Dovolte, abych se s vámi, příznivci školního stravování, podělila o dojmy z akce, která se konala u nás v naší školní jídelně Dubicko v měsíci listopadu 2009. Jak vše začalo? Stále jsem přemýšlela, jak oslavit 16. říjen, „Den zdravé výživy“, aby se strávníci dozvěděli a zapamatovali si, co je zdravá výživa, aby ochutnali v pokrmech novinky, jako je např. cizrna a špalda.
Nejdříve jsem všechny strávníky seznámila s chystanou akcí a žáčkům prvního stupně jsem zadala domácí úkol, aby vystříhali z letáků zdravé a nezdravé potraviny, že si je potom nalepíme na pyramidu zdraví, kterou jsem jim vyrobila z kartonu. Ale vše dopadlo trochu jinak. Děti nalepily zdravé potraviny až po vrch pyramidy, a tak jsem tam potom musela dopsat, že jíme jen zdravě.

Děti rády soutěží, proto měly na výdejním pultě krabičku s lístečky a denně psaly, co jim chutná a co ne, což se jim velmi líbilo. Vše mi vhazovaly do poštovní schránky, kterou máme umístěnou již několik let v jídelně na vzkazy pro kuchařky a pro mě. Soutěže se zúčastnili všichni, i učitelé a cizí strávníci.
V mateřské škole dostali také každý týden papír, kde paní učitelky zapisovaly každý den reakce dětí a každý týden mi je odevzdávaly. Paní učitelky se do této akce velmi aktivně zapojily a na závěr přišly poděkovat za příjemný měsíc plný novinek, což nás velmi potěšilo. Na závěr (poslední den v měsíci) jsem soutěž vyhodnotila a výsledky vyvěsila na nástěnku.
Malá ukázka toho, co jsme tento měsíc vařily:
Polévka: Bramborová se špaldou a sýrem
Oběd: Masové knedlíčky v rajské omáčce, houskový knedlík vícezrnný, džus
Polévka: Kroupová sedlácká
Oběd: Vepřová pečeně, špenát, bramborový knedlík špaldový, mléčný koktejl jahodový

Polévka: Gulášová s bramborem
Oběd: Cizrnové palačinky s džemem, šlehačkou a čokoládou, jablko, bílá káva
Polévka: Minestrone
Oběd: Smažený Pangasius s brokolicí, obalovaný v sezamové strouhance, bramborová kaše a domácí dýňová přesnídávka
Polévka: Zeleninová s vločkovými knedlíčky
Oběd: Slovenské halušky s cizrnou, moravský vrabec, červené zelí

Polévka: Česneková s vlákninou a brambory
Oběd: Karlovarský kotouč, rýže basmati, salát z čínského zelí s červenou řepou
Polévka: Bramborová se sýrem
Oběd: Fazolový guláš, chléb žitný, domácí piškot Amálka
Polévka: Kuřecí s masem a domácí nudle od babičky
Oběd: Bramborák plněný masem a Gombášem, muf se špaldou


Také jsem nezapomněla na MŠ a ZŠ z vedlejší vesnice Bohuslavice, kam vyvážíme obědy. Před vánocemi jsme i tam byla popovídat o zdravém stravování a samozřejmě jsem slíbila překvapení, které chystám na jaro. Až se probudí broučci a bude svítit sluníčko, tak si opět zasoutěžíme. Všechny názvy jídel budou pohádkové.
Chtěla bych samozřejmě poděkovat paním kuchařkám, které se velmi snažily o úspěšnost akce chutně uvařenými pokrmy, a ocenit jejich nápaditost a chuť péct domácí moučníky (buchty, štrúdly a bábovky pro děti MŠ na svačinky a pro školáky mls po obědě).
Vím, že podobné akce probíhají i na ostatních stravovnách. Je jen škoda, že se tam nepodělí o získané poznatky a jídelníčky, které tam připravili. Nejde o to se chlubit, i když jsou tyto akce velmi náročné na čas i peníze, ale dát o sobě vědět, že stravovny už dávno nejsou jen ty strašné blafy (i když by se takhle nikdy nemělo o jídle mluvit).
Doufám, že nastane čas, kdy se bude v médiích mluvit o školním stravování jen pozitivně, a že kdysi tolik kritizované školní stravování je opravdu minulostí.
Jana Hartová, vedoucí ŠJ Dubicko
Diskuze
Autor: hospodarka
Jste úžasné!
Jste úžasné! Věřím, že vám celá akce dala hodně práce, ale výsledek stál za to. Je bezvadné, že se vám podařilo do věci vtáhnout i dospělé strávníky! Gratuluji a přeji hodně elánu do dalších podobných akcí. Děkuji za hezky napsaný článek.
Autor: učitelka IK
pochvala
Zajímavá akce naší školní jídelny se velmi líbila a hlavně novinky nám moc chutnaly.