Přeskočit na obsah

Jak hodnotili jídelníček aneb nerozčilujte se, prosím

Jídelníček jedné mateřské školy se opět stal předmětem tendenčního hodnocení v novinách. Je pravda, že vybraný jídelní lístek skutečně nemůže sloužit jako vzor, ale způsob, jakým ho noviny za pomoci najatých odborníků zhodnotily, bere dech.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V MF Dnes a zároveň na Idnes.cz byly na začátku prázdnin zveřejněny dva články týkající se hodnocení jednoho jídelníčku mateřské školy: Test školního jídelníčkuZdraví dětí ohrožují ve školách automaty.
Autorka Barbora Říhová je mladá redaktorka MFDnes, která v současnosti dokončuje studium na FHS UK. Vyhledáte-li si větší počet článků, které napsala, zjistíte, že píše o čemkoli: Recenze videa, publicistika z jednání politiků, o cestování, o zahraničně politických událostech, a o výživě také. Spektrum je tedy široké a podle toho to vypadá. Nezkušenost z článků o stravování přímo čiší.
Obsahem prvního článku bylo hodnocení týdenního jídelníčku, což samo o sobě je velmi zavádějící, za průkaznější považují odborníci hodnotit jídelníčky měsíční. Není uvedena mateřská škola, odkud byl jídelníček vzat, tzn. že si ho autorka mohla také vymyslet.


Hodnocený jídelníček

Pondělí 23. 6. 2008
Přesnídávka: Chléb a pom. sýrová se šunkou, granko, ovoce/zelenina
Oběd: Polévka zeleninová s játrovou zavářkou
Buchtičky s krémem, ovocný čaj
Svačina: Chléb s máslem zdobený olejovkami, mléko

Úterý 24. 6. 2008
Přesnídávka: Chléb a budapešťský krém, mléko, ovoce, zelenina
Oběd: Polévka drožďová
Hrachová kaše, dušená šunka, červené zelí, vitanápoj
Svačina: Domácí pacholík, šípkový čaj

Středa 25. 6. 2008
Přesnídávka: Veka a pom. zeleninová, bikava, ovoce, zelenina
Oběd: Polévka hovězí vývar s kuskusem
Vepřové na česneku, bramborový knedlík, špenát, džus
Svačina: Chléb a pažitkové máslo, mléko

Čtvrtek 26. 6. 2008
Přesnídávka: Chléb a pom. ze sójových bobů, kakao, ovoce/zelenina
Oběd: Polévka pórková s vejci
Filé na kmínu, brambor, salát
Svačina: Chléb, pomazánkové máslo a rajče, mléko

Pátek 27. 6. 2008
Přesnídávka: Zapeč. tousty se zelenin. a sýrem, mléko, ovoce/zelenina
Oběd: Polévka rajská s drobením
Králičí ragú, rýže, džus
Svačina: Roláda s džemem, karamelové mléko

Hodnotitelé
Jako hodnotitele vybrala autorka dva odborníky. Lenka Požárová je uvedena jako známá autorka kuchařek. Má ekonomické a obchodní vzdělání, v současnosti se věnuje sestavování tématických kuchařek, např. Dýně, Špenát, Mrkev, Chřest aj. O Petru Havlíčkovi se v článku dozvíme, že je odborníkem na výživu a konzultantem českých olympioniků. Je absolventem Vysoké školy zemědělské a pracuje v dietologické poradně.

Lenka Požárová je v hodnocení nesmlouvavá. Zjevně jí vadí buchtičky s krémem a drožďová polévka – zejména proto, že je sama jedla ve školní jídelně. To máme ale vyřadit z jídelníčku brambory jen proto, že je jedli již naši předkové? (Druhý hodnotitel uvádí, že by toto jídlo z lístku rozhodně nevyhodil).
Ke svačině doporučuje podávat „jahodovo-jogurtový koktejl, čerstvé meruňkové pyré s tvarohovými noky, mrkvový salát s lískovými oříšky a medem nebo třeba pokrájenou kedlubnu či spoustu čerstvých, křupavých a různorodých salátů“. K obědu navrhuje grilovanou zeleninu či polentu s bylinkami.
Pochopitelně se již naprosto nezabývá otázkou, jestli je na to kuchyně technologicky vybavena, zda bude mít MŠ finance na zaplacení podobných experimentů či zda děti tu spoustu zeleniny skutečně snědí.

