Zase sedím nad jídelním lístkem na příští měsíc, a ať se snažím sebevíc, žádná gastronomická múza mě nechce políbit. Většinu receptur z našeho repertoáru jsme již letos použily, a protože chci pro naše strávníky vymyslet zase něco nového a atraktivního, pomalu sbírám odvahu k tomu, co mě láká už delší čas. Svezu se s módní vlnou různých kulinářských pořadů jako např. „Kluci v akci“ nebo „Kuchařská pohotovost“ a pozvu do naší ŠJ kuchaře, aby pro naše strávníky připravil nějaký neotřelý, nový recept.
Sestavujeme menu
Přes našeho dodavatele zajišťuji zdarma kuchaře, se kterým po vzájemné konzultaci stanovujeme termín a sestavujeme menu – polévku cizrnovou se zeleninovou vložkou, masový falafel s jogurtovým dresinkem, šťouchané brambory s cibulkou a jako moučník jáhlové kuličky s kokosem. Protože mám ušetřeno, můžeme použít některé suroviny v biokvalitě.
Pochvala potěší
Noc před touto akcí velmi neklidně spím. A to i přes kuchařovo ujištění, že dorazí včas a s ním i podstatná část surovin včetně masa. V hlavě si sestavuji různé varianty B, kdyby náhodou něco bouchlo. Ráno stojím natěšená se svým kuchařským týmem v kuchyni a hypnotizuji hodinovou ručičku. A mistr kuchař nikde. V 7.00 hodin už to psychicky nevydržím a žhavím telefonní linky. Dozvídám se, že mám být v klidu, jelikož už stojí před vchodem do jídelny. Běžím otevřít, ale před vchodem není ani noha! Znovu volám a zjišťuji, že před dveřmi sice stojí, ale v úplně jiné škole. Tiše doufám, že aspoň město trefil správně. Po chvíli se naštěstí vše daří vyjasnit a já naviguji kuchaře od vedlejší školy k nám. Konečně přijíždí a neočekávaně přiváží s sebou i kolegu. Aspoň se nám podaří vyrovnat skluz, který z mého pohledu máme. Ale „kluci v akci“ jsou opravdu akční a za vydatné pomoci kuchařek je základ dnešního oběda během chvilky hotov. Pak už jen válíme, plácáme, kvedláme, šťoucháme, smažíme a hlavně taháme z našich hostů kuchařské moudra. Dozvídáme se například, že jeden z nich pracoval několik let v zahraničí, je spolumajitelem dvou restaurací, připravuje rauty na různé společenské akce a vaří i pro některé české celebrity. O to víc nás těší pochvala za provozní čistotu v kuchyni.
Očekávání
Je navařeno, gastronádoby naplněny a my očekáváme první strávníky a s nimi i první reakce. Jídlo vypadá sice lákavě, polévka je hezky barevná, masový falafel doplněný jogurtovým dresinkem a šťouchanými bramborami s cibulkou je ozdoben kudrnkou, jáhlové kuličky jsou posazeny v papírových košíčcích, ale můj instinkt mně napovídá, že toto bude pro naše strávníky asi moc velké sousto. A opravdu se nemýlím. Netypická chuť arabského falafelu a nepečené jáhlové kuličky naše strávníky velmi překvapují. Ani přítomnost kuchaře při výdeji neodradí děti od toho, aby jídlo většinou vracely. Stojím v jídelně a sleduji jejich reakce. Pobaví mě i některé jejich poznámky typu „V… nejez to, oni to zapomněli upéct“ nebo „Paní kuchařky, vy kuchtíte líp“.
Dobrá zkušenost
Asi v jednu hodinu, ještě před koncem výdeje, musí kuchař odjet za dalšími povinnostmi, takže zhodnocení celé akce zbývá na mě. Po pravdě, moc velký úspěch jsme nesklidili, ale každá zkušenost dobrá, i když je negativní. Opět jsem si potvrdila, že jazýčky našich strávníků jsou povětšinou konzervativní a s nějakými velkými experimenty u nich neuspěji.
Klasika je prostě klasika. A nezmění se to, ani kdyby jim vařil sám Jamie Oliver.
Bohumila Šardická, vedoucí školní jídelny ZŠ U Červených domků, Hodonín
Diskuze
Autor: Valentýna
Dobře
Dobré odpoledne,
jste šikovné a je to dobrý nápad a jistě i umění sehnat do jídelny bezplatně profesionálního kuchaře odjinud.
Pro kolik strávníků jste toto menu vařili?
Autor: Hartová Jana
kuchtění
Vážená paní vedoucí,velmi mě pobavil váš článek je úžasně vtipně a PRAVDIVĚ popsán jaký mají děti přístup k naší snaze pro ně vařit zdravě a něco nového zařadit.Opravdu je zájem jen o klasiku Já tenhle měsíc celý mám ve znamení zdravého stravování a musím velmi citlivě volit každou malou změnu abych neodradila a strávníky.
Autor: Zdena
Úžasné
Jste úžasné! Super vtipný článek! Tleskám vaší odvaze vyzkoušet nové věci a přeji vám pevné nervy ve vaší práci a hodně trpělivosti při uvádění nových jídel. (Musíme pomalu, nenápadně, ale nepřetržitě!!)
Autor: sarda
reakce
Díky za pochvalné reakce. Potěší. Jen doufám, že jsem odradila některé vedoucí ŠJ od zařazování nových, neovyklých receptur. Napsala jsem to ale, jak jsem to zrovna tehdy cítila. Pravdou však je, že musíme propašovávat tyhle věci do dětí pomalu a s citem. Musím se pochválit – dnes jsem do nich propašovala pohanku a kapustu ve formě karbenátků. Jedli je jako klasické a kdyby to nebylo napsané v jídelním lísku, tak to někteří ani nepoznají. Myslím si,že toto je cesta, jak do nich dostat aspoň trochu zdravých potravin.
Autor: majka
Re: reakce
Máte velkou pochvalu za odvahu, nenechejte se odradit. U nás se třeba lasagne s kuřecím masem a sýrem staly celkem rychle jedním z nejoblíbenějších pokrmů.A naše kuchařky na nových trendech při ochunání lasagní podle jejich receptu prohlásily, že my je máme stejně lepší, dokonce si pozvaly obchodního zástupce, který byl školení přítomen, na ochutnávku. Moc mu chutnalo.Takže nevzdávejte se, nepřestávejte a nenechte se odradit. Když je snaha, všechno jde.
Autor: Dana
dobrý nápad
Dobrý den,
také jsme o tom již slyšela. Je to dobrý nápad, jen je potřeba velmi citlivě volit menu.
Nabízeli mi těstoviny (lassagne, špagety) v kombinaci s bio hovězím mletým a kuřecí prsa v těstíčku ( z luštěniny) a další.
Mohla by to být i velmi dobrá reklama jídelny, pro strávníka i vedení. Souhlasím s názorem, že zavádění nových receptů je potřeba dělat pomalu a s citem. Mějte se hezky.
Stránkování