Přeskočit na obsah

Mezinárodní rok ovoce a zeleniny

Víte, že letošní rok byl vyhlášen Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny? Jde o jedinečnou příležitost upozornit na důležitost ovoce a zeleniny v naší výživě. V článku se dozvíte nejen informace k tomuto významnému roku, najdete zde ale i mnoho námětů a inspirace, jak téma přiblížit svým strávníkům.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Valné prohlášení OSN vyhlásilo rok 2021 Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Je to jedinečná příležitost upozornit na důležitou roli ovoce a zeleniny ve výživě člověka, v oblasti zajišťování potravy a zdraví a v oblasti udržitelného rozvoje přírody.

Stanovené cíle

V jednotlivých zemích na celém světě se pěstuje mnoho typických plodin, které jsou součástí místních tradičních jídel. Různé druhy ovoce a zeleniny představují širokou škálu tvarů, chutí, barev, vůní i zdravotních účinků. Mohou se konzumovat čerstvé, konzervované nebo jinak tepelně upravené. Jako prevence proti chronickým onemocněním (cukrovka, rakovina, oběhové nemoci, obezita) se doporučuje minimální množství 400 g. Z celosvětového pohledu je však toto množství pro řadu lidí nedosažitelné. Například proto, že čerstvé ovoce a zelenina jsou leckdy dražší než nezdravé rychlé občerstvení. Cílem Mezinárodního roku ovoce a zeleniny je zvýšit povědomí o zdravotních výhodách konzumace ovoce a zeleniny, propagovat jejich pěstování v souladu s udržitelností, modernizovat postupy a technologie při pěstování a zpracování a omezit plýtvání. Svou roli v naplňování těchto cílů by měly sehrát vlády, soukromé společnosti, ale také široká veřejnost včetně dětí.

Co mohou udělat jídelny

O důležitosti každodenní konzumace ovoce a zeleniny všichni ve školních jídelnách už dávno vědí. Nyní se v souvislosti s Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny nabízí další příležitost, jak tuto zásadu ještě více rozšířit do povědomí strávníků. Tady je několik námětů, co mohou udělat jídelny, a to i v současné době, kdy jsou často se svými dětskými strávníky v kontaktu jen na dálku.

Vzdělávejme – připravme si pro webové stránky zajímavé čtení – třeba zeleninovou a ovocnou abecedu, rozdělení podle barev, připomeňme tabulkou obsah vitamínů apod. Pro děti může být zajímavý také krátký popis, jak se pěstují ředkvičky nebo jahody. A co článek o tom, kolika barvami se můžou pochlubit rajčata? Jaký je rozdíl mezi čínským a pekingským zelím? Je rajče ovoce nebo zelenina? Poraďme, jak uchovávat ovoce a zeleninu, abychom si je mohli co nejdéle vychutnat a zamezit plýtvání.

Zabavme – nabídněme dětem trochu zábavy při luštění křížovky nebo kvízu, kde bude ovoce nebo zelenina v hlavní roli. Můžeme je také vybídnout, ať nám zašlou fotky, jak si doma připravují ovocné nebo zeleninové svačinky.

Vyzvěme ke spolupráci – oslovme děti s prosbou o spolupráci. Uspořádejme anketu o nejoblíbenější zeleninová jídla, která zařadíme do jídelníčku, jakmile to situace dovolí. Připravme soutěž o obrázek nebo básničku s námětem ovoce či zeleniny, kterými pak vyzdobíme jídelnu.

Kde hledat inspiraci

Pokud byste potřebovali trochu inspirace, můžete pátrat na internetu. Například Národní zemědělské muzeum zveřejnilo u příležitosti Mezinárodního roku ovoce a zeleniny na svých stránkách zajímavé kvízy, u kterých si mohou své vědomosti ověřit nejen děti. Pěkné úkoly pro menší děti s milými ilustracemi se nabízejí na webu inkluzivniskola.cz. Pro zábavné a poučné luštění navštivte třeba stránky pomocucitelům.cz nebo vimcojim.cz.

Závěrem

Určitě už vás napadnou různé další možnosti, jak ovoce a zeleninu v rámci jejich mezinárodního roku oslavit. Vymýšlení, příprava i samotná realizace nějaké akce může být v této době pro mnohé z nás jedním ze způsobů, jak smysluplně využít čas a schopnosti, které možná nyní trochu zahálejí. Nezapomeňte přitom už také přemýšlet, co nového nabídnete svým strávníkům, až zase budou moci usednout k vašim stolům.

Zdenka Macháčková – ředitelka Školní jídelny v Chlumci nad Cidlinou

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se