Petr Havlíček je v hodnocení umírněnější. Silně kritizuje úterní oběd, vadí mu nadměrné používání mléka a jeho kombinace s olejovkami. Kladně hodnotí některá jídla jako např. králičí ragú.
Oba hodnotitelé se shodují v tom, že jídelníček představuje českou klasiku, přidali by více zeleniny, vadí jim nenápaditost jídelníčku a protestují proti „umělým“ nápojům.
S Petrem Havlíčkem byl současně veden online rozhovor, v němž se ho čtenáři ptali na různé věci z oblasti výživy. Několik dotazů bylo vedeno na uplatnění soukromých firem ve školním stravování. Havlíček se domnívá, že s využitím externích firem je možno zajistit vyšší kvalitu stravy než v malých školních jídelnách. Je také proti nadměrnému prosazování mléka za každou cenu, a myslí si, že v současnosti není možno zabránit automatům ve školách, jedině změnou legislativy.

Lze to brát vážně?
Článek byl psán se zjevným chvatem. Podmínky hodnocení byly velmi nestandardní, vyjádření hodnotitelů se snad nedají brát příliš vážně. Vadí i typické zevšeobecnění. Protože jedna školní jídelna uvařila v jednom týdnu málo nápaditý jídelníček, autorka článku uvede, že: „Školy dětem neukazují, že existují i zdravější jídla“.

Proč se hodnotitelé propůjčují k takovým akcím?
Redakci na těchto článcích zaujalo, že jmenovaní odborníci na takové zkratkovité hodnocení jídelníčku vůbec přistoupili. Podobné hodnocení sice veřejnost určitě zaujme, ale jeho autoři se zcela jistě profesně shazují. Lenka Požárová nám telefonicky sdělila, že o hodnocení byla požádána ve velkém spěchu a že její hodnocení bylo obsáhlejší. Z rozhovoru dále vyplynulo, že s hodnocením jídelníčků nemá příliš velkou zkušenost a že o zásadách pro školní stravování (daných legislativou) toho mnoho neví. Na závěr rozhovoru řekla, že ji vyznění článku „mrzí“.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Janula

    Hodnocení jídelníčků.
    Pan Petr Havlíček je proti tomu prosazovat za každou cenu hodně mléka, ale ví o tom, že musíme plnit spotřební koš a že mléko je problém plnit, to my vedoucí víme , ale čtenáři a pan Petr Havlíček to NEVÍ !!!!!!!!!!! My jsme si ten spotřební koš nevymyslely.

  • Autor: Janula

    Hodnocení jídelníčků
    A ještě jsem zapomněla : a státní inspekce, to byste se divili jak to VYŽADUJÍ.
    JE TO I NA FINANČNÍ POSTIH.

  • Autor: emmo

    online diskuze
    milé kolegyně, přečtěte si přímo online rozhovor s „odborníkem na výživu“. Fakt to stojí za to. Ale hlavně si všimněte tazatelky Moniky, jak se snaží bojovat za školní jídelny. A jaké arogantní odpovědi se jí dostává si přečtěte samy.
    http://zpravy.idnes.cz/odbornik-na-vyzivu-petr-havlicek-d48-/odpovedi.asp?t=HAVLEK

  • Autor: emmo

    jak se stát odborníkem
    OTÁZKA: Dobrý den, mým snem je stát se výživovým poradcem. Chtěla jsem se zeptat, jak velká je možnost uplatnění v tomto oboru? Děkuji.
    Monika

    ODPOVĚĎ: Dobrý den, když se budete hodně vzdělávat a budete umět naslouchat klientům a jejich problémům, Vaše šance je poměrně značná 🙂 PH 17.07.2008 09:08

  • Autor: Evča1

    jak hodnotit jídelníček
    To je přesně ono, nikdo neví čím vším se my musíme řídit, co vše se u nás kontroluje, …
    Dělám v domově, kam přicházejí děti, které vůbec neznají co jsou to ryby, luštěniny. Z ovoce znají jen jablka, do mléčných výrobků zařazují jen mléko. Jiné výrobky znají jen z reklam. S děvčaty sháníme různé recepty, vymýšlíme si různé kombinace, názvy a pak je pro nás odměnou, když děti snědí něco z těch pro ně „nezáživných“ potravin.
    Ono se totiž nejsnáze kritizuje školní stravování. Za nás se žádní právníci neperou. I ministerstvo se spíš zajímá o učitele a ne o nás. Kdyby se za nás také postavilo jednou tak tvrdě jako lobující firmy, tak by si každý také rozmyslel nás tak špinit. Jenže pro ministerstvo školství nejsme rovnocenní v platech, za obědy vařené pro zaměstnance také nedostáváme peníze. Tak proč by se za nás „prali“.