Zavádění systému kritických bodů se v některých zařízeních stává noční můrou, předmětem vášnivých sporů, nekonečných porad a někdy i hysterických výlevů. Většinou všichni vidí jen zápory a nepříjemnosti. Abychom vám alespoň trochu zpříjemnili současné zavádění kritických bodů nebo možná ještě teprve rozhodování, jak HACCP zavést, přinášíme vám drobný dialog odposlechnutý ze života. Je na téma HACCP a dodržování pravidel pro přípravu pokrmů:
Scéna: Muž se před půlnocí vrací ze školení HACCP, manželka ho oddaně očekává.
Žena: Jé, ty už jsi doma?
Muž: Jo.
Žena: Máš hlad? Právě jsem dovařila polévku na zítřek, je ještě teplá, dáš si?
Muž: Jo.
Pauza
Muž: Tos uvařila na zítřek?
Žena: Ano.
Muž: A víš, že se to nesmí?
Žena: Jak nesmí? Jak to mám stihnout, když dopoledne nebudu doma.
Muž: Uvařené jídlo se musí spotřebovat do 3 hodin, a vůbec: ta polévka nemá 70 stupňů.
Žena: Proč právě 70 stupňů?
Muž: Jídlo, které mi dáváš, musí mít nejméně 70 stupňů. A stanovilas tam nějaký kontrolní bod?
Žena: Jaký kontrolní bod? Víš co? Jez, co jsem ti dala, já zatím poutírám nádobí.
Muž: Ty utíráš utěrkou?
Žena: A čím bych asi tak měla utírat? Jen prkýnka nechávám okapat.
Muž: Utěrka se nesmí používat a dřevěné prkýnko už vůbec.
Žena: Prosím tě, dej mi tu polévku, já ti to ohřeju, ať nejsi tak protivný.
Muž: Ale to musíš aspoň 5 minut při 75 stupních.
Žena: Jo a ty mi řekneš, že je to horké.
Muž: Tak to musíš zchladit, ale šokem, ne pomalu.
Žena: Víš co, víckrát tě už nikam nepustím!
Diskuze