Přeskočit na obsah

Hodnocení jídel z finále soutěže O nejlepší školní oběd (1)

Přinášíme vám první část podrobného pohledu nutriční specialistky na jídla, které se probojovala do finále soutěže O nejlepší školní oběd 2015. Její hodnocení vysvětluje, proč se do finále dostala právě tato jídla a jaké mají přednosti z hlediska výživy.

Autor: Olga Marinčáková

Letní prázdniny už jsou sice dávno pryč, ale i tak si můžeme připomenout, že poslední srpnový týden patří již tradičně putovnímu poháru Soutěže o nejlepší školní oběd. A, jak jistě víte, i letos změřila svoje síly finálová desítka této soutěže. Proč postoupila právě tato menu? Čím zaujala v korespondenčním kole a co přináší z hlediska výživy? V následujících řádcích se můžete seznámit s hodnocením finálových menu z mého pohledu – zorného úhlu nutričního terapeuta.

Králičí maso a mléčný dezert – tak znělo zadání soutěže O nejlepší školní oběd pro rok 2015.

Nejen z finálových, ale ze všech téměř 90, přihlášek lze obecně vyvodit, že králík je ve školních jídelnách takřka renesanční surovinou. I letošní ročník potvrdil, že menu servírované ve školní jídelně se mnohdy vyrovná pokrmům „michelinských“ restaurací a dezertům ze špičkových cukráren.

Kromě bezpodmínečného splnění zadaných kritérií finálovou desítku spojuje i zeleninová polévka, která byla ve 3 případech doplněna luštěninovou vložkou. Klasickou přílohu, kterou si s králíkem mnoho z nás spojí (brambory či houskový knedlík), kreativní kuchaři nahradili polentou, jáhlami, dále se objevilo majoránkové kroupoto anebo rýžové nudle.

Centrální školní jídelna Třebíč

Konfitovaný králík na šalvěji a saturejce, pečené polentové krokety, grilovaná zeleninaPolévka: Polévka z krájených rajčat s červenou čočkou a koriandrem
Hlavní pokrm: Konfitovaný králík na šalvěji a saturejce, pečené polentové krokety, grilovaná zelenina
Dezert: Pudinkovo-tvarohový dezert s malinami

Bojujete-li ve vaší školní jídelně s naplňováním spotřebního koše v komoditě luštěniny, právě červená čočka (zde použita jako zavářka) může s tímto problémem pomoci. Jak možná víte, jedná se o velmi dobře stravitelnou luštěninu. V kombinaci s rajčatovou polévkou, která patří u malých strávníků obecně k těm oblíbenějším, máte šanci na úspěch.

Chuť a vůni dálek vnesl koriandr, koření s oblibou požívané v Indii a na Dálném východu. Jemní králičí maso si s výraznějšími bylinkami (šalvějí a saturejkou) velmi dobře rozumí, prohřeškem bylo vedle oleje i použití slaniny. „Polentové krokety? Já je ochutnám a co ty?“ Sacharidy byly doplněny pro strávníky přitažlivě znějící přílohou, nemyslíte? A když k nim přibyla grilovaná zelenina, hodnotné menu bylo na světě. Kromě cukety, papriky a cibule byla použita i pečená červená řepa, která výslednému pokrmu dodala velmi atraktivní vzhled.

Strukturou i zkušenostmi bych intuitivně tento pokrm zařadila pro strávníky druhého stupně a středoškoláků.  Sladkou tečkou byl jednoduchý, přitom vyvážený, pudinkovo-tvarohový dezert s malinami, který celé menu pěkně doplnil.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava – Zábřeh

Jarní králičí roláda, karamelizovaná karotka na bylinkách, vařený bramborPolévka: Rubínová polévka z červené řepy
Hlavní pokrm: Jarní králičí roláda, karamelizovaná karotka na bylinkách, vařený brambor
Dezert: Tvarohové kuličky s ovocným přelivem

„Řepa, mrkev, jahody – červená oku i jazyku lahodí.“ Tajemný název polévky popouští uzdu fantazii a vybízí zvědavost strávníka k jejímu ochutnání. Základem polévky byla červená řepa, právem označovaná za královnu podzimu. Jde o zeleninu bohatou na sacharidy, nesoucí v této skupině snad nejvyšší obsah cukru (ve 100 g je přibližně kávová lžička). Zajímavostí je, že přestože se jedná o červenou zeleninu, tak v mimořádném množství obsahuje kyselinu listovou, jež je typická spíše pro zelené druhy. Z minerálních látek stojí za povšimnutí křemík, draslík, železo, ale i sodík. Do vody proto při vaření řepy není nutno přidávat sůl! Typickou chuť způsobuje přítomnost rostlinné zásady – betainu, o jehož blahodárných účincích se dočteme nejen v lidovém léčitelství.

