Přeskočit na obsah

Jak se změnilo školní stravování (2)

Nabízíme druhou a závěrečnou část úvahy o změnách ve školním stravování.

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Kapitalismus a společné stravování
Máme tržní ekonomiku, slyšíme to ze všech stran, ať každý dělá, co umí. Nabídnu lepší služby, zvýším počet strávníků. Čas ukáže, jestli to může fungovat i v této oblasti. Každá doba přináší něco dobrého a něco horšího a jen na každém z nás, jak se s tím dokážeme poprat.

Já rád maso, on nerad maso
Napadá mne otázka, jestli ve školních jídelnách nabízet třeba i stravu vegetariánskou, která je v poslední době dost v „módě“, nebo budou mít tito strávníci smůlu. Já osobně sice nejsem zastáncem takto jednostranného jídelníčku, hlavně co se malých dětí týče, protože mladý organismus potřebuje ke zdárnému vývoji i „kus toho masa“. Člověk je přece od  pradávna „všežravec“. Ale na stranu druhou, jestli to někomu vyhovuje… I když tohle se týká spíše jídelen při středních školách, případně dospělých. A hlavně, častokrát je to jen přechodná záležitost, spojená s obdobím puberty, a s ním související nutností se lišit. Většinou těmto rádoby vegetariánům stačí, že nemusí sníst maso. Ať ho tedy nejedí, někdo jiný by měl rád i masový „nášup“. I tady se jedná spíše o dohodu v jednotlivých stravovnách.
Někdo by mohl namítnout, že tato „rozmlsanost“ dnešních dětí je odrazem výchovy v rodině, ta je přece základem všeho, ale tady musím trochu nesouhlasit. Ano, rodina je důležitá, od ní by se mělo vše odvíjet, ale každý člověk je osobnost se vším všudy, tedy i s různými chutěmi, pravděpodobně vrozenými. I já mám syna, který některé druhy masa odmítá již odmalička, stačí mu prostě dvakrát, třikrát týdně kousek, nejlépe kuřecí. Je zbytečné ho nutit, je prostě takový, jaký je. A určitě není sám.

Hygiena a my
Když už jsem nakousla téma rodiče versus jídelna versus předpisy, i zde se mnoho změnilo. Hygienické normy jsou mnohem přísnější a v kuchyních je musí striktně dodržovat. Ceny potravin jsou několikanásobně vyšší, což se odrazilo i na cenách obědů. Strávníci chtějí za peníze, které platí, maximální služby, vedoucí jídelen jsou svázáni předpisy a limity udávanými zákonem. Narážím především na možnost výběru jídel, delší výdejní doby, odběr obědů do jídlonosičů. O prvním problému jsem se již trochu zmínila výše. Co se týče dalších dvou bodů, tady jsou hygienické normy hodně přísné. Někdy je velmi těžké rodičům vysvětlit, že když jejich potomek nepřijde na oběd včas, už ho nemusí dostat a ten mu propadne. Stejně tak je to s vydáváním do jídlonosičů. Jestli jsou nebo nejsou tak přísné předpisy nezbytné, o tom můžeme polemizovat donekonečna, to je téma pro odborníky a to já nejsem.
Spíše mne napadá otázka, jestli takhle „hygienou zhýčkané děti“ budou schopné normálně žít. Jestli jim vůbec dáváme možnost vytvořit si přirozenou cestou nějakou tu obranyschopnost. Cpeme je multivitamíny z lékárny, místo abychom jim koupili běžně dostupné jablko nebo rajče. Všechno stále dezinfikujeme a potom se divíme, že přibývá dětí s alergiemi a astmaty, chřipkových epidemií a podobných nepříjemností. A stačí trocha prachu nebo závan studeného větru. Vím, chceme, aby byly zdravé, neustále vynalézáme lepší léky, účinnější postupy léčení, ale přitom úplně zapomínáme na docela obyčejnou a nic nestojící prevenci. A možná by jen stačilo děti tolik nehýčkat a dovolit jim tak, připravit se na život a jeho nástrahy.

Jsem rozený optimista a při každé bouřce doufám, že se blýská na lepší časy. Snad jsem se tímto nikoho nedotkla, vždy máte právo se mnou nesouhlasit. Jen jsem se na to podívala z pohledu matky, které tento obor není tak úplně cizí a problémy s ním související lhostejné.

Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se