Přeskočit na obsah

Hodnocení jídelních lístků v novinách

V týdnu od 3. do 7. ledna 2011 proběhl test jídelníčků devíti náhodně vybraných školních jídelen na jižní Moravě. Vyjádření k nim poskytly odbornice z brněnského magistrátu a z KHS Brno. Jak hodnocení dopadlo?

Autor: Bc. Martina Cukrová
, redakce portálu Jídelny.cz

Redakce Deníku Rovnost provedla v týdnu od 3. do 7. ledna 2011 test jídelníčků v devíti náhodně vybraných jídelnách na jižní Moravě. Jídelníčky komentovaly nezávisle na sobě odborná referentka pro školní stravování brněnského magistrátu Bc. Anna Packová a vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu jihomoravské hygienické stanice MUDr. Eva Lysá. Obě se shodly skoro ve všem. A jak hodnocení dopadlo?

Klady a zápory
„Tak má vypadat školní jídelníček.“ „Čalamáda čerstvou zeleninu nenahradí.“„Ovoce jen v knedlících? To je málo.“ I těmito slovy byly hodnoceny předložené jídelníčky. Obě odbornice se snažily objektivně zhodnotit všechny klady i zápory. Velké pochvaly se dočkalo časté zařazení mléka a červeného masa v jídelníčcích. Většina jídel prošla bez problémů, mezi nejvíce kritizované však patřily párky a uzeniny, které dětem na talíř nepatří. Kladem bylo zařazování ryb a hovězího masa, na které se ve stravě často zapomíná, přestože tyto potraviny obsahují dostatek potřebných živin. Špatného hodnocení se dočkala naopak jídla doplněná kyselými okurkami a čalamádou, které rozhodně nenahradí čerstvou zeleninu.
Obě hodnotitelky také ocenily, že školy mají své jídelníčky vyvěšené na svých internetových stránkách. Rodiče tak mají přehled o tom, co jejich děti jedí.

Na kritiku některé jídelny reagovaly tím, že patří mezi malé jídelny, a proto nemají tolik možností. Nebo naopak mají jen málo zaměstnanců, trpí nedostatkem času pro přípravu třeba čerstvé zeleniny na talířky a řeší to čalamádovými vycpávkami.

Jídelnám bylo vytýkáno i málo ovoce. Často není tato položka zahrnuta v jídelním lístku, dětem jsou však přesto ovocné či mléčné dezerty servírovány. Vedoucí se snaží reagovat na aktuální nabídku dodavatelů a jídelní lístek bohužel neaktualizují.

Dva příklady
Největší pochvalu sklidil jídelníček ivančické jídelny. Jeho sestavení zabere paní Moučkové jen jednu hodinu. Má v tom již pětatřicetiletou praxi. Vaří se zde pro sedm set žáků. Děti také dostávají díky akci Ovoce do škol dvakrát týdně ovocnou svačinu. Chutě dětí se podle paní Moučkové za ty roky nezměnily. Stále by chtěly daleko víc sladkých jídel, ovšem do popředí v oblíbenosti jídel se dostávají i těstovinové nebo zeleninové saláty, a to hlavně mezi děvčaty.
Nejhůře hodnoceným byl jídelníček Základní školy v Lubnici na Znojemsku. Vysloužil si přívlastek „klasiky socialistického střihu“, kdy se vaří spousta omáček a připravuje se málo zdravých dezertů a ovoce. Vedoucí stravování p. Viskot k tomu redakci portálu Jídelny.cz řekl: „V naší školní jídelně se stravuje průběžně 60 – 67 dětí. Cena obědů je pro první stupeň 18,- Kč a pro druhý stupeň 20,- Kč, při této ceně je velice těžké zařazovat do jídelníčku dražší ovoce a zeleninu. Přesto se zde občas objeví, pravidelně i mléko. Ovoce děti dostávají z projektu Ovoce do škol. Důvod nižší ceny obědů je naše snaha, aby oběd byl dostupný největšímu počtu žáků. Připomínky novinového článku jsem akceptoval a zmiňovaná jídla z jídelníčku vyřadil.“

Ukázka hodnocení
V celkovém hodnocení všech devíti jídelníčků můžeme říct, že pozitiva převažovala. Důraz byl kladen hlavně na přítomnost mléčných výrobků, hovězího masa a čerstvého ovoce a zeleniny. Na stránkách Brněnského deníku si můžete přečíst původní článek i s přiloženými jídelníčky a jejich hodnocením.

Zde je názorný příklad hodnocení jídelníčku ze školní jídelny Střední školy zdravotnické a zemědělsko-ekonomické, Vyškov:
Verdikt odbornic: „Standard, kterému chybí ovoce.“
– jídelníček je jednoduchý, ale dobře sestavený,
– chybí v něm ovoce a mléčné výrobky,
– vylepšila by jej i zeleninová polévka.

Pondělí
čočková polévka
rizoto s drůbežím masem a zeleninou, okurek
ovocný nápoj, čaj
Úterý
bramborová polévka
pražská pečeně, těstoviny, zelný salát s koprem
ovocný nápoj, čaj
Středa
vývar s těstovinami
smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurkový salát, kompot
džus, ovocný čaj
Čtvrtek
česneková polévka s opečeným chlebem
masové koule v rajské omáčce, houskový knedlík,
ovocný nápoj, čaj s citronem
Pátek
vločková polévka
vepřové maso v mrkvi, brambory
ovocný nápoj


Hodnocení týdenních jídelníčků však má i svá úskalí. Za pouhý týden se nemohou v jídelníčku vystřídat všechny druhy potravin, proto je určitým způsobem zkreslený. Odborníkovi ovšem i týdenní jídelníček určitou informaci poskytuje. Například: Vystřídalo se v něm více druhů masa? Objevily se v něm luštěniny? Není v něm více sladkých jídel? Ošemetnou věcí je i to, když jídelní lístek visí na webových stránkách jídelen. Na jednu stranu je to velmi přínosná věc jak pro rodiče, tak i děti, na druhou stranu lze tento jev lehce zneužít. Proto by jídelny měly vypracování jídelního lístku věnovat mimořádnou pozornost.

Bc. Martina Cukrová, redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Bc. Martina Cukrová
, redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: anin

    „zdravá zelenina“
    A vy si myslíte,že v zimě Vámi uvedená zelenina je zdravá,je-li vůbec zdravá? Už naše babičky podávaly v zimě svým dětem pouze kyselé zelí,sterilované saláty a okurky a bylo to vše jistě zdravější než ty dnešní hrůzy!!!! Dobře se hodnotí když vůbec nepřiložím ruku k dílu.