Přeskočit na obsah

Jídelny přesedlávají na kompostování gastroodpadů

V oblasti likvidace bioodpadů se objevuje nová možnost: elektrické kompostéry. Tato zařízení mění odpady na substrát, který je možno použít na místě vzniku, odpadá nutnost jeho odvozu. Seznamte se blíže s elektrickými kompostéry.

Autor: Tomáš Aulický

Problematika gastroodpadů je pro stravovací zařízení známým tématem, které se nyní řeší více než kdy jindy. Obce a města již většinou znají řešení předcházení vzniku bioodpadů třeba prostřednictvím systému domácího kompostování. Jako zřizovatelé školních či sociálních zařízení, které poskytují stravovací služby, mají povinnost postarat se také o gastroodpady. I v této oblasti se mohou obrátit na kompostéry, avšak elektrické.

Elektrické kompostéry GreenGood, jsou nejen ekologickou variantou k povinnému svozu certifikovanou společností, ale navíc pomáhají producentům gastroodpadu snižovat jejich náklady.

Svoz gastroopadů je pro restaurační zařízení i vývařovny často finančně náročný. Na vysoké faktury od svozových společností mají vliv jejich velké dojezdové vzdálenosti do bioplynových stanic nebo také každoročně narůstající ceny pohonných hmot. Pro gastroprovozy, které se chtějí vyhnout těmto vzrůstajícím paušálním nákladům, je alternativou elektrický kompostér GreenGood. Ten dokáže zpracovat gastroodpady přímo v prostorách stravovacího zařízení a přeměnit zbytky jídel na substrát do 24 hodin. Největší benefit této technologie je redukce odpadu až o 90 % objemu, během jednoho dne (Příklad: z 10 kg gastroodpadu vznikne 1kg hygienizovaného substrátu, tento substrát již více není odpadem). Jídelny tak dokáží ve své režii zpracovat vlastní odpad a nemusí být více odkázány na služby svozových firem. Jediným nákladem při běžném provozu zůstane už jen poplatek za elektrickou energii.

O elektrické kompostéry GreenGood je v Čechách zájem

Kompostér Karlovy VaryNovou formu zpracování gastroodpadů zavedlo město Karlovy Vary. V minulém roce zahájilo pilotní projekt na Základní škole Jazyků, kde začali zpracovávat zbytky ze školní kuchyně a jídelny. Ve třídách zavedli speciální odpadkové koše s biologicky rozložitelnými sáčky, do kterých mohou žáci vyhazovat zbytky svačin. Tyto sáčky se v elektrickém kompostéru GreenGood zpracují včetně gastroodpadu. Město plánuje zavést elektrické kompostéry i do dalších jídelen. Zvažuje i větší kompostér na městskou kompostárnu, kde by sváželo a zpracovávalo gastroodpady také z komerčních restaurací.

Kompostér Na MarjánceDalším z příkladů dobré praxe nakládání s gastroodpadem je také jídelna Na Marjánce v Kostelci nad Labem, kde si majitel pan Vít zakoupil elektrický kompostér, který zpracuje denně až 82 kg kuchyňského odpadu. Jídelna již nemusí řešit paušálně placený svoz a má legislativu vyřešenou, protože kompostér během jednotlivých cyklů kompostování dosahuje teploty nad 70° ( teplota nutná pro hygienizaci – odstranění veškerých nebezpečných a patogenních látek) a denně se odpad zredukuje až o 90 % s výsledným výstupem.

Další elektrické kompostéry můžeme najít ve školách a školkách od Aše, přes České Budějovice, Kladno, Prahu, Kolín až po Brno.

 Kompostér MŠ Dukovany               Kompostér České Budějovice

                                                     MŠ Dukovany                                                      MŠ České Budějovice

Elektrické kompostéry jsou plně automatické a své procesy si vyhodnocují zcela samy. Z uživatelského hlediska je tedy zapotřebí pouze odpad denně vkládat a díky redukci objemu až o 90% jednou za 2–3 týdny odebrat vzniklý hygienizovaný substrát.

Kompost má praktické využití

Mnohá školská zařízení, ve kterých se již dnes nacházejí elektrické kompostéry, využívají kompost na edukativní účely. V rámci školní výuky jsou děti vedeny k separaci všech druhů odpadů a vzdělávány o tom, jaká je cesta odpadu. Praktickým příkladem je tak i zapracování kompostu do země, jako organické hnojivo ve školní zahradě.

 Kompostování                        Kompost - hotový substrát

Výsledek kompostování po 24 hodinách

Vzniklý substrát z elektrického kompostéru GreenGood lze vložit do klasického zahradního kompostéru s dalším bio odpadem (např. listí, tráva) a tím vznikne kvalitní kompost. Tímto postupem vracíte všechny živiny zpátky do přírody a uzavírá se koloběh odpadů.

Fotografie pocházejí ze serveru www.meneodpadu.cz

Bc. Tomáš Aulický – zabývá se prodejem elektrických kompostérů

Autor: Tomáš Aulický

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: 999

    999
    Roční produkce bioodpadu
    Roční náklady na likvidaci bioodpadu 157 000 Kč
    Pořizovací náklady kompostéru
    GG30 388 000 Kč
    Roční náklady na provoz
    kompostéru 25 180 Kč
    Roční úspora 131 820

    Návratnost investice 3 roky

    • Autor: maticni

      Hloupost. Kolik stál ročně odvoz odpadu (zbytků z jídelny) před pořízením kompostéru ?

      • Autor: Zalka

        A nebylo by možné, aby ministerstvo školství vypsalo dotace na tento druh investice – určitě by se to vyplatilo do budoucna a bylo by vše v souladu s předpisy.

  • Autor: mko

    Elektrický kompostér
    Dobrý den, najde se dobrá duše, která mi poradí s elektrickým kompostérem na zbytky z obědů o velikosti 0-6kg? Potřebovala bych více informací. Značka, cena, spokojenost, nevýhody… Děkuji. Kohoutková

    • Autor: Marsi

      Dobrý den,
      máme tento kompostér a jsme s ním spokojené. Firma přijede poradí, řekne, kde co napojit. http://www.kompostovani-recyklace.cz/gg02.php