Přeskočit na obsah

Hodnocení pokrmů soutěže O nejlepší školní oběd 2012

Ve finále soutěže O nejlepší školní oběd se sešly po všech stránkách skvělé pokrmy. Výborně chutnaly, lahodily oku, odpovídaly i zásadám zdravé výživy. Jak vidí tato jídla nutriční terapeutka? S jejím hodnocením se seznámíte v dnešním článku.

Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Tým č. 1 – Fakultní základní škola dr. Milady Horákové a Mateřská škola, Olomouc

Polévka: Čočková s kroupami
Hlavní jídlo: Krůtí medajlonky na zázvoru, baby mrkvička s hráškem, pohanková rýže
Dezert: Zelný s koprem

Hodnocení: Již na první pohled oku lahodící menu – nejen barevností, ale i pestrostí. Spojení luštěniny a obiloviny v polévce je vhodnou kombinací rostlinných bílkovin, která dohromady zajišťuje příjem kvalitní bílkoviny. Po vydatné polévce správně následuje lehce stravitelné hlavní jídlo. Na talíři leží kombinace všech základních živin – v libovém mase jsou skryty kvalitní bílkoviny a také tuky, v příloze pak složené sacharidy. Pohanka navíc zvyšuje výživovou hodnotu přílohy. Vše je připraveno jednoduchým technologickým způsobem. Pokrm korunuje kombinace přirozeně nasládlé zeleniny. V tomto případě již není třeba podávat dezert sladké chuti, ale raději zvolit syrovou zeleninu plnou vitaminů a minerálních látek – přesně tak, jak to soutěžící připravili. Menu je cenné vysokým obsahem vlákniny, která v dětských jídelníčcích obecně v mnoha případech chybí.

Tým č. 2 – Česká jídelna, Poděbradská 786, Praha 9

Polévka: Polévka ze zelených fazolek s bramborem a smetanou
Hlavní jídlo: Grilovaný filet z tilapie v bylinkovém pestě s limetkovou omáčkou, bramborovo – mrkvové pyré
Dezert: Italské Caprese – rajčata prokládaná Mozzarellou s bazalkou a olivovým olejem

Hodnocení: Menu plné zdraví prospěšné zeleniny. Zeleninová polévka je výborný prostředek, jak dětem úspěšně nabídnout jimi mnohdy odmítanou zeleninu. Smetana polévku sice zjemňuje a dodává jí chuť, nicméně nesmíme zapomínat, že je bohatým zdrojem energie pocházející z tuků. Sytější polévku střídá lehký hlavní chod. Technologická úprava rybího masa odpovídá zásadám správné výživy – v této jídelně ví, že chutně a atraktivně lze rybu upravit nejen smažením. Větší pestrost by menu získalo výměnou brambor v polévce nebo v hlavním jídle za jinou přílohu a úpravou konzistence hlavního jídla, v němž převažuje kašovitá struktura. Bramborovo-mrkvové pyré dodává talíři lákavě pestrou barvu. Osvěžující salát je lehce stravitelnou tečkou, která vše doplňuje o vitaminy a navíc zavede děti do zahraniční kuchyně.

Tým č. 3 – Základní škola Mánesova, Otrokovice – 2. místo

Soutěžní menuPolévka: Vývar s hovězím masem vařeným přes noc a celestýnskými nudlemi
Hlavní jídlo: Zdravý karbenátek, bramborový salát s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami
Dezert: Lehký jáhlový dezert s lesním ovocem

Hodnocení: Menu plné zdravých variací. Hovězí maso je cenné pro svůj vysoký obsah dobře využitelného železa, proto by se do jídelníčku dětí mělo rozhodně zařazovat. Hlavní jídlo působí velmi lehce, je důkazem toho, že i klasický karbenátek a bramborový salát lze připravit podle zásad správné výživy. Výbornou záměnou majonézy je právě jogurtový dresink dochucený bylinkami – nenabízí tolik energie z tuků, je však bohatší na bílkoviny. Z pojmu zdravý karbenátek lze tušit použití kvalitních surovin a jiné technologické úpravy než smažení. Dezert z jáhel a ovoce je dobře stravitelný, má vysokou výživovou hodnotu a navíc umožní spoustě dětem poznat chuť tak málo v kuchyni používané, přitom nutričně cenné obiloviny.

