Problematika gastroodpadů je pro stravovací zařízení známým tématem, které se nyní řeší více než kdy jindy. Obce a města již většinou znají řešení předcházení vzniku bioodpadů třeba prostřednictvím systému domácího kompostování. Jako zřizovatelé školních či sociálních zařízení, které poskytují stravovací služby, mají povinnost postarat se také o gastroodpady. I v této oblasti se mohou obrátit na kompostéry, avšak elektrické.
Elektrické kompostéry GreenGood, jsou nejen ekologickou variantou k povinnému svozu certifikovanou společností, ale navíc pomáhají producentům gastroodpadu snižovat jejich náklady.
Svoz gastroopadů je pro restaurační zařízení i vývařovny často finančně náročný. Na vysoké faktury od svozových společností mají vliv jejich velké dojezdové vzdálenosti do bioplynových stanic nebo také každoročně narůstající ceny pohonných hmot. Pro gastroprovozy, které se chtějí vyhnout těmto vzrůstajícím paušálním nákladům, je alternativou elektrický kompostér GreenGood. Ten dokáže zpracovat gastroodpady přímo v prostorách stravovacího zařízení a přeměnit zbytky jídel na substrát do 24 hodin. Největší benefit této technologie je redukce odpadu až o 90 % objemu, během jednoho dne (Příklad: z 10 kg gastroodpadu vznikne 1kg hygienizovaného substrátu, tento substrát již více není odpadem). Jídelny tak dokáží ve své režii zpracovat vlastní odpad a nemusí být více odkázány na služby svozových firem. Jediným nákladem při běžném provozu zůstane už jen poplatek za elektrickou energii.
O elektrické kompostéry GreenGood je v Čechách zájem
Novou formu zpracování gastroodpadů zavedlo město Karlovy Vary. V minulém roce zahájilo pilotní projekt na Základní škole Jazyků, kde začali zpracovávat zbytky ze školní kuchyně a jídelny. Ve třídách zavedli speciální odpadkové koše s biologicky rozložitelnými sáčky, do kterých mohou žáci vyhazovat zbytky svačin. Tyto sáčky se v elektrickém kompostéru GreenGood zpracují včetně gastroodpadu. Město plánuje zavést elektrické kompostéry i do dalších jídelen. Zvažuje i větší kompostér na městskou kompostárnu, kde by sváželo a zpracovávalo gastroodpady také z komerčních restaurací.
Dalším z příkladů dobré praxe nakládání s gastroodpadem je také jídelna Na Marjánce v Kostelci nad Labem, kde si majitel pan Vít zakoupil elektrický kompostér, který zpracuje denně až 82 kg kuchyňského odpadu. Jídelna již nemusí řešit paušálně placený svoz a má legislativu vyřešenou, protože kompostér během jednotlivých cyklů kompostování dosahuje teploty nad 70° ( teplota nutná pro hygienizaci – odstranění veškerých nebezpečných a patogenních látek) a denně se odpad zredukuje až o 90 % s výsledným výstupem.
Další elektrické kompostéry můžeme najít ve školách a školkách od Aše, přes České Budějovice, Kladno, Prahu, Kolín až po Brno.
MŠ Dukovany MŠ České Budějovice
Elektrické kompostéry jsou plně automatické a své procesy si vyhodnocují zcela samy. Z uživatelského hlediska je tedy zapotřebí pouze odpad denně vkládat a díky redukci objemu až o 90% jednou za 2–3 týdny odebrat vzniklý hygienizovaný substrát.
Kompost má praktické využití
Mnohá školská zařízení, ve kterých se již dnes nacházejí elektrické kompostéry, využívají kompost na edukativní účely. V rámci školní výuky jsou děti vedeny k separaci všech druhů odpadů a vzdělávány o tom, jaká je cesta odpadu. Praktickým příkladem je tak i zapracování kompostu do země, jako organické hnojivo ve školní zahradě.
Výsledek kompostování po 24 hodinách
Vzniklý substrát z elektrického kompostéru GreenGood lze vložit do klasického zahradního kompostéru s dalším bio odpadem (např. listí, tráva) a tím vznikne kvalitní kompost. Tímto postupem vracíte všechny živiny zpátky do přírody a uzavírá se koloběh odpadů.
Fotografie pocházejí ze serveru www.meneodpadu.cz
Bc. Tomáš Aulický – zabývá se prodejem elektrických kompostérů
Diskuze
Autor: 999
999
Roční produkce bioodpadu
Roční náklady na likvidaci bioodpadu 157 000 Kč
Pořizovací náklady kompostéru
GG30 388 000 Kč
Roční náklady na provoz
kompostéru 25 180 Kč
Roční úspora 131 820
Kč
Návratnost investice 3 roky
Autor: maticni
Hloupost. Kolik stál ročně odvoz odpadu (zbytků z jídelny) před pořízením kompostéru ?
Autor: Zalka
A nebylo by možné, aby ministerstvo školství vypsalo dotace na tento druh investice – určitě by se to vyplatilo do budoucna a bylo by vše v souladu s předpisy.
Autor: mko
Elektrický kompostér
Dobrý den, najde se dobrá duše, která mi poradí s elektrickým kompostérem na zbytky z obědů o velikosti 0-6kg? Potřebovala bych více informací. Značka, cena, spokojenost, nevýhody… Děkuji. Kohoutková
Autor: Marsi
Dobrý den,
máme tento kompostér a jsme s ním spokojené. Firma přijede poradí, řekne, kde co napojit. http://www.kompostovani-recyklace.cz/gg02.php