Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Aktualizováno k 1. 5. 2019.
Příjem mléka a mléčných výrobků v dětském věku
Po celé dětství představuje mléko a mléčné výrobky významnou složku výživy. Zdravotní přínosy přináší zejména kysané mléčné výrobky a to díky probiotickým bakteriím, které příznivě ovlivňují mikroflóru trávicího ústrojí. Kromě mléka je tedy vhodné podávat dětem jogurty a další zakysané mléčné výrobky, ale také tvaroh a sýry. Mléčných výrobků, které mohou zpestřit dětský jídelníček, je mnoho. V případě výběru sýrů je vhodné zařazovat sýry přírodní (žervé, lučina, cottage, termizované sýry, měkké zrající sýry, tvrdé a polotvrdé sýry) namísto sýrů tavených. Ty jsou zdrojem hůře využitelného vápníku a vysokého obsahu soli.
Dětem v prvních dvou letech života nemá být podáváno mléko se sníženým obsahem tuku (odtučněné). Děti totiž potřebují dostatek živin ke správnému růstu a vývoji mozku. Při výrobě odtučněného mléka dochází kromě tuku také ke snižování obsahu vitaminů rozpustných v tucích (např. vitamin D). U starších dětí naopak podáváme výrobky polotučné, nejlépe v neochucené variantě (jogurty do max. 5 % tuku, sýry do 30 % tuku v sušině a mléko s obsahem tuku 1,5 %). Při výběru mléčných dezertů je vhodné vybírat ty, které mají vyšší podíl tvarohu a nižší podíl smetany.
Podle výživových doporučení by strava dítěte ve věku od 1 do 3 ukončených let měla obsahovat alespoň 500 ml mléka nebo mléčných výrobků, v předškolním věku je optimální zařazovat 3–4 porce mléka a mléčných výrobků a ve školním a adolescenčním věku 2–3 porce. Jedna porce pro dospělé představuje sklenici mléka (200–250 ml), kelímek jogurtu (150 g), 50 g sýra. Velikost porce pro děti je přirovnatelná k velikosti dětské pěsti.
Mléko a mléčné výrobky ve spotřebním koši
Nejčastěji by měly být podávány neochucené varianty mléka a mléčných výrobků. Ty lze případně, podle potřeby, dochutit ovocem, zeleninou nebo bylinkami. Upřednostňujte vlastní dochucení před podáváním již hotových ochucených variant. V mateřské škole se tradičně podává mléko jako mléčný nápoj (neochucené, ochucené, bílá káva, kakao apod.) minimálně 1x denně, dětem školního věku lze nabídnout mléko jako nápoj k hlavnímu chodu, pokud to druh pokrmu dovolí. Kromě využití jako nápoje lze mléko přidat při přípravě mléčných kaší a pudinků, do přílohových kaší (bramborová, jáhlová apod.), mléčných polévek a omáček (mléko jako základ nebo jako doplněk na zlepšení chuti).
K naplnění normy mléčných výrobků pomohou sýrové a tvarohové pomazánky, saláty se sýry, sýr v polévce, sýrové omáčky, sýrem posypaný pokrm, šlehané tvarohy, jogurty, kysané mléčné výrobky, smetanové krémy, termixy, dezerty na bázi mléčných výrobků. Tuk na mazání pečiva lze nahradit sýry typu žervé a lučina, tvarohem, případně tradičním pomazánkovým. K obědu lze nabídnout hlavní pokrm z tvarohu či sýrů a některé pokrmy lze ozdobit strouhaným tvrdým sýrem nebo tvarohem v případě sladké varianty. K některým pokrmům lze připravit zdravější variantu majonézy – dresing z jogurtu nebo zakysané smetany.
Mléko lze koupit čerstvé nebo trvanlivé, pro spotřební koš jsou hodnoty identické. Lze použít také mléka kondenzovaná a sušená, avšak při započítávání do spotřebního koše se musí použít koeficient podle koncentrovanosti výrobku (koeficient 10 pro sušené mléko, 2,7 pro kondenzované). Smetana s vyšším obsahem tuku (31–40 % tuku) by měla být započítána mezi tuky s koeficientem 0,31–0,4, smetana do 12 % tuku do mléčných výrobků s koeficientem 1. Podobně tradiční pomazánkové, ač se jedná o mléčný výrobek, ve spotřebním koši se započítává do tuků s koeficientem 0,31 (obsahuje totiž minimálně 31 g tuku/100 g), nevylučuje se však ani zařazení do mléčných výrobků s koeficientem 0,7.
Tabulka: Složení vybraných mléčných výrobků (dle www.nutridatabaze.cz)
Produkt (100 g) | Energie (kJ) | Tuk (g) | Bílkoviny (g) | Vápník (mg) |
Mléko odtučněné | 160 | 0,5 | 3,4 | 124 |
Mléko polotučné | 193 | 1,5 | 3,3 | 124 |
Mléko sušené polotučné | 1800 | 14 | 30,7 | 1226 |
Smetana na vaření (10 % tuku) | 492 | 10 | 2,9 | 112 |
Podmáslí | 170 | 1 | 3,5 | 103 |
Kysaná smetana (10–12 % tuku) | 530 | 11 | 2,8 | 120 |
Jogurt bílý (3,5 % tuku) | 311 | 3,5 | 4,5 | 178 |
Jogurt smetanový (min. 10 % tuku) | 491 | 10 | 3,0 | 120 |
Máslo | 3095 | 83 | 0,6 | 22 |
Tradiční pomazánkové | 1330 | 32 | 3,0 | 130 |
Tvaroh tučný | 690 | 11,8 | 12,6 | 105 |
Olomoucké tvarůžky | 576 | 1,0 | 30,3 | 130 |
Žervé (50 % t. v s.) | 873 | 15 | 12,5 | 73 |
Cottage | 413 | 3,9 | 13,8 | 73 |
Hermelín (50 % t. v s.) | 1230 | 22,3 | 22,4 | 389 |
Eidam (30 % t. v s.) | 1105 | 16 | 28,9 | 952 |
Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Diskuze