V posledních měsících se ve školním stravování, v přednáškách na konferencích i na poradách vedoucích čím dál více mluví o spotřebě soli. Podle zjištění Státního zdravotního ústavu sníme 3x více soli, než bychom měli, a s odpovídajícími zdravotními následky. Na vině nejsou jen slaná jídla v restauracích a jídelnách nebo stále rozšířenější konzumace jídel v provozovnách rychlého občerstvení, ale také příliš slané potraviny. V pozadí pak stojí značná spotřeba polotovarů, které mají obsah soli obvykle dosti vysoký.
Kolik soli spotřebujete?
Máme-li snižovat spotřebu soli, je potřeba nejprve zjistit, jaká skutečně je. A zde je problém. Spotřební koš neobsahuje skupinu sůl, běžné programy neumějí spotřebu soli v jídelnách rychle vyčíslit. Zkusili jste to někdy ručně nebo pomocí nějaké výpočetní tabulky?
Jak na sůl
Naše redakce se od letošního jara spotřebou soli ve školních jídelnách více zabývá, publikuje o ní články, snaží se shromáždit zkušenosti se spotřebou soli v jídelnách a chce všem jídelnám poskytnout jednoduchou metodiku, příp. tabulku, pomocí níž by si každá jídelna mohla svou spotřebu zjistit a porovnat s ostatními.
Kolik soli vylejete?
Při tomto úsilí jsme narazili na fakt, že velkou část soli, která se vydá ze skladu, strávníci nesnědí. Ptáte se, jak je to možné? Prostě vyteče do odpadu ve vodě, kterou kuchařky vylijí po uvaření brambor, těstovin, knedlíků. Zkušenosti ukazují, že množství této soli někdy činí i desítky procent celkové spotřeby, u různých příloh je to navíc různé.
Potřebovali bychom větším průzkumem stanovit, kolik vody při vaření příloh vylijete. Pomůžete nám s tím, prosím? Odpovíte nám na pár otázek?
Na oplátku vám můžeme slíbit, že vaše odpovědi zpracujeme a v září vám nabídneme nejen návod, jak zjistit množství „vylité“ soli, ale i tabulku na rychlý výpočet spotřeby soli.
Za vaši pomoc vám předem děkujeme.
%DOTAZNIK%
Diskuze
Autor: A nebo tak
Dotaz
To je kvůli podkladům pro diplomovou práci? Děkuji.
Autor: Pavel Ludvík
Určitě ne. Jde jen o zjištění, kolik soli vylijete s vodou. A vypadá to, že je jí dost.
Autor: Monik
Snížili jsme spotřebu
Také jsme snížili spotřebu soli.
Začali jsme tím, že vůbec nesolíme přílohovou rýži a přílohové těstoviny – stejně sůl končí v kanále.
Zatím s tím není problém.
Autor: danka
Nezlobte se na mě,ale vůbec nesolená rýže i těstoviny nejsou dobré. Ano,většina soli skončí v kanále,ale při její ceně bych to vůbec neřešila