Přeskočit na obsah

Magické koule v krvavé omáčce aneb letmý pohled do letních jídelníčků

Pohledy do letních jídelních lístků mateřských škol přinášejí spoustu inspirace a impulsů – pro vážné přemýšlení, inspiraci i pro zasmání. Projděte si je s námi, co se v nich dětem nabízí k snědku i pití.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Většina jídelen základních a středních škol je v létě zavřená, což se ale nedá říct o mateřských školách. Ty obvykle fungují dál a pohled do jejich jídelních lístků je zajímavým vyplněním volného času. Někdy se přitom čtenář zasměje – třeba nad některými zkratkami nebo překlepy. Co byste například řekli třeba svačině, na kterou dostanete jog.b nebo sýr pl.? Také pokrm (nebo výrobek) nazvaný cer. pl vyžaduje hodně fantazie, abyste zjistili, co bude k snědku. Bude to nějaký cereální plátek, nebo cereální pletýnka, nebo snad dokonce certifikovaný plátek? I to je v dnešní době certifikátů a osvědčení možné.

Jindy čtenář zvážní nad troufalostí paní vedoucí, která na oběd nabízí nějakou odvážnou kombinaci potravin či pokrmů nebo když čufty v rajské omáčce popisuje malým strávníkům velmi sugestivně takto: magické koule v krvavé omáčce. Nepolekají se děti, neutečou od takového oběda? Při zkoumání jídelníčků se někdy i osvěžíte – to když váš zrak padne na některé nápoje, například na levandulovou limonádu. Velmi občerstvující byl pohled na nedávnou nabídku nápojů školky z jednoho okresního města: čaj pohádkové sny (bez cukru), voda ochucená citronem, bio jablečný mošt, mléko, čaj Babiččina zahrádka (bez cukru), voda ochucená pomerančem, šťáva lesní směs a tak to šlo dál. Pozoruhodné bylo, jak často autorka zdůrazňovala, že nápoje jsou bez cukru.

Není chléb jako chléb

Je mnoho mateřských škol, které se správně snaží obměňovat nabídku chleba a pečiva. Některé dokonce ve shodě s nutričními odborníky nabízejí dětem převážně chléb. Ovšem v jejich jídelníčcích čtete: chléb s máslem a sýrem, chléb s tvarohovou pomazánkou, chléb s rybí pomazánkou a jen občas to prostřídají rohlíkem se sýrem. Nespokojený rodič pak roznáší po obci, že děti jedí pořád jen chleba a že svačiny jsou fádní. Jenže neví, že ten chléb nebo rohlík mají děti pokaždé jiného druhu. Takže lépe by bylo druh chleba pečlivě uvést: kváskový chléb s máslem a sýrem, kmínový chléb s tvarohovou pomazánkou, sádlový chléb s rybí pomazánkou a prostřídat to cereálním rohlíkem se sýrem eidam.

Podobně často vidíme, že podle jídelního lístku mají děti každý druhý den na svačinu ovocný čaj nebo jen čaj. V jídelně jedné mateřské školy dokonce podávají dětem čaj mnohem častěji než mléko nebo mléčné nápoje. Jak zde pak dodržují spotřební koš? Proč takto kritiky zbytečně dráždí? Ten čaj je v jídelníčku opravdu vidět a pořád jen slovo čaj. Určitě ale mění jeho druh. Proč to okolí nedají na vědomí: pomerančový čaj, borůvkový čaj, čaj s lesním ovocem, čaj dobré ráno?

