Přeskočit na obsah

Jaké změny nás na jaře čekají?

Současná doba mění plány lidí, firem, škol, školních jídelen i portálu Jídelny.cz. Nemůžeme vám nabídnout obvyklý program akcí, tak pro vás připravujeme některé změny a plno nových služeb a produktů. Chcete vědět, které to budou, na co se můžete těšit?

Autor: Jiří Plzák

Koronavirus nám ukazuje, že vše může být jinak, že věci nemusí běžet podle nás. Mění plány nás všech, o mnoho přicházíme, ale současně objevujeme nové. Nevyhýbá se to ani portálu Jídelny.cz. Jaké změny nám přinese jaro 2021?

Změny se týkají Nových trendů i krajských konferencí

V první týdny každého roku jsme vám vždy oznamovali, že je připraven cyklus praktických kurzů Nové trendy v moderním vaření a že se na ně můžete přihlašovat. Za nynější situace takovéto akce nejsou možné, proto je odkládáme. 

Ani v dubnu, kdy obvykle probíhají krajské konference, asi nebude situace ještě příznivá pro to, abychom se na mnoha místech naší země hromadně setkávali. Jsme si vědomi své odpovědnosti za možné důsledky takových akcí, a proto jsme rozhodli o jejich zrušení. Věříme ale, že se na krajských konferencích s vámi uvidíme na podzim 2021.

Nový pořad pro školní jídelny

Připravujeme webový pořad pro školní jídelny, který bude zaměřený na vše, co se školních jídelen týká. Pořad chceme vysílat zdarma pro pracovníky školních jídelen a v pravidelných termínech. Máme připraveno dost námětů pro jeho obsah – rádi bychom se ale především vás zeptali, co vás nejvíc zajímá. Proto vás prosíme: napište do diskuse pod tento článek, o čem hlavně chcete, aby pořad byl.

Nabídka webinářů

Jako náhradu akcí, které jsme v jarních měsících museli zrušit, přijměte naši nabídku únorových webinářů:

Hygienické minimum – 9. února. Požadavky na pracovníky ve stravovacích službách, zásady osobní a provozní hygieny, nebezpečí z potravin a jak předcházet jejich kontaminaci, zásady správné výrobní a hygienické praxe.

Zařazování potravin do spotřebního koše podle etiket – 10. února. Informace na obalech, které mají význam pro výpočet spotřebního koše, a návod, jak jim porozumět. Ukázky zařazení desítek méně obvyklých potravinářských výrobků podle jejich etiket.

Školní stravování, financování a právní předpisy – 17. února. Právní předpisy a možnosti financování v oblastech jako strávníci a jejich obědy, zaměstnanci, příspěvková organizace, hygiena a HACCP, potraviny a jídelníčky, ekonomika a hospodaření jídelny.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž – 17. února. Nejčastější nedostatky v dokumentaci systému HACCP a možná zjednodušení HACCP, aby i přesto vyhovoval požadavkům legislativy.

Úspěšná komunikace ve školní jídelně – 24. února. Zásady úspěšné komunikace a příklady situací, které vedoucí školních jídelen v minulosti více nebo méně úspěšně řešily (např. nereálné požadavky na změnu jídelníčku; nekončící monology stěžovatelů; útoky na kvalitu stravy; shazování kvality jídla učiteli apod.).

Podrobnosti o dalších plánovaných seminářích na březen včas zveřejníme. Pokud chcete být v předstihu informováni o připravovaných akcích, přihlaste se k odběru pozvánek a novinek. Přihlášku najdete na samém konci této stránky. Pro přihlášení stačí zadat pouze emailovou adresu.

Komentované jídelníčky

V přípravě máme tištěnou příručku komentovaných jídelníčků. Vedl nás k tomu váš zájem o sekci jídelníčků s komentáři, které již několik let průběžně zveřejňujeme. Věříme, že ukázky lepších i méně dobrých jídelníčků a upozornění na jejich silná a slabá místa od zkušených vedoucích školních jídelen a nutriční terapeutky budou pro vás zajímavé.

Další žádaný receptář pro školní jídelny

Dokončujeme aktualizovaný výběr pokrmů z receptářů Ve škole nám chutná a Ať nám chutná ve škole, které byly vydány po roce 2000. Ve školních jídelnách byly velmi rozšířené a řada z vás je používá dosud. Všechny recepty nového vydání jsou upraveny podle současných doporučení pro školní stravování.

Autorkou receptáře je Bc. Anna Packová, která je nutriční terapeutkou, pracovala jako vedoucí ŠJ a pak mnoho let pomáhala jídelnám jako metodička školního stravování v Brně. Nyní se věnuje školnímu stravování ve Státním zdravotním ústavu.

Nový receptář bude během jara připraven v našem eshopu. Věříme, že po něm rádi sáhnete.

Je nám velmi líto, že se s většinou z vás na jaře nepotkáme osobně. Společná setkání jsou pro nás vždy velmi podnětná a přináší inspiraci pro další aktivity. Držte se a brzy nashledanou.

Mgr. Jiří Plzák – ředitel společnosti Jídelny.cz

Autor: Jiří Plzák

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: janAA

    Nový pořad pro jídelny
    Dobrý den, jsem vedoucí rok . Nevím jestli už nebo teprve 🙂
    ale stále se peru se spotřebním košem.
    Problém ryby, luštěniny a mléčné výrobky. V kombinaci s finančním omezením to je náročné. Vychytávky a rady všeho druhu se vždy hodí. A kontrola skladových karet a zakládání nové karty je také má oblíbená činnost. Budu se těšit na rozšíření svého obzoru vědomostí. Děkuji

  • Autor: idi

    Spotřební koš
    Alfa/Omega – stálé téma, jednoznačně spotřební koš.

  • Autor: Zuzana

    Webináře
    Dobrý den, webináře jsou fajn, ale asi ne v dopoledních hodinách. V provozu kuchyně na to není dostatečný klid ani čas. Jsem raději, když se konají odpoledne.
    Přeji hezký den Zuzana Kachlířová

  • Autor: Valentýna

    Webináře
    Webináře bych také raději odpoledne nebo v podvečer. V práci ráno nelze. Třeba po 17,00 hodině doma bych to také uvítala 🙂

  • Autor: Regi

    webináře
    Bylo by možno shlédnout zpětně webinář, v dopoledních hodinách ani vedoucí a ani kuchařky nemohou sledovat.