je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Už několikrát jsme na těchto stránkách psali o jídelnách, které se snaží svým malým i velkým strávníkům přidat k dobrému obědu ještě něco navíc, něco, co může přinést trochu zábavy i poučení. Jednou z takových je i školní jidelna při základní škole v Komenského ulici v Domažlicích. Dozvěděla jsem se o nich z internetu, protože svoje aktivity dobře prezentují na svých webových stránkách. Byla jsem úplně nadšená, když jsem si prohlížela jejich fotografie, a říkala jsem si, že by se jejich nápady mohly stát inspirací i pro někoho dalšího. Rozhodla jsem se tedy kontaktovat vedoucí domažlické jídelny Annu Randovou, abych se jí zeptala, proč takové akce pořádají a co všechno to obnáší.
Představujeme vám jídelnu v Domažlicích
Nejdříve mi paní vedoucí přiblížila jejich provozovnu. Jídelna patří do skupiny největších zařízení školního stravování. Denně totiž uvaří kolem 1750 porcí obědů jak pro žáky a učitele zdejší školy, tak pro další základní školu, mateřskou školu, jesle i další zájemce z řad podniků a jednotlivců. Kromě toho zde chystají také na 300 svačinek – a to nejen pro děti ze školky. Zájem je i mezi školáky a učiteli. Od ledna letošního roku navíc připravují každé ráno asi 50 až 60 obložených baget, které se prodávají o velké přestávce. Všechnu tuhle práci zvládá v kuchyni 15 kuchařek a provozních pracovnic. Dále zde pracují ještě skladnice, administrativní pracovnice a samozřejmě vedoucí jídelny.
Mají chuť do akcí pro strávníky
Když jsem zjistila, o jak velký provoz se jedná, o to víc mě překvapilo, že mají ještě navíc čas a chuť na pořádání různých akcí pro svoje strávníky. Připravují zde jak týdny zahraničních kuchyní, tak připomínky významných gastronomických dnů (Den jablek, Den jódu, Den chleba atd.), oslavy Velikonoc, Halloweenu nebo Mikuláše. A právě nyní mají za sebou jednu tradiční akci – slavnostní oběd pro prvňáčky.
Zajímalo mě, jak dlouho se jídelna pořádáním akcí pro strávníky zabývá. Paní Randová mi sdělila, že některé mají už dlouholetou tradici, ale rozšíření přišlo hlavně v době, kdy se stala vedoucí. Nastupovala zde před 32 lety nejprve na místo kuchařky, potom pracovala jako skladnice, až v roce 2009 přijala funkci vedoucí školní jídelny. Tím dostala možnost uskutečňovat svoje představy a sny, oživit jídelníček o nová jídla a přinést i další novinky. A protože se nápady většinou všem líbily, vlastně už ani nebylo možné přestat.
Jak mi paní Randová řekla, hlavní iniciativa přichází od ní a od její kolegyně Olgy Šambergerové. Společně hledají inspiraci, kde se dá, vymýšlejí vhodný jídelníček, který by akci tematicky doplnil, připravují nástěnky. Z domu obvykle přinesou různé věci a doplňky, kterými potom ozdobí zvláštní stůl. Často bývá součástí výzdoby i figurína oblečená do kostýmu podle aktuálního tématu. Vedoucí je také ráda, že se jí daří zapojit i další personál kuchyně. Přestože mají kuchařky každý den dost práce, nezkazí žádnou legraci a dokážou se příležitostně proměnit třeba v čarodějnice nebo čertice.
Slavnostní oběd pro prvňáčky
Akcí, na kterou se místní děti vždycky moc těší a zůstane jim dlouho v paměti, je slavnostní oběd pro prvňáčky, který probíhá tradičně poté, co dostanou svoje první vysvědčení – letos tedy 30. ledna. K tak významnému dni patří samozřejmě i slavnostní jídelníček. Letos se podávala hovězí polévka, následoval kuřecí řízek s bramborovou kaší a jako sladká tečka domácí slepovaný perník s čokoládovou polevou.
Už při vstupu do jídelny musely být děti mile překvapeny, protože na všech stolech byly prostřené barevné ubrusy, ubrousky, příbory a sklenky plné džusu. Další překvapení následovalo: děti si neodnášely jídlo na tácech jako každý den, ale byly obsluhovány žáky oboru kuchař-číšník z domažlického Středního odborného učiliště, s kterým jídelna při pořádání tohoto dne už roky spolupracuje. Prvňáci se tak mohli cítit jako v opravdové restauraci a oběd si užili jako společenskou událost.
Přání místo závěru
Na závěr našeho rozhovoru mi paní Randová řekla, že tyto akce připravuje velmi ráda, ale že už těžko hledá další inspiraci a nová témata. Já jí tedy přeju ještě hodně nových nápadů a celé domažlické jídelně jen samé spokojené strávníky.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze
Autor: Jana Hartová
vše pro spokojenost dětí
To stejné dělá naše školní jídelna již od r.1998 kdy jsem nastoupila do funkce jako vedoucí a ještě více např.čarodějnický jídelníček, pohádkový,velikonoční, vánočví, masopustní a nyní celý rok cizinecké kuchyně /velmi úspěšné/na začátek i na konec šk.roku je smozřejmostí řízek a bramborová kaše v červnu samozřejmě nové brambory a obědy vydáváme po dohodě s rodiči již od 9°° hod.a kdo chce přijít později tak přijde/většinou se žáci těší do školy a doma nesnídají a tak vše s chutí sní/.Je to úžasné ,když se za mnou zastavují žáci a vzpomínají na krásné chvíle ve školní jídelně kde jim chutnalo.Toto je nejkrásnější poděkování od strávníčků a inspirace pro další práci.Všem vřele doporučuji budou na vás s láskou vzpomínat.
Autor: strávník
Je to k vzteku, když o Vás to nikdo nenapsal, paní Hartová. Že? Článek vůbec neznamenal, že by to dobře dělali jenom v Domažlicích. To jste nepochopila. Šlo o inspiraci a ne o vychvalování.
Autor: Pavel Ludvík
Ale napsal, a ne jednou… Paní Hartová vám asi neodpoví, protože myslím, že si už užívá penze. Patřila k těm, kteří za posledních 40 let mimořádně přispěli k současné úrovni školního stravování. Možná svou reakci napsala trochu neobratně, ale jsem si jist, že nad váš příspěvek by se určitě povznesla. Útoky, ironie, znevažování a napadání oponenta, což se dnes v diskusích bohužel běžně používá, to nebyl její styl a může nám proto být vzorem.