redakce portálu Jídelny.cz
Paní vedoucí Iva Vyskočilová ze ŠJ na nám. Svornosti v Brně oslovila šéfa brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů pana Husáka, že by ráda do školní jídelny pozvala mistra kuchaře, od kterého by mohli pracovníci školní kuchyně načerpat nové zkušenosti, nápady a rady. Chtěla obohatit jídelníček o nové receptury a v tom ji měl pomoci mistr kuchař pan Rudolf Pospíšil, který vaří v hotelu Best Western International Brno. Je držitelem titulu Moravský kuchař roku 2009 a 2011 a je jediným českým kuchařem, který každoročně vaří v týmu pro Velkou cenu formule 1, což bylo pro děti největším lákadlem.
Mistr kuchař v provozu
Do školní kuchyně zavítal v týdnu od 11. do 15. dubna 2011. Každý den připravil jedno jídlo a nad ostatními měl odborný dozor, kontroloval proces vaření a dochucoval. Osobně byl i při výdeji obědů nejen v jídelně, ale i tam, kde se strava rozváží. V pondělí vydával obědy v ZŠ Sirotkova, v úterý a ve čtvrtek SPŠ Sokolská, ve středu vydával v ŠJ nám. Svornosti a v pátek na Obchodní akademii Pionýrská.
Pan Pospíšil byl velmi překvapen úrovní školního stravování a tím, jak se ve školní jídelně dobře vaří. Překvapila ho pestrost jídelního lístku, výběr ze 3 druhů jídel (2 jídla vařená, 1 obědový salát) a ochota pracovníků školní jídelny připravovat pracná jídla i při množství 1700 obědů. Velmi obdivoval obětavost, profesionální přístup a vstřícnost zdejšího šéfkuchaře a kuchařek. S personálem kuchyně si dobře rozuměl, byl milý a přátelský.

Jídelníček
A co se objevilo na jídelníčku za přítomnosti pana kuchaře?
Pondělí – kuře na zázvoru s pečenou nádivkou
Úterý – linguini s rajčaty a mozzarelou
Středa – vepřová plec na medu s rozmarýnem, dušená kapusta, mačkané brambory s máslem
Čtvrtek – lasagně s boloňskou omáčkou a sýrem
Pátek – treska na másle se zeleninovou čočkou
Ohlasy dětí
Ohlasy od dětí byly kladné a nadšené. Spokojené byly i děti z jiných škol, kam se obědy rozváží a kde je pan Pospíšil osobně vydával. Protože děti věděly, kdo je obsluhuje a pro koho pan kuchař vaří, byly velmi zvědavé. Pan Pospíšil k nim byl velmi vstřícný, ochotně jim odpovídal na dotazy a bavil je bohatými zážitky ze svých cest po celém světě.

Přínos pro školní jídelnu
Ve školní jídelně získali při této akci spoustu výborných a inspirujících nápadů a receptů, které určitě uplatní ve své další práci.
Monika Štachová, redakce portálu Jídelny.cz
redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Víta
Nádoby na výdejním stole
Výborné, určitě je přítomnost kuchaře „odjinud“ skvělý nápad a děti i personál vítají změnu ve výrobě i na výdeji.
Jen se zeptám: co dělají ty nádoby na první fotografii na výdejním pultě? To je jen profesionální deformace. V té jídelně se mohou nadávat v jednu dobu obědy na talíř i do nádob, bez rukavic a na jednom pultě?
Autor: venca
pokrývka
Věřím, že paní kuchařky chtěly být na fotografii pěkné, ale u nás stále hygiena netoleruje při výdeji vlasy bez pokrývky.Jinak každé oživení je dobré.
Autor: JAROSLAVA
Re: pokrývka
Dobrý den,
pokud vím ,tak při výdeji mít kuchařky pokrývku hlavy nemusí,musí ji mít pouze při vaření,dohotovávání,regeneraci apod.,ale naše kuchařky,jak ji ráno nasadí,tak ji odpoledne sundají a nemyslím si ,že by je nějak hyzdila,dokonce bych řekla,že jim sluší.
Ale k tématu,cizí kuchař ve školní kuchyni je určitě pro oživení moc fajn,také jsme to zkusili a nejen děti byly nadšené,jen kdyby všichni okolo neměli pocit,že když vaří šéfkuchař,tak si může zbytek kuchyně jít lehnout .Nějak se zapomene nato,že ty brambory musí někdo očistit,zeleninu nakrájet,maso obalit atd.a že to nemůže jeden člověk sám zvládnout je určitě do očí bijící.
Jinak těmto akcím moc fandím a obdivuji všechny,kdo se pouští do podobných experimentů.Zdravím Jarslava