Přeskočit na obsah

Kolik soli vylijete do odpadu?

V posledních měsících se ve školním stravování více hovoří o spotřebě soli. Mnohé jídelny však narážejí na to, že ji neumí rychle zjistit. Navíc velké množství soli, které vydáte se skladu, se nesní. Víte o tom? V článku najdete podrobnosti i prosbu o účast v malém průzkumu.

Autor: Redakce Jídelny.cz

V posledních měsících se ve školním stravování, v přednáškách na konferencích i na poradách vedoucích čím dál více mluví o spotřebě soli. Podle zjištění Státního zdravotního ústavu sníme 3x více soli, než bychom měli, a s odpovídajícími zdravotními následky. Na vině nejsou jen slaná jídla v restauracích a jídelnách nebo stále rozšířenější konzumace jídel v provozovnách rychlého občerstvení, ale také příliš slané potraviny. V pozadí pak stojí značná spotřeba polotovarů, které mají obsah soli obvykle dosti vysoký.

Kolik soli spotřebujete?

Máme-li snižovat spotřebu soli, je potřeba nejprve zjistit, jaká skutečně je. A zde je problém. Spotřební koš neobsahuje skupinu sůl, běžné programy neumějí spotřebu soli v jídelnách rychle vyčíslit. Zkusili jste to někdy ručně nebo pomocí  nějaké výpočetní tabulky?

Jak na sůl

Naše redakce se od letošního jara spotřebou soli ve školních jídelnách více zabývá, publikuje o ní články, snaží se shromáždit zkušenosti se spotřebou soli v jídelnách a chce všem jídelnám poskytnout jednoduchou metodiku, příp. tabulku, pomocí níž by si každá jídelna mohla svou spotřebu zjistit a porovnat s ostatními.

Kolik soli vylejete?

Při tomto úsilí jsme narazili na fakt, že velkou část soli, která se vydá ze skladu, strávníci nesnědí. Ptáte se, jak je to možné? Prostě vyteče do odpadu ve vodě, kterou kuchařky vylijí po uvaření brambor, těstovin, knedlíků. Zkušenosti ukazují, že množství této soli někdy činí i desítky procent celkové spotřeby, u různých příloh je to navíc různé.

Potřebovali bychom větším průzkumem stanovit, kolik vody při vaření příloh vylijete. Pomůžete nám s tím, prosím? Odpovíte nám na pár otázek?

Na oplátku vám můžeme slíbit, že vaše odpovědi zpracujeme a v září vám nabídneme nejen návod, jak zjistit množství „vylité“ soli, ale i tabulku na rychlý výpočet spotřeby soli.

Za vaši pomoc vám předem děkujeme.

%DOTAZNIK%

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: A nebo tak

    Dotaz
    To je kvůli podkladům pro diplomovou práci? Děkuji.

    • Autor: Pavel Ludvík

      Určitě ne. Jde jen o zjištění, kolik soli vylijete s vodou. A vypadá to, že je jí dost.

  • Autor: Monik

    Snížili jsme spotřebu
    Také jsme snížili spotřebu soli.
    Začali jsme tím, že vůbec nesolíme přílohovou rýži a přílohové těstoviny – stejně sůl končí v kanále.

    Zatím s tím není problém.

    • Autor: danka

      Nezlobte se na mě,ale vůbec nesolená rýže i těstoviny nejsou dobré. Ano,většina soli skončí v kanále,ale při její ceně bych to vůbec neřešila