Přeskočit na obsah

Druhé kolo kontroly vyhlášky o kvalitě masa a masných výrobků

Pozorně sledujeme, jak se uplatňuje nová vyhláška 264/2003 Sb o kontrole masa a masných výrobků. Na našem portálu jste měli možnost dočíst se o jejím uvádění do praxe a také o první kontrole. A jak dopadla druhá kontrola?

Autor: Monika Pečková

Co vyhláška vlastně stanovuje?
Maso je surovina, která významně přispívá k riziku výroby zdravotně závadného pokrmu. Kvalitu masa a jeho zpracování by proto měly kuchyně pečlivě sledovat. Nejsou však na to samy, stát jim v tom pomáhá.
Vyhláška 264/2003 Sb., účinná od 1. září roku 2003, stanovuje pro masné výrobky základní jakostní požadavky, které musí výrobce splnit. Cílem normy bylo zabránit podbízivě levným produktům, jež však byly „ošizené“. To znamená, že zdaleka neobsahovaly to, co byste od nich na základě názvu čekali.  Snahou bylo, aby se výrobek mohl např. nazývat špekáček jen tehdy, pokud tak opravdu voní, chutná a je vyroben ze surovin, které.vyhláška připouští.

1. kontrola
Na podzim 2003 si kontroloři SZPI posvítili na výrobce a prodejce měkkých salámů. Prověrka byla skutečně důkladná. Zkontrolováno bylo 1162 uzenin od 105 firem. O to překvapivější byly dobré výsledky testovaných vzorků  – smyslovým požadavkům nevyhovělo jen 3,9 procenta produktů, složení nebylo v souladu s předpisem u 8 procent.
Výrobci tak prokázali, že jsou na vstup do EU náležitě připraveni.
A to ještě někteří z nich poukazovali na to, že oproti normám Evropské unie je vyhláška poměrně přísná.

2. kontrola
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se však nenechala ukolébat a v listopadu a prosinci zkontrolovala dodržování vyhlášky podruhé. Tentokrát si posvítili na trvanlivé masné výrobky. Bylo prověřeno 229 vzorků, tedy ve srovnání s první kontrolou asi pětina, a výsledky byly opět zajímavé.
Jen asi 2 procenta nevyhověla normě, tedy 5 výrobků.  Dva z nich nevyhověly smyslovým požadavkům (chuť, vůně apod.), dva vzorky obsahovaly nepovolené množství drůbežího masa. Pátý odhalený produkt neměl požadované minimální množství čisté svalové bílkoviny.

Nevyhovující výrobky a náprava pochybení
Stejně jako v první kontrole, ani v této nevyhověl standardům Špekáček od společnosti Delvita a.s., jehož výrobcem je MADE Praha. Tento fakt byl kvalifikován jako klamání spotřebitele, a tak čeká Delvitu pokuta a správní řízení.
Dalšími provinilci jsou Turistický salám prodávaný v MAKRO Cash & Carry s.r.o., vyráběný Hanáckým masokombinátem Olomouc a.s., Poličan a Vysočinka vyráběné společností Procházka s.r.o. a Lovecký salám od Jana Prantla, Masný průmysl Žirovnice.
Jak uvedla mluvčí SZPI D. Kolejková, zakázali inspektoři SZPI uvádět nadále tyto výrobky do oběhu a uložili původcům tzv. opatření k nápravě pochybení.
Informována byla také Státní veterinární správa, která pravděpodobně zakročí přímo u jednotlivých výrobců.

Ještě lepší výsledky
Jak vyplývá z uvedených faktů, 98 procent výrobců vyhlášku respektuje. Přizpůsobili jí buď své výrobní postupy, anebo svůj výrobek přejmenovali tak, aby jeho označení nebylo do budoucna matoucí či klamavé.
Spotřebitelé mohou být spokojeni. Konečně vědí, co kupují.

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se