Tým č. 4 – Školní jídelna Nádvorní 1, Brno – 3. místo

Soutěžní menuPolévka: Polévka rajská s ovesnými vločkami
Hlavní jídlo: Pangasius ze švédska
Dezert: Tvarohová pribinka

Hodnocení: V jednoduchosti je krása. Oves patří mezi obilí, které je ze všech nejbohatší na živiny – sacharidy, bílkoviny i tuky. Využití vloček místo typických zavářek či těstovin tak představuje kvalitní obohacení této krásně barevné polévky. Ryby by se měly do dětského jídelníčku zařazovat alespoň 2x týdně a je báječné, že ve školní jídelně je rybí pokrm velmi oblíbený. Pod zapečenou sýrovou peřinkou se ukrývá vyvážený pokrm se všemi živinami, které hlavní jídlo má mít. Brambory jako zdroj sacharidů jsou doplněny bílkovinou z ryby a sýra, nechybí ani tepelně upravená a dokonce ani čerstvá zelenina ve formě oblohy. Pribinka na bázi tvarohu je lehkým zakončením celého menu. Tvarohové dezerty ozdobené ovocem jsou vždy lepší variantou než tučné máslové zákusky, sušenky či čokoládové tyčinky plné jednoduchých cukrů a nasycených tuků.

Tým č. 5 – Základní škola Videčská, Rožnov pod Radhoštěm

Polévka: Kyselice
Hlavní jídlo: Sekaný špalíček, střapatá rýže s pohankou, přílohová zelenina
Dezert: Jogurtová pochoutka s ananasem

Hodnocení: Výživné pohlazení pro bříško. Kysané zelí je plné vitaminu C, který je pro dětský organismus velmi důležitý. Na vydatnou polévku správně navazuje lehké hlavní jídlo s dostatečným množstvím zeleniny. Rýže v kombinaci s pohankou je způsob, jak z „obyčejné“ rýžové přílohy připravit nutričně bohatou. K příloze nechybí zdroj bílkovin v podobě masa a nepostrádáme ani barevnou zeleninu. Vícedruhová zelenina poskytuje pestrost vitaminů a minerálních látek a dodává pokrmu dokonalou barevnost. Kombinace výše zmíněného dává talíři nálepku vyváženého chodu. Volba dezertu se řídí zásadami správné výživy – jogurt s ovocem představuje zdravé, vápníkem obohacující a lehké potěšení na závěr.

Tým č. 6 – Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín

Polévka: Maďarská rybí
Hlavní jídlo: Zeleninový špíz, bramborová kaše
Dezert: Celerový s dresinkem, pečivo

Hodnocení: Menu plné pestrobarevné zeleniny. Rybí polévka i s kousky masa v sobě skrývá zdraví prospěšné tuky. Hlavní chod je velmi lehký, plný barevné zeleniny, postrádá však zdroj kvalitní bílkoviny, čehož lze docílit doplněním zeleniny masem, sýrem, vejcem nebo třeba tofu. Kombinace všech živin je totiž důležitá mimo jiné i pro dostatečné zasycení dětí. Celerový salát je vitaminovou bombou, přídavek pečiva je v celém menu již zbytečný. Pro doplnění zdroje bílkovin by mohl být zařazen dezert sladký a to tvarohový či jogurtový krém s ovocem. Celé menu správně nabízí dětem dostatek zeleniny a učí je tak zařazovat ji do svých jídelníčků.

Tým č. 7 – Školní jídelna Náměstí Svornosti 7, Brno  – 1. místo

Soutěžní menuPolévka: Hráškový krém s bylinkovými krutonky
Hlavní jídlo: Losos na restované zelenině, bramborová kaše
Dezert: Dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky

Hodnocení: Talíře plné zlata. Po husté zeleninové polévce, která částečně zasytí dětský žaludek, správně následuje jednoduchý, lehce stravitelný, přitom výživný pokrm. Losos je nutričně hodnotný druh ryby, skrývá v sobě kvalitní bílkovinu, jód a zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, tedy tzv. správné tuky. Pokrm je cenný i jednoduchostí technologické úpravy, kombinací konzistence a barevností. Hlavní jídlo obsahuje všechny hlavní živiny, nemalou část talíře pozlacuje směs zeleniny plné vitaminů, která by na obědovém talíři neměla nikdy chybět. Dezert dvou chutí na bázi tvarohu korunovaný čerstvým ovocem představuje ideální typ pro lehkou sladkou tečku na závěr.