Karamelizovaná mrkev je zajímavou variantou tepelné úpravy. Při bližším prostudování receptury zjistíme, že s sebou tento způsob úpravy nese asi 2 kostky cukru na 1 porci. Když připočteme další cukr dodaný do moučníku, není to z hlediska správné výživy zrovna šťastně zvolená kombinace. Na druhou stranu v rámci sladkého finálového boje byly tvarohové kuličky s ovocným přelivem hodnoceny velmi dobře, navíc ve srovnání s ostatními byl tento dezert méně sladký (o čemž svědčí i množství cukru v receptuře), takže i ta karamelizovaná karotka je do jisté míry odpuštěna.

Základní škola Svitavy, Felberova 2, Svitavy

Přírodní filet z králíka na bylinkách, šťouchané brambory s rukolou, zeleninová oblohaPolévka: Polévka z hlívy ústřičné s brokolicí a sýrem
Hlavní pokrm: Přírodní filet z králíka na bylinkách, šťouchané brambory s rukolou, zeleninová obloha
Dezert: Tvarohový dezert s ovocem

Hlíva ústřičná si získala sympatie a v českých domácnostech (respektive kuchyních našich hospodyněk) nachází stále větší uplatnění. Tak proč hlívovou polévku s brokolicí a sýrem nezařadit jakožto pokrm do jídelníčku našich školáků?

Drobnou výtkou je dochucení tohoto chodu za použití taveného sýra, který mohl být nahrazen výživově prospěšnějším sýrem čerstvým nezrajícím. Plusové body naopak získává dochucení polévky pomocí medvědího česneku. „Pampeliška s bramborami? Rukola je tady paní!“  Šťouchané brambory jsou školní klasikou. Svitavská školní jídelna se nebála tradiční cibulku nahradit rukolou. Jedná se o zeleninu, jejíž štiplavou chuť někteří milují, jiní naopak tvrdošíjně odmítají. Pro vysoký obsah látek s protinádorovou aktivitou rukolu mohu pro zpestření jídelníčku jedině doporučit. Tvarohový dezert v sobě skrývá i Ricottu (syrovátkový sýr), která sladkému potěšení přináší další chuťový vjem. Coby ozdoba je správně použito čerstvé ovoce.

Albrechtova střední škola, příspěvková organizace, Český Těšín

Králičí kousky se zeleninou, šťouchaný brambor s pohankouPolévka: Polévka z mladé cukiny s krutony a pečenými semínky
Hlavní pokrm: Králičí kousky se zeleninou, šťouchaný brambor s pohankou
Dezert: Mléčný řez

„Krutonky a semínka – v polévce potěší nejednoho strávníka!“ Polévka z cukety je nejvíc IN v době pozdního léta. Semínka z dýně a slunečnice tento pokrm nejen zatraktivnily na pohled, ale přinesly i dávku zdravých tuků. Aby však tuky obsažené v semínkách pro nás byly přínosem a ne naopak, musíme si pohlídat jejich kvalitu. Semínka by neměla být žluklá či naplesnivělá!

Nahlédnutí do výčtu surovin a technologického postupu odhalilo mouku restovanou na másle (společně s cibulkou), což je u celé řady polévek takříkajíc zažito, ale z pohledu výživy tento krok v mnoha případech nenachází opodstatnění. Obzvláště když je hlavní pokrm hutnější, jako v tomto případě. Králičí kousky se zeleninou byly „vylepšeny“ slaninou, dále se objevuje smetanová omáčka. Mléčný řez s sebou nese další nemalé množství tuku, proto je toto menu hodnoceno jako energeticky velmi vydatné.

Ale abych jen nehanila, chvályhodné je použití pohanky v kombinaci s bramborami. Jedná se o nutričně bohatou pseudo-obilovinu, která tradiční přílohu skvěle doplnila a obohatila o kvalitní bílkoviny, vitaminy, minerální látky a rutin – látku příznivě působící na náš cévní systém.

Ing. Olga Marinčáková je nutriční terapeutka

Autor: Olga Marinčáková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Moderátor

    Odstraněno
    Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

    • Autor: Moderátor

      Odstraněno
      Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

      • Autor: Moderátor

        Odstraněno
        Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

  • Autor: Moderátor

    Odstraněno
    Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

  • Autor: Pavel Ludvík

    Proč byly příspěvky odstraněny
    Chtěl bych všechny čtenářky a čtenáře informovat, že výše uvedené příspěvky byly odstraněny moderátorem z důvodu závažného porušení pravidel diskuse. Jejich autor lidsky urážel autorku článku a zpochybňoval její odborné vzdělání. Dále zpochybňoval některá tvrzení z článku. Naše redakce si však u odborníků ověřila, že autorovy odborné výhrady k článku jsou neopodstatněné a Ing. Marinčákové se omlouvá.

