Přeskočit na obsah

Jak na dietní stravování prakticky, jednoduše a levně

Stále nevíte, jak ve vaší jídelně zavést dietní stravování? Sestavili jsme pro vás stručný a praktický postup, jak na to. Seznamte se s ním.

Autor: Redakce Jídelny.cz

O novelizovaném znění vyhlášky o školním stravování č. 107/2005 Sb. již bylo napsáno mnoho. Mnoho kritiky, výhrad, polemik. Protože zodpovědné instituce dosud jídelnám neposkytly praktický a jednoduchý návod, jak zavést dietní stravování nebo jak v něm pokračovat s přiměřenými finančními náklady a v souladu s legislativou, přináší takový postup portál Jídelny.cz. Tento návod je opravdu velmi jednoduchý. Skládá se z pouhých pěti kroků a lze jej v klidu stihnout do 1. 9. 2015, v případě nutnosti i výrazně dříve.

Doporučený postup:

1. Převzít do svých směrnic vzorovou Směrnici pro dietní stravování ve školní jídelně, kterou pro ASPOS zpracovali registrovaní nutriční terapeuti. Tato směrnice je k dispozici členům ASPOS zdarma, ostatní si ji mohou objednat za 200 Kč.

2. Zařadit si do svých směrnic učebnici Základy výživy pro stravovací provozy, jejímiž autory jsou registrovaní nutriční terapeuti. Mnoho jídelen tuto publikaci již má, ostatní si ji mohou objednat za 335 Kč.

3. Proškolit své zaměstnance ve znalostech směrnice a odkazovaných kapitol z učebnice – svépomocí, ev. s podporou registrovaného nutričního terapeuta. O proškolení provést záznam.

4. Opatřit si dietní receptury zpracované nutričními terapeuty – pokud takové dosud nemáte. V současné době jsou zdarma k dispozici dietní receptury zpracované v SR (bezlepková dieta, šetřící dieta, diabetická dieta). Od října 2015 budou k dispozici české receptury zpracované registrovanými nutričními terapeuty. Lze je objednat již nyní v tištěné podobě ve velmi kvalitním laminovaném provedení za 1300 Kč nebo v klasické knižní podobě za 690 Kč. Majitelé nejrozšířenějšího programu VIS si mohou objednat také jejich nahrání do programu prostřednictvím horké linky a získat tak receptury s předstihem již od 20. 8. 2015. 

5. Pokud se budete potřebovat od takto stanovených postupů odchýlit, sami si navrhněte změnu převzaté směrnice ASPOS a nechte si ji schválit registrovaným nutričním terapeutem.

Tento postup má pro vás zřejmé výhody:

  • Můžete ho realizovat prakticky ihned.
  • Je jednoduchý, praktický a srozumitelný.
  • Zajišťuje plný soulad s požadavky vyhlášky č. 17/2015 Sb.
  • Náklady na jeho realizaci se mohou pohybovat dle úrovně předchozí připravenosti jídelny v rozsahu 0 – 3000 Kč.
  • V podstatných věcech vychází z doporučení MŠMT – jen vše řeší trochu jednodušeji, praktičtěji a výrazně levněji.

Můžete si objednat směrnici Aspos, učebnici Základy výživy, tištěné dietní receptury zpracované registrovanými nutričními terapeuty (v laminovaném či klasickém provedení) nebo možnost importu dietních receptur do programu VIS.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Nutriční terapeut

