Přeskočit na obsah

Jaké jsou dnešní školní jídelny?

V dnešním článku si můžete přečíst, jak se vedoucí jedné školní jídelny snaží o napravení „špatné“ pověsti školního stravování v ČR. Článek je neobyčejný i tím, že ho autorka sama nabídla k otištění některým deníkům a novinám.

Autor: Hana Pyszková

V posledních letech se v našem tisku moc často nesetkáváme s články o školním stravování a když už se o školních jídelnách píše, pak spíše negativně.
„ŠJ vaří nezdravě“, „ České děti jsou stále tlustší, přispívá k tomu i školní strava“, „Školní obědy budou brzy zdravější“ apod. – již z titulků jednotlivých článků může český čtenář nabýt dojmu, že školní jídelny vaří nezdravě. Televize a rozhlas taktéž školnímu stravování příliš nefandí. V různých zábavných pořadech si můžeme poslechnout známé osobnosti, jak vzpomínají na své otřesné zážitky ze školních jídelen. V reklamách se zase dovídáme, že jedině a pouze v KFC si můžete pochutnat na nejbáječnějším a nejzdravějším kuřátku. A co naše děti? Komu asi dají přednost ve stravování? Jsou školní jídelny opravdu tak špatné, jakou mají pověst?

V posledních letech došlo ve školním stravování k výrazným změnám. Většina školních jídelen byla zrekonstruována a vybavená moderním technickým zařízením. I díky tomu, si školní jídelny po léta udržují vysoký hygienický standard. Zlepšilo se zásobování jídelen i kvalita dodávaných surovin. Jsou to právě ŠJ, které začínají vařit z BIO potravin.
Už dávno odzvonilo tzv. UHO – univerzálním hnědým omáčkám. Při sestavování jídelníčků se již jídelny nemusí striktně řídit danými recepturami a mohou obohatit jídelní lístek o jídla krajová, různé speciality nebo jídla méně obvyklá a zdravá např. z tofu, jáhel, pohanky, cizrny a jiných dříve nedostupných či neznámých potravin. Jídelní lístek se tak pro strávníky stává zajímavější a atraktivnější. Děti lákají tajemné pohádkové názvy nových pokrmů, které pro ně vynalézavé vedoucí ŠJ vymýšlejí, a jsou zvědavé jak chutnají. Místo moučníků děti dostávají čerstvé ovoce, ovocné saláty, mléčné poháry s ovocem, mléčné výrobky, müsli tyčinky. Čerstvé zeleninové saláty, pokrmy z drůbeže, luštěnin a ryb jsou pro ŠJ samozřejmostí. Jsou přísně hlídány limity spotřeby tuků a cukrů.

Není přitom vůbec jednoduché sestavit zdravý, pestrý a nutričně vyvážený jídelníček, který by odpovídal požadavkům školního stravování a zároveň i chutnal malým strávníkům. Každé dítě si z domova přináší různé stravovací návyky. Děti mnoho pokrmů neznají a odmítají je jíst. Pokud děti doma s oblibou konzumují sladkosti, sladké bílé pečivo, hranolky, instantní polévky apod. a nejsou zvyklé jíst ryby a luštěniny, je pochopitelné, že jim ve školní jídelně nechutná.
Myslím si, že naše školní jídelny nemají jen funkci „sytící“, ale i roli výchovnou. Ve ŠJ pracuje spousta podnikavých a obětavých pracovníků, kteří mají kladný vztah k dětem, ke gastronomii a zdravé výživě. Organizují ve ŠJ týdny mezinárodních kuchyní, týdny zdravé výživy, různé soutěže, ankety, přednášky o výživě apod. Díky nim děti malují nebo samy sestavují jídelní lístky dle zásad školního stravování, podílejí se na výzdobě školní jídelny nebo samy připravují některá jednoduchá jídla.

Také naše školní jídelna – ŠJ při ZŠ ve Vidnavě – se již nějakou dobu snaží o napravení „špatné“ pověsti školních jídelen v ČR. Dne 18. listopadu 2008 jsme uspořádali pro rodiče a veřejnost „DEN ZDRAVÍ A POHODY“
Z potravin získaných od dodavatelů jsme připravili několik netradičních a zdravých pokrmů – čínské placičky z kuřecího masa, Berlínský bramborový salát, fazolový salát, pohanku se zelím a uzeným masem, košíčky z ovesných vloček, různé druhy zeleninových salátů a pomazánek. Všichni přítomní se zájmem vyslechli poutavou přednášku o výživě dětí a zdravém životním stylu MUDr. Veroniky Panáčkové z KHS odd. Šumperk. Při ochutnávce jídel probíhala nenucená a klidná diskuse na téma – naše děti, recepty, vaření, výměna zkušeností …

Díky této akci jsme měli možnost prezentovat své kuchařské umění a zároveň jsme mohli rodičům stravovaných dětí říci, že nám záleží na jejich dětech, není nám lhostejné jakým způsobem se stravují a že naším největším přáním je, aby dětem u nás chutnalo.


Fotografie z této akce, které jsme vystavili na veřejné vývěsce na náměstí.

Tento článek jsem zaslala do redakcí – MF Dnes, Šumperský deník, Jesenický týdeník.
Článek vyšel ve „Speciálu Jesenického týdeníku“, který byl zdarma doručen do všech domácností na Jesenicku. Nevím, zda byl zveřejněn v ostatních novinách.

Hana Pyszková, vedoucí ŠJ při ZŠ a MŠ Vidnava

Autor: Hana Pyszková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča1

    školní jídelny
    My jsme toto spojili i s prohlídkou celého dětského domova. Byl to náš „den otevřených dveří“, kdy se i děti podílely na jídelníčku a jeho přípravě. Také jsme vše uveřejnili v tisku.

  • Autor: Alena II.

    receptury
    Uvedená jídla vypadají na obrázcích velmi lákavě.Prosím paní vedoucí, jestli by se s námi podělila o jistě zajímavé receptury, myslím, že by nás bylo více, kteří bychom je také rádi vyzkoušeli.
    Jinak děkuji za prezentaci školního stravování a přeji, aby si ji přečetlo co nejvíce čtenářů.

    • Autor: Pavel Ludvík, Jídelny.cz

      Re: receptury
      Mohu vás ujistit, že jsme na podobná přání mysleli a již připravujeme zveřejnění těchto receptur. Vyjdou na portálu snad začátkem příštího týdne.

  • Autor: milan-bonno

    ..nádhera..
    ..blahopřeji paní vedoucí k tomuto činu.
    Snad jen zmedializování těchto akcí otevře oči spoustě rodičů o tom,jak je o jejich děti postaráno.
    Ikdyž si myslím,že stačí zajít nakouknout do jídelny,jako to bývalo dřív a ohodnotit si své dítko jak se chová ke svému obědu…Mám štěstí,že můj syn-8let,sní opravdu vše,naučen z domova-))
    Stojím si za svým,vaří se opravdu chutně a zdravě,alespoň v ově a fm.Jen tak dál děvčata,i ve Vidnavě..-))

  • Autor: majka

    super
    Fandím Vám a gratuluji. Každá iniciativa v této oblasti se cení.