Přeskočit na obsah

Jak se natáčel ve školní jídelně pořad Ano, šéfe

Na nedávný televizní pořad Ano, šéfe, který byl z prostředí školní jídelny, se dívalo mnoho lidí. Všichni viděli, jak to v jídelně vypadá a jak se tam vaří. Ale jen málo z nás ví, jak se pořad natáčel, jaké bylo jeho pozadí a jací jsou protagonisté pořadu ve skutečnosti. O tom je dnešní rozhovor s vedoucí školní jídelny, kterou nám pořad představil.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Když jsem viděla poslední díl televizní série Ano, šéfe, který se odehrával v prostředí školní jídelny, říkala jsem si, jak to natáčení kuchařky výborně zvládly. Já osobně jsem totiž přesně ten typ, co se nerad fotí, natož abych se nechala filmovat. Proto mě moje zvědavost donutila, abych si na internetu vyhledala telefonní číslo a přímo si o tom promluvila s jednou z hlavních protagonistek – paní vedoucí Ivanou Liškovou. Vedli jsme spolu dva dlouhé, velice otevřené rozhovory a třeba i vás budou zajímat její odpovědi na některé moje otázky.

Paní Lišková, nejdřív vám všem musím pogratulovat k získání hvězdičky od pana Pohlreicha a smeknout před vámi, jak jste v pořadu obstáli. Konečně se veřejnost dozvěděla aspoň letmo něco o tom, co je spotřební koš, jaká je kvalita jídla a za jaké ceny se ve školním stravování vaří.

Děkuji, máme spoustu kladných reakcí a máme z toho velkou radost. Už volali i rodiče a ptali se, co je spotřební koš. Moc nás to všechny těší.

Zajímalo by mě, jak takové natáčení probíhá. Kdy jste se o tom dozvěděli a jak jste se připravovali?

O tom, že se u nás bude natáčet Ano, šéfe jsme se dozvěděli někdy v červnu. Pak během prázdnin se nic nedělo a v září nás dvakrát navštívili lidi z produkce, aby se u nás porozhlédli, ale přesný termín natáčení nám nenahlásili. Pak se ozvali, že za týden přijdou, takže na žádné přípravy nebyl čas. Jídelníček jsme už měli naplánovaný, nic jsme neměnili, úklid se provádí taky průběžně, prostě úplně normální pracovní den.

Jak se vám a kuchařkám komunikovalo s panem Pohlreichem? V pořadu získal nálepku víceméně hulváta.

Ženské z něj měly na začátku strach, ale ukázalo se, že zbytečně. Je to opravdu velký odborník. Choval se k nám hezky, neměl asi důvod nás kárat nebo zesměšňovat. Jeden den natáčení přijeli vařit i další dva kuchaři a ti byli taky fajn, i když pak tyto záběry nebyly použity. A co pana Pohlreicha opravdu překvapilo, byla cena, za kterou se u nás vaří obědy!

Jeho reakce jsme mohli vidět i v televizi. Když se pak rozhodl, že dětem uvaří italské špagety s rajčaty a parmazánem, určitě se nemohl do finanční normy vejít. Spočítala jste si kalkulaci?

Kalkulaci jsem nepočítala, protože jsem ani neznala cenu surovin. Špagety, olivový olej i sýr si přivezl pan Pohlreich sám, my jsme dodali jenom rajčata. Ale ten parmazán musel být strašně drahý!

A chutnaly dětem špagety od pana Pohlreicha?

Určitě, chutnaly.

Všichni jsme viděli, jakou máte krásnou, moderně vybavenou kuchyň…

Naše kuchyň je po celkové rekonstrukci a byla otevřena v listopadu 2006. Jsme rádi, že tady máme moderní zařízení. Jsou tady dva konvektomaty, multifunkční tlaková pánev a dva kotle s míchacími háky. Kuchařky byly samozřejmě na začátku řádně zaučeny, jak se v nich vaří a normálně je denně používají.