    • Autor: Motýl Emanuel

      Můžete mi tu dát odkaz na zdroje, které dokládají, že autorčina tvrzení se zakládají na pravdě? Odkud například autorka vzala informaci, že červená řepa – ta údajná „královna podzimu“ – obsahuje „křemík, draslík, železo, ale i sodík“? Já tu mám odkaz na stránky americké databáze USDA http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2864?fg=&man=&lfacet=&count=&max=35&sort=&qlookup=beet&offset=&format=Full&new=&measureby= Ty říkají, že vařená řepa neobsahuje prakticky žádné železo (0.79 mg/100 g), prakticky žádný sodík (77 mg/100 g), a obsah draslíku rozhodně není vhodný povšimnutí (305 mg/100 g). Obsah ostatních živin je podobně tristní. Bez velké nadsázky se dá říct, že červená řepa neobsahuje prakticky žádné živiny. Jedinou správnou informací je obsah kyseliny listové – ovšem vím rozhodně o lepších způsobech, jak do sebe dostat těch 80 miligramů na 100 g, než chroupáním řepy.

      • Autor: Motýl Emanuel

        Vrcholem článku je trzení o pohance: „Jedná se o nutričně bohatou pseudo-obilovinu, která tradiční přílohu skvěle doplnila a obohatila o kvalitní bílkoviny, vitaminy, minerální látky a rutin – látku příznivě působící na náš cévní systém.“ Vy tu vidíte nějaké úžasné živiny? http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6479?fg=&man=&lfacet=&count=&max=35&sort=&qlookup=buckwheat&offset=&format=Full&new=&measureby= Uvážíme-li, že jde o rostlinnou potravinu s nízkou biologickou využitelností živin, obsah železa a zinku je prakticky nulový, a relativně vysoký obsah hořčíku je velmi diskutabilní. Obsah ostatních minerálů je zcela běžný (fosfor, draslík), nebo mizivý (vápník). S výjimkou niacinu nemá pohanka vitamíny prakticky žádné.

        • Autor: Motýl Emanuel

          O bílkovinách ani nemluvím. To si autorka zcela vybájila ve své bohaté fantazii. Sama si může vypočítat aminokyselinové spektrum pohanky na základě údajů FAO: http://www.fao.org/docrep/005/AC854T/AC854T03.htm#chI.I.1 Pokud tedy vůbec něco ví o aminokyselinových standardech. V kostce řečeno, označit tuto potravinu za bohatý zdroj živin je značně neomalené. A obával bych se ji použít i jako levné krmivo pro hospodářské zvířectvo, aby mi zvířata nezemřela na podvýživu. Samozřejmě by mě ještě zajímalo, co nutričně úžasného přináší dětem celer (pokud tedy nemá zvyšovat u chlapců potenci), a kde se schovává ten vitamín C v salátu z řepy a pohanky. A otruby?! No bože…! V jediné věci souhlasím: Pokud si odmyslím ty králíky, tak jsou to obědy pro králíky. Mimochodem, kde sídlí ten tajemný Einstein, který určuje, co je součástí správné výživy?

          • Autor: Motýl Emanuel

            Pokud by šlo jen o ojedinělý případ článku s neověřenými informacemi, tak by se nad tím dalo mávnout rukou. Ale toto je další z mnoha projevů filozofie, která se v posledních letech rozbujela po českém internetu a zakládá svá tvrzení na zmanipulovaných (ne-li přímo lživých) informacích ve snaze prosadit do školní stravy stravu papoušků, králíků a hlodavců. Autoři podobných článků jsou zjevně zcela nedotčeni cizojazyčnou odbornou literaturou a jejich představy, co má být součástí správné výživy, jsou založeny na knihách babek kořenářek, které si kupují v esoterických knihkupectvích. Osobně jsem zděšen, jak takoví lidé vůbec mohou pracovat v odpovědných pozicích typu hygienická stanice. A vím, že toto rozhodně není jediný případ tohoto typu. Spíš se to v naší zemi stává normou.

  • Autor: marcik

    ???
    Vážený Motýle Emaueli, po přečtení Vašich komentářů jsem nabyla dojmu, že všechno je špatné a nic bychom neměli konzumovat. Když máte takové důvěryhodné odborné informace o složení potravin, stálo by za to, uveřejnit na tomto portálu článek, kde nás poučíte, co vlastně máme a nemáme v dnešní době konzumovat. Každá metodická osvěta je vítána. Pouze někoho kritizovat, to fakt není umění.

  • Autor: pepca

    eman
    Hej emane nejseš nějakej chytrej? nebo seš nějakej provokater co tady kaze a doma se krmi zrnim