V pondělí, dne 23. 4. 2012, proběhla na naší Základní škole v Křenovicích, okres Vyškov, ochutnávka zdravé výživy z nabídky velké potravinářské společnosti, která usiluje o to, aby do jídelen přinesla zdravé a přitom chutné recepty: od klasických jídel, až po různé speciality či netradiční chutě a kombinace.
Ve spolupráci s gastropromotérem již zmiňované firmy, panem Zbyňkem Diatkou, náš kolektiv ve školní jídelně sestavil jídelníček na tento den, který se skládal z těchto chodů:
- Cizrno-brokolicová krémová polévka
- Kuřecí kung-pao s čínskou zeleninou, dušená rýže
- Jáhlový dezert s ovocným přelivem
- Mandarinkový džus
Celé menu vařily naše kuchařky, p. Spáčilová a p. Doláková spolu s p. Diatkou a během příjemné spolupráce se dozvěděly řadu nových poznatků o možnostech, způsobu použití a přípravě různých obilovin, luštěnin a jiných produktů ve zdravé kuchyni. A rovněž nás seznámil s řadou nových receptů.

Také žáci naší školy během celého dopoledne postupně ocenili informace od p. Diatky, který je velmi působivě seznámil s různými způsoby pěstování, úpravě, dovozu a druzích známých i méně známých obilovin, luštěnin a jiných produktů.
Vyvrcholením celého dopoledne byl vlastní oběd, kterého se také zúčastnily děti z naší mateřské školy na Václavské ulici. Pan kuchař těmto nejmenším strávníkům jídlo roznášel ke stolům a děti tak mohly zblízka ocenit jeho pracovní úbor a hlavně, pro ně nejpoutavější, vysokou kuchařskou čepici. Oběd jim v novém prostředí velmi chutnal a daly to najevo svými prázdnými talíři a také sdělením, že jim to chutnalo, ale maminka to doma nevaří.

Také starší žáci, u kterých se rovněž pan Diatka podílel na výdeji oběda, hodnotili výborně toto menu a líbil se jim také přístup a prezentace, která proběhla během dopoledne. Nejvíce jim chutnal jáhlový dezert s jahodovým přelivem, ale i u polévky si někteří žáci přišli pro přídavek.
Celý kolektiv školní jídelny ocenil velmi kladně spolupráci s p. Diatkou, který se u nás také cítil velmi dobře. Tento den jsme zdokumentovali na fotografiích, ze kterých nabízíme ukázku.

Miluše Daňková, vedoucí stravování Základní škola a Mateřská škola Křenovice
Diskuze
Autor: MilaDan
Jak vařit chutně a přitom zdravě?
Omlouvám se za zpoždění a posílám recept na:
Cizrno-brokolicovnou krémovou polévku.
250g cizrny, 200g brokolice, 3 stroužky česneku, 2 l vody, 30g zeleninový bujón (nebo zeleninový vývar), sůl, bílý pepř, 100ml smet. na vaření(stačí 10% tuku). Cizrnu namočíme do vody den dopředu a vaříme do změknutí, v průběhu vaření doléváme vodu. Dále přidáme zeleninový vývar, na růžičky rozdělanou brokolici a nasekaný česnek, osolíme a opepříme. Před koncem vaření vlijeme smetanu a necháme prohřát. Na závěr tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Podáváme s opraženou houskou, ale i bez ní je to bezva.
Přeji dobrou chuť. Mila
Stránkování