Tým č. 8 – Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8

Polévka: Lososový krém
Hlavní jídlo: Sekaná pečeně se sojovými boby, jáhly se zeleninou
Dezert: Rajčatový salát s cottage sýrem

Hodnocení: Kreativní menu. Sójové boby, jáhly či losos jsou suroviny ne zrovna hojně používané ve školních jídelnách. Oběd sestavený z těchto surovin zajišťuje dětem dokonalé zpestření jídelníčku a možnost objevit nevšední chutě. Polévka z rybího masa dodá tělu bílkoviny a správné tuky. Hlavní chod skrývá všechny hlavní živiny, kombinace technologické přípravy a konzistence pokrmu je naprosto ukázková. Sója obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je tedy kvalitním zdrojem bílkovin, navíc má vysoký obsah cenných minerálních látek a vitaminů. Jáhly patří mezi nutričně hodnotnou přílohu. Správně je hlavní jídlo doplněno salátem z čerstvé zeleniny.

Tým č. 9 – Mateřská škola, Střítež nad Bečvou

Polévka: Polévka z hlívy ústřičné
Hlavní jídlo: kuře po řecku, pečené brambory, zelný salát s kukuřicí
Dezert: římský lívaneček s tvarohovým krémem a jahodami

Hodnocení: Řecko-římské cestovatelské menu. Hlíva ústřičná nachází v dnešní době stále širší využití. Její zařazení do jídelníčku posiluje zejména imunitní systém, který bývá u dětí školního věku často narušen. Hlavní pokrm je opět výbornou kombinací všech hlavních živin. Bílkoviny v podobě drůbežího masa, lehce stravitelné sacharidy v podobě brambor a u zdravého oběda správně nechybí čerstvá zelenina. Pro odlehčení oběda je vhodné odstranit kůži z kuřete. Dezert je sestaven opět ze všech hlavních živin, a tak celé toto menu dítě dokonale zasytí. Krém z tvarohu a čerstvého ovoce je dokonalou ukázkou, jak připravit odlehčenou variantu nám známých lívanců se šlehačkou a marmeládou.

Tým č. 10 – Mateřská škola Libocká, Praha 6

Polévka: Dýňová s popcornem
Hlavní jídlo: Tilápie zapečená s rajčaty a sýrem. Hrachová kaše.
Dezert: Ledový salát s pomeranči.

Hodnocení: Menu zajímavých a nových chutí. Popcorn patří mezi potravinu bohatou na sůl, proto by měl být do dětského jídelníčku zařazován jen výjimečně. Nicméně v malém množství a zároveň při umírněném ochucení polévky solí může být právě popcorn lákadlem pro děti a tedy úspěchem toho, že dítě polévku sní. Pro svůj nízký energetický obsah, ale bohatý obsah vitaminů a minerálních látek, je dýně dokonalou surovinou k přípravě nejen polévek. Hlavní chod je souzněním sacharidů z hrachové kaše a kvalitní bílkoviny z rybího masa a sýra, který navíc obohacuje pokrm o vápník. Pochvala patří i za technologicky jednoduchou přípravu ryby bez zbytečného obalování ve strouhance a smažení. Jako obloha nechybí čerstvá zelenina ve spojení s ovocem, která dodá tělu vodu, vitaminy a minerální látky.

Závěrečné hodnocení soutěžních pokrmů

Téměř všechna obědová menu jsou příkladem toho, jak by měl správně vypadat vyvážený a pestrý oběd a to v souladu se zdravým životním stylem. Správný obědový talíř musí strávníkovi nabídnout kombinaci všech základních živin. Nikdy by neměla chybět příloha (zkušení správně nabízí i ty netradiční), dále nesmíme zapomínat na zdroj bílkovin ve formě masa, ryby, sýra, vejce či luštěnin a ani tuky není třeba opomíjet. Ty se ovšem ukrývají v bílkovinných i sacharidových potravinách, proto jimi nemusíme plýtvat a na přípravu pokrmů volit šetrnější a jednodušší technologické úpravy. Je až k neuvěření, že dětmi nejoblíbenější pokrmy ze soutěžních jídelen nejsou smažené, příliš tučné ani příliš sladké.

Co by u zdravého oběda nemělo v žádném případě chybět, je zelenina nebo ovoce. Pokud není zelenina přímo součástí pokrmu, je vhodné přidat misku zeleninového salátu, oblohu nebo kompot. Hojnost zeleniny splnily všechny soutěžní pokrmy na výbornou. Dezert by měl být už jen drobným vyvrcholením celého menu, které zbytečně nezatíží organismus nadbytkem tuků a jednoduchých cukrů. Vždy je vhodnější volit dezerty tvarohové či ovocné – zdá se, že paní kuchařky to ví moc dobře. Soutěžní obědy jsou také důkazem toho, že dětem lze do jídelníčku zařadit mnohdy jimi odmítané pokrmy (ryby, luštěniny, zelenina, netradiční obiloviny) v chutné a zdravé podobě. 

Bc. Jana Stávková , Ústav preventivního lékařství, LF MU Brno

Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se