Od září 2007 do února 2008 jsem hodnotila kvalitu Vašich jídelníčků zejména z pohledu odborníka na výživu. Takový úkol jsem zpracovávala v daném rozsahu poprvé. A věřte mi, nebylo to lehké. Jediný podklad, který pro hodnocení dostávám, je Vámi sestavený jídelníček. Dostávám ho elektronicky, je anonymní a týká se pouze školních jídelen s nabídkou jednoho pokrmu.
Nejprve se u jídelníčku vyhodnotí pestrost pomocí jednoduchého formuláře, kam se zaznamenávají všechna hlavní jídla, polévky, doplňky k hlavnímu jídlu a nabízené nápoje za celý měsíc. Tento formulář umožní zjistit, jak často se u Vás podává maso, zelenina, sladké pokrmy, ale i moučník, mléčný výrobek nebo čaj. Je to takové zjednodušené hodnocení spotřebního koše, které ve své praxi denně používáte. Postřehy se přímo zapisují na uvedený formulář a poté přichází hodnocení slovní, které pravidelně uveřejňuje tento portál. V rámci hodnocení se přihlíží k doporučené frekvenci nabízených pokrmů během sledovaného měsíce, k zásadám správného stravování podle doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR a dalších výživových doporučení, která sestavují zdravotničtí odborní pracovníci. Dále je důležité uvážit hledisko barevného ladění a konzistence pokrmů a jejich kombinace v daném týdnu i měsíci včetně podávaných polévek. Ohled je třeba brát také na věk strávníků a roční období. Těch aspektů je opravdu mnoho a není snadné se slovně vyjádřit na dálku několika větami.
Při hodnocení je snahou vyzvednout klady Vašeho jídelníčku. Dnes je již poměrně běžné zařazení netradičních obilnin jako např. jáhly, pohanka. Také pestrost nabízených nápojů s možností volby je velký pokrok směrem k Vašim strávníkům. Na druhé straně stále převažují masové pokrmy a zastoupení zeleniny by mohlo být leckde přece jen vyšší.
Jistě mi dáte za pravdu, že pro takové hodnocení by bylo ideální Vaši jídelnu navštívit, pohovořit s Vámi, prohlédnout si vyhodnocený spotřební koš a zeptat se i těch nejdůležitějších, Vašich strávníků!
Na závěr si dovolím upozornit, že hodnocení je prováděno z hlediska kvality školního stravování (co se vaří). Nezohledňuje využití finančních prostředků (za kolik) ani počet kuchařek v zařízení (s kým). Z hlediska zdravotního je ovšem nesmírně důležitý pohled ze strany strávníků (co se sní). Asi je všem jasné, že děti jsou v jídle vybíravé, mnohé pokrmy nemají rádi. Ať už se to týká luštěnin nebo ryb byť v sebe lepší úpravě.
Děti velmi rádi napodobují nás dospělé. Takže i příklad upravených kuchařek, milé slovo a hezké prostředí v jídelně udělá divy. I příkladné chování pedagogů je pro děti motivací, jak se naučit jíst chutně a zdravě. Oběd ze školní jídelny tvoří asi 35 % denní stravy, ale mnohdy je to jediné teplé jídlo, které děti přijímají. I proto stojí za to nadále zlepšovat Váš jídelníček a Vaše databáze zveřejňovaných jídelníčků je příkladná i pro mnohé maminky a babičky.
Mgr. Jana Dřevová, Ph.D., Státní zdravotní ústav, regionální pracoviště Hradec Králové
Diskuze
Autor: hola
hodnocení jídelních lístků
Mám návrh k hodnocení jídelních lístků.
Vše o této akci by se mohlo zveřejnit v tisku. Ukázka některých jídelníčků a celé hodnocení. Veřejnost by měla vědět že tahle akce proběhla a s jakým hodnocením. Snad by to přispělo k lepšímu pohledu na školní jídelny když své hodnocení napíše odborník. Stálo to určitě spoustu času a dalo to spoustu práce, než se vše zhodnotilo. Tak ať to má taky spoustu užitku.
Děkuji