Je dost vedoucích, které říkají: „Školní jídelna musí být vidět.“ Proč, nemají kuchařky dost práce a ještě aby se staraly o nějaké své zviditelnění? Školní jídelna, která upoutává pozornost okolí, současně zvyšuje povědomí o své práci, o kvalitě a odbornosti svého personálu. Lidé oceňují, když někdo něco umí, a proto jsou potřebné akce, které ukazují, že kuchařky mezi takovou skupinu patří. K odborníkovi přistupují ostatní také s větší respektem a nedovolí si k němu tolik. Jídelna má rovněž lepší výchozí pozici pro různá vyjednávání, o její pracovnice je větší zájem, jsou známé i snahy o přetahování kuchařek mezi jídelnami. Takové jsou klady, když jídelna usiluje o to, aby se o ní více vědělo.
Jenže jak to má jídelna udělat? Vždyť kuchařky jsou upoutané v kuchyni a musí hlavně vařit. Nestačí však vařit a říkat, my děláme dobře svou práci, co můžeme dělat víc? I běžné vaření se dá zabalit do pláště, který mu poskytnou různé akce, příležitosti a výročí.
Významné dny na jaře – využijte je
Příkladem jsou třeba některé dny významné pro stravování. Na portálu Jídelny cz najdete jejich seznam.
Na začátku března se slaví Den jódu. Připomeňte v tento den svým strávníků význam ryb a využijte ho pro nějakou inovaci v podávání rybího masa. Do menu můžete přidat i další potraviny a nápoje s vyšším obsahem jódu a pokuste se o tom dát vědět rodičům, širší veřejnosti a místním novinám.
Krátce na to se bude připomínat Světový den vody. Představuje ideální šanci domluvit se se školou, zda by se učitelé v různých předmětech nemohli o vodě zmínit. V jídelně, kde letí zejména slazené nápoje, se může ten den podávat jen voda. Tam, kde vodu podávají často, mohou nabídnout širší paletu vody, jednou ochucenou mátou, podruhé citronem, potřetí zázvorem.
V květnu proběhne Světový den mléka a Světový den koktejlů. Školní jídelna může obě dvě příležitosti spojit a nějak netradičně strávníkům připomenout význam mléka. V jídelníčku může být mléčná polévka, dopoledne mohou děti dostat mléčnou svačinku, oběd lze doplnit i širší nabídkou mléčných nápojů, např. koktejlů. Nápadů se nabízí spousta. Zatímco Den mléka je obecně známý, o koktejlech povědomí moc není a to by mohlo vaše okolí zaujmout!
I další významný květnový den – Den mytí rukou – přináší jídelnám mnoho inspirace. Seznamte se se zkušenostmi, které s mytím rukou získala jedna slovenská školní jídelna.
Na konci prázdnin vyvrcholí soutěž Nejlepší kuchař společného stravování. Kuchařky, které se v minulosti dostaly do finále této soutěže, mluví o tom, kolik zkušeností účastí získaly, jak užitečné bylo setkání s kolegyněmi z celé republiky. Ředitel nebo starosta se najednou dozvěděl, jak výborné kuchařky má, musel je uvolnit z práce a vyřešit jejich dopravu do Prahy. A což teprve, když se jídelna umístila na jednom z předních míst – odezva v okolí bývá často nebývalá. Povědomí o soutěži můžete podpořit i jen tím, že se do ní přihlásíte.
I na podzim můžete veřejnost zaujmout
K tomu, aby jídelna o sobě dala vědět, může využít rovněž podzim, který obvykle přinese spoustu plodů, hlavně jablek, a také dýně. Její jídelníček může tyto potraviny obsahovat ve velkém. Nejen však nabídnout strávníkům jablka, jablečné záviny, moučníky z jablek, dýňové polévky, ale uspořádat i ochutnávky jablečných nápojů a moštů. Nápady najdete v článku o Dnu jablek, který se připomíná 21. října.
Říjen je vůbec měsícem, který školní jídelně přináší mnoho příležitostí, jak upoutat strávníky i celou veřejnost. Například Den těstovin, který se v tomto měsíci také připomíná, je velkou inspirací. Těstoviny jsou u dětí velmi populární a možností, jak je zvýraznit, je velmi mnoho. Vyzkoušejte nějakou zcela novou zeleninovou omáčku nebo použijte zcela nový a vašim strávníkům neznámý druh těstovin.