Obilné kaše lákají

I v létě zařazují školky do jídelníčku obilné kaše. Některé si velmi dávají záležet, jak toto docela obyčejné jídlo našich předků prezentují. Taková jáhlovo-dýňová kaše sypaná kakaem působí rozhodně lákavěji než obyčejná jáhlová kaše, i když může jít o jedno a totéž. Sliny se sbíhají i nad přesnídávkovou vločkovou kaší sypanou grankem, vypadá velice dobře, jen k ní odpoledne nesmí být müsli tyčinka a pomerančový džus, tak jak jsme viděli v jedné školce. Müsli tyčinka není výživovými odborníky považovaná za svačinu vhodnou pro malé děti a už vůbec ne v kombinaci s džusem. Celé jídlo bude nutričně nevyvážené, bude obsahovat hodně cukrů a sladké přece dostaly děti už dopoledne…

Se sladkými svačinami se to nesmí přehánět

Nic proti sladkým svačinám, ale nesmí se to s nimi přehánět. Odborníci dnes doporučují max. 3 sladké svačiny za týden a jsou jídelny, kde si vystačí jen s dvěma. Nezapomeňme, že do tohoto čísla se počítají i pokrmy typu ovocný jogurt, chléb s máslem a džemem, nebo pečivo namazané medovým máslem. Je navíc vhodné, když takové svačiny nejsou hned po sobě. V jídelních lístcích jsou vidět případy, kdy je odpoledne domácí koláč s tvarohem a ovocem a druhý den ráno smetanový Pribináček s müsli. Nebo odpoledne na svačinu muffinek s mascarpone a jahodami a následující den na přesnídávku ovocný jogurt a cornflakes. Na to vás nutriční terapeutka jistě upozorní, a když v týdnu uvidí hned 3 sladké svačiny ve dnech po sobě jdoucích, nedivte se, že bude vyšilovat.

Na závěr si dejme oběd

Dost bylo svačin. Zkusme si na závěr dnešního článku dát pořádný oběd, ale lehký, pestrý a vhodný do horka. Našli jsme červnový jídelní lístek mateřské školy, kde děti měly postupně tyto obědy:
Pondělí: polévka z červené čočky s pohankou, pečené rybí prsty nemleté, bramborovo-dýňové pyré, zeleninová obloha, nápoj meruňka
Úterý: polévka zeleninová s quinoou, hovězí plátek na zelenině ratatouille, vařené těstoviny, pitná voda
Středa: polévka kapustová, rýžový nákyp s jablky a skořicí, džus tropico
Čtvrtek: polévka slepičí s masem a strouháním, moravský vepřový vrabec, dušený špenát, bramborové halušky, pitná voda s citronem
Pátek: polévka rajská s ovesnými vločkami, krůtí medailonky na kukuřici, kuskus, ledový salát, pitná voda

V nabídce převažují zeleninové polévky, často s obilnými zavářkami, objeví se i jedna luštěninová, hlavní pokrmy obsahují různé druhy mas, také rybu, jedno sladké jídlo. Jediné trochu těžší jídlo je ve čtvrtek, jinak spousta zeleniny čerstvé i tepelně zpracované, a vše doprovází pestrá nabídka nápojů. Lidově řečeno krása střídá nádheru. Léto s takovým jídelním lístkem budiž pochváleno!

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Profesor Žalud, sanatorium Loukov

    No skvělé!
    „V nabídce převažují zeleninové polévky, často s obilnými zavářkami, objeví se i jedna luštěninová, hlavní pokrmy obsahují různé druhy mas, také rybu, jedno sladké jídlo. Jediné trochu těžší jídlo je ve čtvrtek, jinak spousta zeleniny čerstvé i tepelně zpracované, a vše doprovází pestrá nabídka nápojů. Lidově řečeno krása střídá nádheru.“ — Nechtěl by pan Ludvík na nějaký čas navštívit naše sanatorium? Pokoje máme moderně vybavené, bez mříží a s klikami, v parku zpívají ptáčci a kolem voní květy rozličných stromů. Obilné kaše šestkrát denně jsou samozřejmostí, do jídla pravidelně zařazujeme i obilné otruby, kukuřičný šrot, šváby a jiné moderní pokrmy z exotické východní Asie. Výrazné zlepšení psychického stavu garantujeme už během pouhých šesti měsíců!

  • Autor: Hubert Dub

    Magické koule
    Z názvu jídla by měl strávník poznat, co dostane na talíř.
    Tuto zásadu nás učili na škole společného stravování.
    Nebo nemáme dost odborně vzdělaných vedoucích školních jídelen?