Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Aktualizováno viz https://jidelny.cz/show.aspx?id=1907
Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Diskuze
Autor: Aneta
Tofu
Kam zařazujete tofu ve SK? Pokud se nemýlím vzniká ze sojového mléka a sója je luštěnina.
Autor: Jana S.
Metodika pro výpočet spotřebního koše uvádí kromě základních 10 skupin potravin, které jsou uvedeny ve vyhlášce 107 o šk. stravování, i skupiny „vejce“ a „rostlinné maso“ (které se propočítávají především u jídelen s laktoovovegetariánskou dietou).
Ke skupině „rostlinné maso“ se řadí klaso, seitan, robi a také tofu, podobně jako sójové texturované bílkoviny. Tato skupina se zohledňuje, jsou-li uvedená „masa“ v jídelníčku zastoupena. Ve většině školních jídelen je to ale nepravidelná záležitost, spíše pro zpestření jídelníčku. Není povinností ŠJ tyto potraviny do jídelníčku zařadit. Skupina „rostlinných mas“ a vajec se nesleduje, v případě většího výskytu se uvádí pouze do poznámky či dodatku ke SK.
Autor: janica
tofu
Já mám tofu v luštěninách a proto jsem ho i začala brát do salátů, polévek. Myslím, že rostlinné maso je vyráběno trošku jinak, ale nevím to určitě.