Přeskočit na obsah

Medové snídaně – ze Slovinska do Evropy

Zajímavá iniciativa slovinských včelařů pro zpestření jídelníčků našich dětí prošla nedávnou Evropskou komisí a míří do celé Evropy. Tedy i k nám. Víte, co jsou to medové snídaně?

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Je to už více než sedm let, kdy se mezi slovinskými včelaři zrodil nápad propagovat svoji práci mezi dětmi a začali v mateřských a základních školách organizovat vzdělávací a propagační kampaň Medové snídaně. Každý třetí pátek v listopadu tak děti dostaly k snídani místní čerstvý med, účastnily se s tím spojených soutěží, přednášek, pracovních dílen i exkurzí, aby se zblízka seznámily s prací včelařů i s významem včelařství. Zrodila se tak nová tradice, která byla u slovinských dětí velice oblíbená. Během dalších let získala vysokou popularitu, svou účastí ji také často podpořili místní politici, sportovci a jiné známé osobnosti.

Vzhledem k výsledkům, které tato akce přinesla, rozhodli se slovinští včelaři dále šířit svoje zkušenosti, a to za pomoci Evropské komise. Je tedy možné, že kromě již zaběhnutých projektů Mléko do škol a Ovoce do škol, které jsou Evropskou komisí dosud podporovány, se ve školách brzy dočkáme i Medových snídaní. Pokusme se tedy s iniciativou slovinských včelařů blíže seznámit.

Tradiční slovinská snídaně

Původní myšlenka propagace včelařství se ve Slovinsku po několika letech dočkala širší podpory ze strany slovinského ministerstva zemědělství, což vyústilo v roce 2011 uspořádáním 1. ročníku Tradiční slovinské snídaně (Tradicionalni slovenski zajtrk). Odpovědní úředníci si totiž uvědomili, že je nutné vytvořit podněty, které mohou zvýšit soběstačnost Slovinska v produkci ovoce a zeleniny a pomoci s řešením nepříznivé ekonomické situace ve zdejším potravinářském průmyslu. Dalším z cílů bylo také upozornit nejen děti v mateřských a základních školách, ale potažmo i širokou veřejnost na význam snídaně a zdravého stravování vůbec, ale i na výhody lokálně pěstovaných potravin a v neposlední řadě na důležitost včelařství pro další zemědělskou produkci.

Ráno 18. listopadu 2011 tak dostaly děti na 828 základních a 707 mateřských školách tmavý chléb s máslem a medem, mléko a jablka, které jim darovali místní zemědělci, zemědělské a potravinářské podniky a včelaři. Bylo přitom zkonzumováno více než 19000 kg chleba, 2600 kg másla, 53 600 litrů mléka, 3220 kg medu a 32000 kg jablek. Akce byla dětmi, rodiči i veřejností přijata velmi dobře. A měla i svoje výsledky: postupně ve školách začaly vznikat nové včelařské kroužky, zvyšoval se počet mladých včelařů, zvýšil se prodej medu a dalších včelařských produktů a došlo k rozvoji místních včelařských komunit.

Den slovinských potravin

Projekt se dále rozrůstal a získal podporu také ze strany slovinského ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství. V roce 2012 přijala slovinská vláda dokonce usnesení o tom, že každý třetí pátek v listopadu se bude připomínat jako Den slovinských potravin.

Iniciativa Evropská medová snídaně

Na základě svých dobrých zkušeností podali slovinští včelaři návrh k vytvoření kampaně Evropská medová snídaně. Jeho nejdůležitějším cílem je zvýšit povědomí široké veřejnosti o důležitosti včel a včelařských produktů, o zdravém životním stylu a o významu lokálně vyráběných potravin. Prvním krokem bylo uspořádání společného jednání, na kterém se v lednu 2014 setkali přímo ve včelařském středisku zástupci včelařů s ministrem zemědělství a slovinskými poslanci Evropského parlamentu. V březnu letošního roku pak byla iniciativa Evropská medová snídaně představena na zasedání Rady pro zemědělství a rybolov EU. Jak vyplývá z tiskové zprávy, návrh získal značnou podporu ze strany řady zemí, mezi kterými je i Česká republika.

V listopadu 2014 se ve Slovinsku bude konat 3. mezinárodní konference včelařů, na které bude projekt Evropská medová snídaně také prezentován. Jeho účastníci budou pozváni na snídani přímo do mateřských a základních škol, takže získají bezprostřední zkušenosti s realizací projektu. To by potom mohlo pomoci k jednoduššímu zavedení celého záměru v jejich zemích. 

Med ve školní jídelně

A jak jsme na tom s medem v našich školách a jídelnách? Med jistě nepatří mezi základní suroviny, čas od času se ale používá, jak napovídají názvy v mnoha jídelníčcích: medové máslo, kuřecí stehna na medu a zázvoru, krůta na medu, čaj s medem.

Ačkoli se v dnešní době klade důraz na využívání lokálních potravin a vy byste rádi podpořili ve své kuchyni místního včelaře, není to jednoduše možné. I když už několik let mohou prodávat své produkty tzv. ze dvora, nemůžeme je nakupovat do školní jídelny. Tento způsob prodeje medu (a také masa, mléka a vajec) je určen pouze konečným spotřebitelům. Med, který se používá k přípravě jídel v jídelně, však musí pocházet od velkododavatele registrovaného u Státní veterinární správy. Uvidíme, zda se tento postup, i v souvislosti s Evropskou medovou snídaní, v budoucnosti nezmění.

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se