    ZÁSADNĚ !!! nesouhlasím s uvedeným článkem
    Dobrý den, zásadně nesouhlasím s Vašim tvrzením, že nabízíte řešení podstatně jednodušeji a levněji. Spolupracuji s ZŠ i MŠ a osobně mám zkušenosti s Vašim levnějším řešením. Z mého pohledu je to z Vaší strany pouze tzv. ,,rýžování peněz,,. Nabízíte knihy receptur, směrnici (necháte si je jak se patří dobře zaplatit), jenže ty nic neřeší. Vedoucí jídelen si musí poté stejně vše sami vypracovat v pc, dokupovat různé balíčky dalších receptur v pc, které ani ,,zatím,, neobsahují např. dietu bezmléčnou (o čemž není kupující předem informován, dozví se to až po koupi s tím, že bude dodán – někdy až bude). Netvrdím, že některé kroky jak a co provádět, nejsou zbytečné. Ale Vaše tvrzení a matení zákazníka… ,,kupte si to,to,to,, a budete mít vše ,,levněji, jednodušeji a v pořádku,, – LŽIVÉ A SCESTNÉ!!! Stačí si spočítat náklady uvedené ve Vašem článku, nemluvě o dalších následných. Dohromady se jedná o tisíce. Uvedené náklady na NT jsou také zcestné!!! DŮLEŽITÉ JE VYBRAT SI ZNALOU NT Z PRAXE!

    • Autor: Vladimír Bureš

      Máte pravdu, naše řešení stojí tisíce – v článku uvádíme částku 0-3000 Kč podle toho, co vše už má ŠJ koupeno. V této ceně je i nahrátí receptur do programu a zbývá tam i na 1-2 hodiny konzultace s  NT. A také máte pravdu v tom. že pokud ŠJ diety dosud nevařily, tak vše co neznají a nemají připraveno, tak se musí naučit a připravit. Ale nemělo by toho být mnoho, protože každý vyučený kuchař se ve škole vařit diety učil. Takže hodně záleží na kvalitě a zkušenostech lidí. Náklady na NT v článku neuvádíme. Ale v jiných diskusích vedoucích jídelen se opakovaně dozvídáme, že často jde o několik celodenních návštěv a pak každé 3 měsíce další kratší návštěva – to odhaduji cca na 10000 Kč v prvním roce. Takže pokud to vy zvládáte výrazně levněji, tak je to super a ŠJ vaše služby jistě uvítají. Ještě k té bezmléčné dietě – tu jsme opravdu nikdy nenabízeli. Zatím jsme si troufli na řešení pouze v rozsahu, v jakém doporučuje diety i MŠMT.

  • Autor: Radana

    Jsem NT
    Dobrý den, jsem nutriční terapeutka, která prošla školením v Praze. Práci NT dělám již 20let. NT pracují většinou ve zdrav. zařízeních, tudíž sama cítím, že pro mne školení ohledně školního stravování mělo dost velký význam. Nedovedu si tedy představit, že bych měla jít do ŠJ bez tohoto školení. Vznikl by paskvil, který by v závěru neodpovídal téměř ničemu, co je třeba. A já sama bych si připadala nepřipravená. Co z toho vyplývá? Ano, ŠJ může oslovit jakéhokoliv NT, ale v důsledku zjistí, že nevytvořili to, co je třeba pro případnou kontrolu a zdárný průběh celého procesu. Zatím spolupracuji se dvěma jídelnami a na částku 10.000,- (jak píšete) bych se nedostala, ani kdybych se sebevíc snažila svou činnost protahovat. Myslím, že do 3.000,- při realizaci se vlezu určitě a kontrola 1x za 3měsíce taky nebude v řádu tisíců korun. Haníte něco, co by jednou v budoucnu mohlo fungovat a místo toho doporučujete svoje produkty a služby. Časem se ukáže, která varianta je kvalitnější a levnější.

    • Autor: Vladimír Bureš

      To je super – jste další člověk, který umí pomoci jídelnám zavést dietní stravování v částce do 3000 Kč. Přesně tím směrem je koncipován náš původní článek.

      Též máte pravdu v tom, že je dobré, aby si ŠJ vybrala NT, který se ve školním stravování vyzná. Jen si myslíme, že ten správný výběr NT zvládne běžná vedoucí jídelny sama, nepotřebuje k tomu speciální institut registrací nad rámec zákona.

      Píšete, že haníme něco, co by jednou v budoucnu mohlo fungovat. V článku ani v diskusi nic nehaníme. Pouze nabízíme něco, co funguje již nyní. Vyhláška totiž platí již nyní a vedoucí jídelen nemohou čekat na něco, co by jednou v budoucnu mohlo fungovat. Oni potřebují jasnou pomoc hned teď.