Přeskočit na obsah

Luštěniny ve školním stravování (1)

Luštěniny byly tradiční součástí stravy našich předků, ale do školních obědů se prosazují velmi těžko. Pro jejich podávání nechybí legislativa, doporučení odborníků, ale jen kuchařky v jídelnách vědí, jak těžko strávníci luštěniny přijímají. Proč jsou luštěniny tak důležité, co mezi ně patří a co ne? Proč je důležité je jíst?

Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Aneta

    Tofu
    Kam zařazujete tofu ve SK? Pokud se nemýlím vzniká ze sojového mléka a sója je luštěnina.

    • Autor: Jana S.

      Metodika pro výpočet spotřebního koše uvádí kromě základních 10 skupin potravin, které jsou uvedeny ve vyhlášce 107 o šk. stravování, i skupiny „vejce“ a „rostlinné maso“ (které se propočítávají především u jídelen s laktoovovegetariánskou dietou).
      Ke skupině „rostlinné maso“ se řadí klaso, seitan, robi a také tofu, podobně jako sójové texturované bílkoviny. Tato skupina se zohledňuje, jsou-li uvedená „masa“ v jídelníčku zastoupena. Ve většině školních jídelen je to ale nepravidelná záležitost, spíše pro zpestření jídelníčku. Není povinností ŠJ tyto potraviny do jídelníčku zařadit. Skupina „rostlinných mas“ a vajec se nesleduje, v případě většího výskytu se uvádí pouze do poznámky či dodatku ke SK.

  • Autor: janica

    tofu
    Já mám tofu v luštěninách a proto jsem ho i začala brát do salátů, polévek. Myslím, že rostlinné maso je vyráběno trošku jinak, ale nevím to určitě.