autor: Sylva Štajnochrová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: janaV.

    luštěniny
    Zajímala by mě úprava luštěnin. 1 x příloha + 1 x uzenina, nebo vejce, 1 x jako bezmasé hlavní jídlo – to je např. co?

    • Autor: eva 2

      Re: luštěniny
      třeba hrachová kaše s cibulkou a steril. okurkou, luštěninové rizoto, děláme čočkový eintopf / bez masa a uzeniny/ se zeleninou a bramborem a podáváme s chlebem- úspěch u dětí veliký, bílě fazole nakyselo a zase jen s okurkou nebo červenou řepou, fazolový guláš s chlebem /z více druhů fazolí bez masa/, šoulet / hrách a kroupy/ s cibulkou a zeleninovým salátem, čočkový salát…… osobně si myslím, že těch možností je dostatek, člověk se ale musí prohrabávat recepty a přepočítávat je na tu svojí jídelnu a pak to těm strávníkům umět „prodat aby to zbaštili“ – pokud možno nenásilně….. za sebe mohu říct, že u nás s tím není problém i když pořád se najdou děti, které nenalákáte…. hezký den

      • Autor: janaV.

        Re: luštěniny
        Hrachovou kaši s cibulkou, fazole, šoulet s uzeninou, to všechno děláme. ale přidáváme uzeninu nebo sekanou k hrachové kaši. Jednou jsme jí dali bez masa a byl z toho poprask, kde je maso. Nemám odvahu to zkusit znovu bez masa.

        • Autor: eva 2

          Re: luštěniny
          Jani dejte namísto masa nějaký zeleninový salát, nebo zelný salát….. a odvahu? tu musíte mít každý den, který vyrážíte do práce – toho se nebojte 🙂

        • Autor: Luky

          Jani zkoušejte, pokud pomůžou paní učitelky s nadšením tak je to ok. Jinak mi trvalo 1 měsíc než si zvykli, že u luštěnin není maso a nyní OK.

  • Autor: joly

    klokan
    Prosím o info, kam zařadím klokana a kam pohanku.
    Díky

    • Autor: Rozmálka

      Re: klokan
      Dobrý den!
      Klokan je maso, koef. 1
      Pohanka je obilovina. Do SK se nepočítá.

  • Autor: Rozmálka

    Hlavní bezmasý pokrm a polévka
    Dobrý den,
    jsem vedoucí jídelny v MŠ. Docela mě překvapila informace, že maso ve SK se má plnit spíše ke spodní hranici, čili k 75% normy. Tuto informaci vidím poprvé. Také mě překvapuje, že k bezmasému hlavnímu jídlu nemusí být masová polévka. Jídelna ale tím pádem nesplní denní dávku bílkovin. My například dáváme dětem zeleninovou polévku k bezmasému pokrmu jen v případě luštěninového oběda nebo pokud je součástí oběda vařené vejce. V případě bezmasého zeleninového nebo sladkého hlavního jídla bychom podle článku mohli dávat také zeleninovou polévku??

    • Autor: Sylva a Jana - autorky

      Re: Hlavní bezmasý pokrm a polévka
      Dobrý den,
      hranice pro plnění masa ve spotřebním koši na 75% normy je pouze doporučená. Z výživového hlediska není nutné k bezmasému pokrmu přidávat vždy masovou polévku. Žádoucí však je, aby celé hlavní jídlo, tedy polévka + hlavní pokrm ev. doplněk, obsahovalo zdroj kvalitní bílkoviny. Tohoto můžeme dosáhnout nejenom využitím pokrmů s masem, ale i vhodnou kombinací zdrojů rostlinných bílkovin (luštěniny + obiloviny) nebo kombinací rostlinných bílkovin s bílkovinami živočišnými (přidáním vejce, sýrů, mléka, mléčných výrobků). Příklady: k sladkým pokrmům se dá využít luštěninová polévka, luštěninový hlavní pokrm můžeme doplnit polévkou s obilovinou, stejně tak k zeleninovému pokrmu nemusíme přidávat masovou polévku, pokud jej obohatíme vejcem, sýrem, mlékem, apod.

  • Autor: Fazole

    pestrost JL
    chtěla bych vědět jak sestavit jídelníček , aby byl pestrý, naplnil SK, když vaříme dvě jídla.

    • Autor: Věra

      Re: pestrost JL
      Ve dnech, kdy vaříme luštěniny nebo rybu, nemají děti možnost výběru ze dvou jídel. V dalších dnech vaříme dva druhy jídel a spotřební koš nám vychází bez problémů.

      • Autor: Fazole

        Re: pestrost JL
        No a co na to říkají dámy učitelky? Ryba ta by ještě prošla, ale udělat hrachovou kaši ve středu, kdy vaříme pouze jedno jídlo……. to by bylo opravdu velmi odvážné.

        • Autor: Luky

          Přeci mají možnost si oběd odhlásit, když jej nechtěji. Jinak mají jít samy příkladem dětem (pokud zrovna nemají zažívací potíže). Luštěniny byly odjakživa naším hlavním jídlem, nevím, proč všichni s ním tolik nadělají. Až začnou i rodiče dětem dávat doma luštěniny tak nebude žádný problém. Můj názor.