Můžu se vás zeptat, jak dlouho pracujete jako vedoucí jídelny nebo ve školním stravování vůbec?

Já jsem vyučená kuchařka a hned po vyučení jsem nastoupila jako vedoucí kuchařka do mateřské školky. Potom po mateřské dovolené jsem nastoupila do cateringové firmy a odtud jsem odešla do kuchyně na základní škole. Kromě toho mám praxi také v podniku s rychlým občerstvením. Postupně jsem si při zaměstnání doplnila středoškolské vzdělání na střední škole společného stravování. A pak v roce 2006 jsem nastoupila jako vedoucí jídelny v této škole. Zpočátku bylo hodně práce, začínali jsme v nové kuchyni, kterou bylo potřeba nejdřív uklidit, pak navézt zboží. Dávala jsem dohromady personál, sháněla programové vybavení atd. Dneska pracuje v kuchyni 8 lidí. Vaříme pro 75 přihlášených dětí z mateřské školy a 600 přihlášených dětí z naší školy plus zaměstnance.

V závěru pořadu zaznělo, že se chystáte vařit třetí jídlo. Jak jste k tomu dospěli?

Chceme našim strávníkům nabídnout oběd z kvalitnějších a tedy i dražších surovin. Zařadili bychom ho na jídelníček jako trojku. Jeho cena by byla na horní hranici finančního limitu podle vyhlášky, tedy například pro nejvyšší kategorii 29,50 Kč místo současných 26,- Kč. Uvidíme, jaký bude zájem.

Chtěla bych na závěr poděkovat paní vedoucí Liškové za příjemné povídání a popřát jí i jejím kuchařkám hodně sil do další práce a spoustu spokojených strávníků!

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka

    díky
    Jsem také z těch,které nemají rády popularitu a ze všeho nejméně focení apod., ale svou práci mám moc ráda. Je nevděčná, ale když ji člověk dělá s láskou, určitě jej dokáže obohatit. Smekám před paní Liškovou a jejím kolektivem, dopadli výborně (jak se asi dalo očekávat).Myslím si, že ve velké většině jídelen se dělá spíše srdcem a jsem zvědavá, kde po odchodu stávajících zaměstnanců do důchodu budeme hledat adekvátní náhradu za stejné peníze! Tolik práce za téměř minimální mzdy-na to dnešní generace už moc neslyší. Tak přeji děvčatům pěkné svátky a hodně spokojených strávníků.

  • Autor: milan-bonno

    ..fandím..-)
    Zdravím paní Liškovou z oné ŠJ a ještě jednou gratuluji k zvládnutému pořadu.
    Přeji Vám a také všem čtenářům či přispěvovatelům
    hezké svátky vánoční a spousty sil a elánu do dnů příštích.

  • Autor: jste jedničky

    ano,šéfe
    Jsem ráda že se tento díl natočil a vytřel tak zrak těm co stále rejpou do vaření ve školích jídelnách a vůbec tomu nerozumí!!!Dámy kuchařky byly suprové.A nemusí se bát pro nás byly za ty největší hvězdy.Přejeme Vám hodně spokojených strávníku a sil do dalšího vaření.

  • Autor: Danunka

    reakce
    Píšete v rozhovoru, že všichni byli zaraženi levnou cenou oběda, u nás nejdražší oběd za potraviny stojí 20,- Kč , plníme spotřební koš i jsou děti spokojené, není to vždy o penězích

    • Autor: AjaK

      Re: reakce
      Dobrý den,zaujal mě Váš příspěvek a cena oběda.Můžete mi prosím poslat na mail pár receptů jídel které vaříte.Vařím pro kategorie od 3- do konce života a dospělák má cenu oběda 19,60.-za potraviny.Jsem ráda za každý recept do kterého se vejdu finančně a hlavně ,aby mě ho jedli.
      Děkuji moc.
      alenak.svoj@email.cz

  • Autor: marge

    Moc Vám fandím.
    Moc Vám fandím. Spolupráce s Vaší paní ředitelkou je asi těžká, ale zvládáte to s nadhledem.