A další významný říjnový den – Světový den výživy. Ten se stal již v mnoha jídelnách stálicí, a je navíc velmi známý mezi novináři, kteří rádi pátrají po akcích s ním spojených. Dáte jim k tomu příležitost?
Cizí svět ve školní jídelně upoutává
Některé akce v jídelnách však nesouvisí s ročním obdobím, jsou vázány spíše na návštěvy zahraničních studentů ve škole. A těch je dost, protože mezinárodní spolupráce mezi školami se v dnešním světě velmi podporuje. Tak například do jedné školy přijela skupina studentů z různých států a jídelna na každý den připravila jídlo pocházející z jedné ze zemí, odkud studenti přijeli. I takové události jsou vděčné pro média, zejména pro místní noviny, a jídelna tak může dát o sobě vědět.
Také Dny zahraničních kuchyní snad nemusíme zmiňovat, ty jsou dnes samozřejmostí v mnoha školách. Někde si troufnou i na několik takových akcí v průběhu školního roku. Připomeňme úspěšný projekt zlínské jídelny Hradská, kde před časem každý měsíc představili strávníkům jednu zahraniční kuchyni.
Řada jídelen se v posledních letech zúčastnila celostátních Dnů norské nebo španělské kuchyně. Letos je na pořadu kuchyně mexická. Kromě nových poznatků při přípravě jídel kuchařkám tyto akce přinesly i zkušenosti zcela nového druhu. Stát tváří tvář hejtmanovi, senátorovi nebo velvyslanci cizího státu, podávat mu ruku, ev. s ním prohodit pár slov je zážitek, který se v budoucnu může hodit. Opět je pravidlem, že jídelna se dostane do novin, a okolí se dozví, co umí.
Obracet se k místním zvyklostem, jídlům a potravinám je IN
K tomu, aby školní jídelny upoutaly pozornost okolí, si nemusí brát na pomoc jen zahraničí. Mohou se naopak zaměřit na podporu místních tradic a místních zvyklostí. V současné době jsou takové aktivity IN a když se to dozví veřejnost, tím lépe. Některé jídelny si všímají, kdy obec slaví posvícení (neboli pouť, neboli hody), v tom týdnu připraví slavnostní jídlo, jaké se při podobných příležitostech podává, a upozorní tak na regionální zvyklosti. Někde se s náležitou propagací připravují sice ne slavnostní, ale věhlasná místní jídla: na Vysočině polenské mrkvánky, v Poděbradech středočeské řepánky. Pestrou paletu podobných nápadů najdete v článku Naše posvícení.
Přibývá různých specializovaných farem, produkujících ovoce, mléčné výrobky a mléko, maso, někdy dokonce v biokvalitě. Ve spolupráci s nimi lze uspořádat ochutnávky jejich produktů. Rodiče vašich strávníků velmi rádi slyší to, že jídelna usiluje o získání co nejkvalitnějších potravin, často v biokvalitě, a taková ochutnávka je ideální příležitostí jim to sdělit. Inspirovat vás může bio týden ve ŠJ v Českém Brodě. Podobnou akci je možno také využít k ochutnání velmi netradičních potravin jako např. kozího sýra a syrovátky, tak jak to před časem udělali v Plumlově.
Od některých potravin je na trhu množství odrůd, druhů a často jsou mezi nimi takové, které mají velmi zvláštní vzhled nebo chuť. Pak je vhodné je nejprve při nějaké akci představit. Jde např. o luštěniny, které při Gastrofestu ve ŠJ v Dubném lidem ukazovali ve spoustě variant. V jiné jídelně podobně strávníky seznamovali se sýry (ať už z farmy, nebo s málo známými francouzskými výrobky s velmi neobvyklým i chutěmi).
A kdo si ještě nevybral, může zkusit obědy či večeře pro rodiče, kterých se pořádá po celé naší zemi hodně, inspirovat se Rokem polévek v Českém Brodě nebo Rybím týdnem ve ŠJ Chvaletická v Praze. To vše jsou akce, které vašim strávníkům, jejich rodičům i široké veřejnosti dají najevo, že to v jídelnách opravdu umíte.
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze