Přeskočit na obsah

Marmeláda nebo ovocná směs?

Jistě jsou vám známé spory o to, zda se může používat název rum, utopenci apod. Netýkají se však jen obchodů a restaurací. Podobný problém může nastat i v oblasti školního a závodního stravování. Například taková marmeláda.

Autor: Monika Pečková

Až vám budou příští rok obchodní zástupci nabízet „ovocnou směs“,  možná si představíte sušené ovoce v sáčku, podobně jako se dnes prodávají například směsi ořechů. Ovšem chyba lávky. Půjde o starou dobrou marmeládu. Kvůli normám Evropské unie bude totiž nutné změnit dosavadní název „marmeláda“. Jde o velmi podobný případ jako například u tuzemského rumu.
„Uvažujeme nad názvy ovocná směs či ovocná pomazánka,“ uvedla vedoucí marketingu největší  konzervárny v ČR Hamé Babice, Marcela Mitáčková. Označení marmeláda se totiž v Evropské unii smí používat jen pro džemy, které obsahují alespoň 20 procent citrusového ovoce – tedy pomerančový, grepový a podobně. Právě tyto džemy jsou třeba v Anglii nejoblíbenější.
A jak je tomu u nás? Hamé vyrábí nejvíce marmelád z jablečné, meruňkové, jahodové, rybízové a malinové dřeně. „Marmelády jsou velmi významnou složkou skupiny takzvané sladké výroby, do které jsou kromě nich řazeny džemy, povidla, kojenecké výživy a kompoty. Celá tato skupina tvoří zhruba pětinu produkce firmy,“ konstatovala vedoucí marketingu. Jde tedy o nezanedbatelnou položku v rozpočtu firmy.
Naštěstí jsou čeští spotřebitelé vesměs konzervativní a příliš nemění své oblíbené druhy. Proto je Mitáčková přesvědčena, že se poptávka po výrobku nesníží. „Jsme přesvědčeni, že český zákazník bude tyto výrobky kupovat i přes změnu tradičního názvu,“ uvedla.
A co vy? Budete marmeládu kupovat, i když  bude „převlečená“ za ovocnou směs?

Zpracováno podle ČTK.

Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz.

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se